Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Melyek voltak a legnépszerűbb állások 2014-ben? Most kiderül!

A folyamatos növekedés mellett a diplomához és nyelvtudáshoz nem kötött munkalehetőségek aránya is megugrott.

Az év végén 110 százalékkal több "kékgalléros" pozíciót töltöttek fel a cégek

Az elmúlt évben 28 százalékkal több hirdetés között böngészhettek online az álláskeresők, mint 2013-ban. Ráadásul egyre gyakoribb, hogy a fizikai munkát fedő pozíciókat is az interneten töltik be - derül ki a Profession.hu elemzéséből. Az év utolsó három hónapjában az értékesítés és kereskedelem kategóriában hirdették meg a legtöbb új pozíciót, és ezekre az állhirdetésekre is jelentkeztek a legtöbben.

Bár a korábbi évekhez hasonlóan arányaiban továbbra is több a munkalehetőség azoknak, akik felsőfokú végzettséggel és nyelvtudással rendelkeznek, de folyamatosan növekszik az interneten meghirdetett és betöltött szakmunkák száma is. Az év végén 110 százalékkal több "kékgalléros" pozíciót töltöttek fel a cégek, mint tavaly ilyenkor, ezekre összesen 40 százalékkal több munkavállaló jelentkezett.

"Januárban aztán rendre érkezik az ugrásszerű növekedés"

A 2014-es év harmadik negyedéve emellett kedvezett a fiataloknak és a pályakezdőknek is: idén 31 százalékkal több gyakornoki helyett hirdettek meg. A részmunkaidős és időszakos munkát keresők azonban továbbra is nehéz helyzetben vannak, bár minden tízedik álláskereső ilyen munkára vágyik, pusztán fele ennyi szabad pozíció van a piacon.

"Az év vége felé arányaiban mindig kevesebb az új munkalehetőség, és ez 2014-ben sem volt másképpen. Ilyenkor a munkavállalók is kevésbé aktívak. Januárban aztán rendre érkezik az ugrásszerű növekedés, a cégek belekezdenek az éves tervek végrehajtásába, a munkakeresők pedig az újévi fogadalmak betartásába" - nyilatkozta portálunknak Gerhardt Erik, a Profession.hu piacelemző szakértője.

Ezekben a munkakörökben keresték a legtöbb szakembert tavaly

2014 utolsó negyedévében a legtöbb hirdetést az értékesítés és kereskedelem kategóriában adták fel, második helyen végzett az IT fejlesztés és programozás, a dobogó harmadik fokát pedig a gyártás és termelés szerezte meg.

Nyárhoz hasonlóan a legtöbb munkalehetőség Budapesten és Pest megyében várja az álláskeresőket, de sok pozíció üresedett, nyílt meg Győr-Moson-Sopron, Fejér és Hajdú-Bihar megyében is.

A jelentkezések szempontjából a harmadik negyedévhez képest felcserélődött a két leginkább favorizált kategória. Az év utolsó hónapjaiban a legtöbben az értékesítés/kereskedelem szektorban próbáltak elhelyezkedni, és csak azután következett a korábbi listavezető, az adminisztrációval, pénzüggyel, szakmunkával és ügyfélszolgálattal kapcsolatos munkakörök. Nagyon sokan érdeklődtek még a szállítási és logisztikai pozíciók után is.

Sok-sok területi képviselő kell a cégeknek

Az egyes pozíciókat nézve, az év vége felé országos szinten a területi képviselőknek szóló állások voltak a legnépszerűbbek, de Budapesten kiugróan sokan pályáztak az asszisztenseknek, adminisztrátoroknak és irodavezetőknek is. A személyzeti tanácsadócégeken kívül a legtöbben a Raiffeisen Bankhoz és a CIB Bankhoz jelentkeztek, annak ellenére, hogy a legtöbb új munkavállalót a Bosch csoport kereste, a cég összesen 329 hirdetést adott fel.

Nyitóképünk illusztráció!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elrendelte az Arcadom Zrt. felszámolását a Fővárosi Bíróság

A menedzsment és a tulajdonosok még megkísérelnek egy felszámolási egyezséget létrehozni -… Tovább olvasom