Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Megszűnt az életbiztosítások után járó adókedvezmény

A válság hatására 2009-ben egyértelmű visszaesés jellemezte a biztosítási szektort. A gazdasági kilátások 2010-re sem kecsegtetőbbek.

A biztosítási szakma számára is csak óvatos bizakodásra adhatnak okot azok a folyamatok, amelyek a piac lassú magához téréséhez vezethetnek.

Az életbiztosítások iránti keresletet a megszűnő adókedvezmény hátrányosan érinti, de 2009. második felében már a visszatérő bizalom jelei látszottak ebben a szegmensben. A nem-életbiztosítások terén az újra erőre kapó ingatlanpiac és gépkocsi kereskedelem hozhatna pozitív változást az előző évhez képest – hangzik a K&H Biztosító piaci előrejelzése 2010-re.

A biztosítótársaságok számára vezető nem-életbiztosítási termékek értékesítése jelentősen függ az ingatlanpiac és gépkocsi kereskedelem helyzetétől, a hitelfelvételi lehetőségektől. Mivel 2010-re egyik területen sem jeleznek előre gyors fellendülést, az ezzel párhuzamosan mozgó lakás- és autóbiztosításoknál sem várható az idei évhez képest jelentős növekedés.

Mindez tovább élesedő versenyt eredményez a biztosítók körében. A csökkenő biztosítási díjakkal szemben a lakásbiztosítások terén növekszik a káresetek száma és a kárköltség nagysága is – gondoljunk csak az elmúlt időszak jelentős viharkáraira –, ami folyamatosan rontja a biztosítók eredményességét.

„Az utolsó, egységes évfordulóhoz kötött kötelező felelősségbiztosítási kampány minden eddiginél nagyobb áresést eredményezett ezen a piacon, ami 2010-ben akár 10 százalékos bevétel visszaesést is jelenthet a biztosítóknak. A drasztikusan lecsökkent kgfb díjaknak egy másik, fontos hatása is lehet a piacra. A jelenlegi bevételek nem fedezik a várható kárösszegeket, így több biztosítótársaságnál is veszteség várható a kgfb üzletágban. Hasonló folyamatok játszódnak le a casco biztosításoknál is" – mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

A vállalkozások vagyonbiztosításai terén még vannak tartalékok, hiszen például a kis- és középvállalkozások körében még mindig jóval a nyugat-európai átlag alatt marad a biztosítással rendelkező cégek száma. A továbbra is nehéz gazdasági helyzet azonban nem kedvez a biztosításkötési hajlandóságnak.Mivel az autótulajdonosok többségének továbbra is a naptári év fordulóján jár le a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződése, 2010-ben még hasonló kampány várható, mint a korábbi években. Kaszab Attila szerint azonban elérkezett az a pont, amikor a folyamatos veszteségtermelés mellett az egyébként is nyomott árak nem csökkenhetnek tovább ebben az üzletágban. A kárrendezés színvonalában azonban mindezek ellenére nem várható minőségbeli visszaesés, hiszen egyetlen biztosítónak sem érdeke jó hírnevének aláásása, és a felügyeleti szervek is szigorúan lépnek fel ezen a téren.

Az életbiztosítási piacon 2009. harmadik negyedévében a rendszeres díjas új szerzések és az egyszeri díjas bevételek is kedvezőbben alakultak, mint az év korábbi negyedéveiben, ami a bizalom visszatérését jelzi mind a gazdasági kilátások, mind a megtakarítási termékek tekintetében.

Ugyanakkor megváltozott a jogszabályi környezet, 2010-től megszűnik az életbiztosítások után igénybe vehető adókedvezmény.

A K&H Biztosító prognózisa szerint az egyszeri díjas életbiztosítási termékek következő évét ez a két jelentős, ám ellentétes hatás határozza meg oly módon, hogy ebben a piaci szegmensben stagnálás várható.

A rendszeres díjas termékeknél a folyamatok hasonlóak, ám itt a díjbevétel növekedés csak késleltetve jelentkezik. A válságot megelőzően ez a szegmens évről évre két számjegyű növekedést mutatott, ám a 2009-es év korábbitól elmaradó új értékesítési volumenei és a várhatóan stagnáló új értékesítések miatt e termékcsoport díjbevétele még 2010-ben sem éri el a 2008-as szintet.

„Összességében elmondható, hogy az életbiztosítási piac túllendült a holtponton, de a díjbevételek 2010-ben a 2009-ben elért szint körül alakulnak. A visszavásárlások aránya már visszatért a korábbi szintre, és véleményem szerint meg is marad itt. Az életbiztosítási szektor által kezelt vagyon tovább nő, ennek mértéke nagyban függ a tőkepiacok 2010. évi teljesítményétől" – mondta Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítási üzletágának vezetője.

A megváltozott jogszabályi háttér miatt a termékfejlesztésre kerül a hangsúly, és a biztosítók olyan életbiztosítási termékeket hoznak létre, amelyek az új működési környezetben is vonzó megoldást nyújtanak az ügyfeleknek. E termékek segítségével legkésőbb 2012-re, de talán már 2011-re a biztosítási szektor újra el fogja érni a válság előtti utolsó év, 2007 díjbevételi szintjét.

