Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Megszüntetnék a megyei önkormányzatokat?

A tervek szerint májusban kerül a kormány elé a Belügyminisztérium új önkormányzati koncepciója, ez viszont felveti a teljes önkormányzati rendszer finanszírozásának kérdését.

Ezer sebből vérzik a magyar önkormányzati rendszer, ezt jelzik a nem tömeges önkormányzati csődök, valamint a tömeges "önhikis" támogatási igények. Az önkormányzatok által üzemeltetett kórházak 150 milliárd forintos hiánnyal küzdenek, számos kistelepülésen az alapvető célokra nincs pénz, de még a megyei önkormányzatok is súlyos likviditási gondokkal küzdenek.

A Belügyminisztériumban − a legnagyobb diszkréció mellett − október óta folyik a munka az önkormányzati rendszer megújításáról, az első elképzelésekkel a tárca várhatóan májusban áll a kormány elé - írta a Napi Gazdaság.

A szakértői szinten a legvadabb elképzelések − így akár a megyei önkormányzatok megszüntetése − is komolyan felmerültek, ami logikus lenne, hiszen minimális funkciójuk kimerül az oktatási és egészségügyi intézmények fenntartásában − ez utóbbiakat a kormány a közoktatás és az egészségügy átalakítása során szeretné közvetlen kormányzati finanszírozás és irányítás alá helyezni. Ennek ellenére nagy kérdés, hogy a vidéki fideszes táborok által birtokolt megyei önkormányzatok miként fogadják majd esetleges feloszlatásuk tervét.

Az első szigorítást az önkormányzatok megkapták az új alaptörvényben, amely kimondja: "a törvény a költségvetési egyensúly megőrzése érdekében a helyi önkormányzat törvényben meghatározott mértékű kölcsönfelvételét vagy más kötelezettségvállalását feltételhez, illetve a kormány hozzájárulásához kötheti". E kérdésben a Fideszben jelentős fordulat állt be, hisz a Gyurcsány-kormány alatt a párt polgármesterei által vezetett önkormányzatok közül sokan eladósodtak.

Sőt a tavalyi államháztartási hiány elszállásáért egyenesen az önkormányzatokat okolta a Matolcsy György vezette nemzetgazdasági tárca. Az államháztartás hiánya tavaly a GDP 4,2 százaléka lett a tervezett 3,8 százalékkal szemben. Ráadásul külön kínos volt, hogy a 3,8 százalékot, mint várható eredményt maga a miniszterelnök jelentette be a Magyarországon akkreditált külföldi újságíróknak tartott beszélgetésen. Az NGM meglepetésére az önkormányzatok 2010-es hiánya végül 247,7 milliárd forint lett, ez 57 milliárddal magasabb a tervezettnél.

Tállai András, az önkormányzatokért, így a reformért felelős államtitkár egy tavaly novemberi konferencián úgy fogalmazott, a önkormányzati reform célja, hogy az önkormányzatoknak ne kelljen hitelt felvenniük. Vagyis szűkítsék a kötelezően ellátandó feladataikat − arra viszont megkapják az állami támogatást, így nem kerülhetnek deficites helyzetbe. A kormány, illetve az államkincstár jelenleg minimális információkkal rendelkezik az egyes önkormányzatok pénzügyi helyzetéről, ezért komolyan felmerült és várhatóan 2012-től bevezetik azt, hogy az önkormányzatoknak kötelező legyen a számláikat az államkincstárban vezetni.

Bővebben >>

Olvasóink írták

 • 2. Pirinyó 2011. április 24. 15:16
  „1.
  Egyetértek.
  És ott a megyei önkormányzatoknál vannak olyan személyek akik országgyűlési képviselők is egyben.
  Pl:Kara Ákos Szakács Imre
  Folyik az állami pénz hozzájuk fizetés juttatás formájában.
  A kis falvakban meg harcolni kell az iskola megtartása érdekében.”
 • 1. városi 2011. április 24. 14:16
  „Meg is kell szüntetni ezeket. Csak a közpénzeket emésztik fel a megyei önkormányzatok. nem a kis falukat kell tönkre tenni, hanem fent kell elsősorban rendet tenni. Ennek fő állomása lehet a megyei önkormányzatok felszámolása.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kínai infláció veszélyei

A magas inflációval véget érhet az a helyzet, amelyben Kína a világ olcsó műhely szerepét tölti be Tovább olvasom