Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Mélyponton az ára: most vegyen szenet!

Európában kedden kétévi mélypontra estek a szénárak. Kereskedők a növekvő túlkínálatot okolják, miközben mind újabb amerikai és kolumbiai szállítmányok érkeznek a szokatlanul enyhe tél után túltelített piacra.
Az irányadó Amszterdam-Rotterdam-Antwerpeni (ARA) jegyzésben a szén azonnali ára kedden tonnánként 3,25 dollárral 86,25 dollárra esett, a legalacsonyabbra 2010. május óta.

Az árak annak ellenére esnek, hogy az áramtermelők mohón fogyasztják a szenet számos országban, például Németországban, ahol a széntüzelésű áramtermelés négy éve a legtöbb hasznot hajtja a drágább gáztüzeléssel összehasonlítva.

Európában azonban nagyok a készletek, az Egyesült Államokban viszont csökken a fogyasztás a palagáztermelés konkurenciája és szigorúbb környezetvédelmi előírások miatt, Kínában pedig lassulni látszik a nyersanyagimport, úgyhogy a szén ára még további esésre van ítélve - mondják elemzők. Februárban még szinte senki sem jósolt 100 dollár alatti árat erre az évre.

Utolsó időközi csúcsán, októberben 120 dollár volt a szén ára az ARA piaci jegyzésben.

Az utóbbi idők egyik fontos fordulata, hogy az Egyesült Államok szénbányászata gyakorlatilag kiszorult a hazai piacról. Az Egyesült Államok az idén várhatóan 50 millió tonna szenet exportál Európába és Ázsiába, és exportja 2015-re legalább 60 millió tonnára nőhet. Az ázsiai import alakulásától függően a világpiaci túlkínálat így évi 12-50 millió tonna között lehet majd ebben az időszakban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nielsen szerint a fogyasztói bizalom Indiában a legerősebb, Magyarországon a leggyengébb

A fogyasztói bizalom Indiában a legerősebb, Magyarországon a leggyengébb a Nielsen nemzetközi… Tovább olvasom