Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Megyénk vezet - Bővítik fiókhálózatukat a takarékok

A legsűrűbben behálózott megye 140 egységből álló fiókhálózattal Győr-Moson-Sopron, ahol egy fiókra 3 ezer lakos jut.
Tíz új egységgel bővült a Takarékszövetkezeti Integrációba tartozó takarékok országos fiókhálózata az elmúlt egy évben, részben új, részben más hitelintézettől átvett kirendeltségekkel - tájékoztatta a Takarékszövetkezeti Integráció csütörtökön az MTI-t.

A vidék legjelentősebb pénzügyi szolgáltatójának számító takarékok néhány megyeszékhelyen is erősítették jelenlétüket, ami segítheti a devizahitelüket új forinthitelből végtörlesztő ügyfelek megszerzését. Az integrált takarékszövetkezetek jelenlegi 5-6 százalékos piaci részesedésüket néhány éven belül több százalékponttal szeretnék növelni.

A lakossági és a kisvállalkozói hitelezés bővítésére törekvő takarékok tíz új fiókkal gyarapították tavaly július óta a csaknem 1.500 kirendeltségből álló országos hálózatukat. Ennek a folyamatnak volt a része például az Abaúj Takarék által az integráción kívüli - felszámolás alatt levő - Jógazda Takarékszövetkezettől a fióklánc átvétele.

"Az integrációba tömörült takarékok több kisebb településen az egyetlen lakossági pénzintézetnek számítanak, ezért a fiókok fenntartásáról sokszor nem dönthetnek pusztán hatékonysági szempontok alapján" - idézi a közlemény Varga Antalt, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetőjét.

Az integrációba tartozó takarékok az ország összes térségét lefedik, régiókra bontva azonban a legtöbb, szám szerint 269 fiók Észak-Alföldön van. A második legjobban ellátott régió pedig Nyugat-Dunántúl 256 kirendeltséggel. A legkevesebb, mintegy 100 fiók a Budapestet és Pest megyét magában foglaló Közép-Magyarországon működik. A legsűrűbben behálózott megye 140 egységből álló fiókhálózattal Győr-Moson-Sopron, ahol egy fiókra 3 ezer lakos jut. A kirendeltségek számát tekintve a második helyen Szabolcs-Szatmár-Bereg áll 136 egységgel, ahol azonban a nagyobb lélekszám miatt 6.400 helyi lakosra jut egy fiók.

Az országban lévő összes, mintegy 4 ezer hitelintézeti fióknak mintegy 40 százalékával rendelkezik a takarékszövetkezeti szektor, amin belül az integráció hálózatának a részaránya háromnegyedes. Az új fiókok nyitásánál sokat számít, hogy a várható ügyfélforgalom révén mennyire térül meg a beruházás.

Ezért nem véletlen, hogy az integrációba tartozó takarékok tavaly július óta Győrött, Veszprémben, Székesfehérvárott és Kecskeméten is nyitottak új kirendeltségeket. A városi jelenlét erősítése elengedhetetlen a lakossági hitelezés érdemi bővítéséhez. Az integrációba tartozó takarékok 500-600 milliárd szabad forintforrással rendelkeznek, amely Varga Antal szerint jó alapot teremt a forintalapú jelzáloghitelezés jelentős bővítéséhez, ezen belül a hitelkiváltáshoz is. Az 1993-ban létrehozott OTSZ-nek - azaz Takarékszövetkezeti Integrációnak - jelenleg 113 tagja van. Ez a szám a takarékok több mint 90 százalékát lefedi. A takarékok 100 százalékig magyar tulajdonban lévő hitelintézetek, amelyek széles körű országos lefedettséggel rendelkeznek - tartalmazza a takarékok tájékoztatása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit adóztatnak még? - A chipsadó termékkörének bővítésén dolgozik a kormány

A CBA szerint nem mutatkozott a vásárlói részről komolyabb felvásárlási igény. A Tesco nem tárazott… Tovább olvasom