Olvasóink írták

 • 19. Imcsi 2010. február 25. 10:46
  „Primax! Nekem is van életbiztosításom, kellett kötni a hitel miatt! Lehet, hogy komolytalan, de másfél havi törlesztésnek megfelelő összeg évente! Ezért nekem komoly!”
 • 18. hehe08 2010. január 13. 08:34
  „rosszul tudod!!!
  25% a melegételutalvány adója....”
 • 17. Goldmund 2010. január 07. 13:24
  „Én úgy tudom, a melegétel utalvány nem lesz adóköteles, csak a hidegétel utalvány (amit élelmiszerboltban lehet levásárolni). Azt 25% adó fogja terhelni. Szerintem az lenne a logikus, ha a cégek ennyivel kevesebbet ugyan, de adnának a dolgozóiknak - ha eddig adtak.

  Egyébként nekem is van befektetési célú életbiztosításom, havi 25e Ft-tal. Szerintem ez elég komoly összeg. És persze magánemberként bosszant egy kicsit az adókedvezmény megszűnése, de ha az SZJA csökkenni fog, talán nem járok rosszabbul.
  Viszont a döntést (életbiztosítások adókedvezményének megszüntetése) elvi alapon helytelennek tartom. A félrerakott pénz ui. növelte a lakosság megtakarítását. Sőt, ha magyar államkötvényt vettek belőle, akkor az állam működését finanszírozták az életbiztosítást fizetők. Ráadásul a félretett pénz csökkentette a fogyasztást, ami (a sok importtermék miatt) általában véve csökkenti az államháztartási hiányt. Ezért a megtakarításokat ösztönözni kellene továbbra is. Ez az én véleményem.”
 • 16. bn 2010. január 07. 08:44
  „Nekem van életbiztosításom, szerintem elég komoly (havi 22eFt). Hát én azért felsírtam mikor olvastam,hogy meg fog szűnni. Azért "ajándék" 100eFt-ból már elég sok minden lehet csinálni, de ha csak a családra költöm, vagy nedjisten nyaralásra, akkor is jól jön.
  Én igen is hőzöngök, mert a melegétel utalványt is megvonták (mert megadóztatták), meg a benzin ár is az égbe megy, meg nincs adókedvezmény, meg stb...stb.., csak a fizetésem nem követi ezeket, kvázi évről évre kevesebbet keresek... :(”
 • 15. hehe08 2010. január 06. 22:58
  „13 ultras
  rossz a kezdés....
  először hívd ki valamelyik tv-t, hogy elkároghasd hangosan, hogy milyen hátrányos helyzetben vagy....
  mindenkinek magyarázd be, hogy azért lopsz mert te ilyen vagy és ezt ők értsék meg és fogadják természetesnek.....
  aztán a mercivel a bodzaszedés után menj be a segílykéért.....

  demagóg voltam, de jól esett..... :)”
 • 14. hehe08 2010. január 06. 22:55
  „12 primax
  már kettő!!
  veled együtt három.....
  azért jól esett a befizetett adómból látni egy kicsit..... 100.000 forint azért nem kevés pénz..... szóval hiányozni fog.....”
 • 13. ultras 2010. január 06. 22:03
  „Jó estét, nekem és a feleségemnek is van biztosító társaságnál megtakarításunk, biztosításunk és nagyon érzékenyen érintett a téma. Azok, akik szeretnének előrébb jutni, azokat megfojtják. Befestem magam barnára és segílyért megyek majd taxival...”
 • 12. Primax 2010. január 06. 21:56
  „Truder #10 !
  Nekem is van, de nem ez a lényeg. Csak arra voltam/vagyok kíváncsi, hogy a hét emberből hány főt érint(het) a dolog ?
  Közülük mennyinek "nem mindegy", hogy mi történik az adókedvezménnyel, és hányan vannak, akik - jó magyar szokás szerint - csak hőzöngenek...
  Ez eddig egy...”
 • 11. tutajos 2010. január 06. 21:32
  „az összes parlamenti képviselönek minimálbérböl kellene élni majd más kép hoznák a megszorito intézkedéseket milliokbol könnyü élni a mi befizetett adonkbol elgondolkodhatna sok parlamenti ingyen élő”
 • 10. Truder 2010. január 06. 21:29
  „Az én anyagi körülményeimhez képest komoly...De amúgy ki mondja meg, hogy mi a komoly? Mikor ki kell fizetni-sok.”
 • 9. Truder 2010. január 06. 21:27
  „8. hozzászólás Primax 2010.01.06. 21:09
  Nekem!”
 • 8. Primax 2010. január 06. 21:09
  „#1#2#3#4#5#6#7 !
  Melyikőtöknek van - komoly - életbiztosítása ?”
 • 7. zeee1980 2010. január 06. 20:26
  „A jó <moderálva..> már ezekenek a büdös kommunista vezérkarnak.
  Adják a kisebbségnek ezt is!”
 • 6. Mankapunka 2010. január 06. 18:10
  „Igen,az életünk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4”
 • 5. Truder 2010. január 06. 17:14
  „Van még ami elvehető tőlünk??”
 • 4. Csetneky 2010. január 06. 12:42
  „Ez az adócsökkentés szocialista módra! Egyébként a biztosítókat azért nem kell félteni, megtalálják ők a maguk hasznát, igaz, a mi kárunkra.”
 • 3. szocdem 2010. január 06. 12:08
  „Köszönjük gordonka, bár lehet hogy jobb lett volna mindenkinek, ha mégis cimbalmot csinálnak helyetted..”
 • 2. t-a-ibi 2010. január 06. 11:08
  „Ami a Magyarnak jó azt megkel szüntetni.
  Ami a zs...éknak nem üzlet, azt törölni.”
 • 1. hehe08 2010. január 05. 13:54
  „Köszönjük !
  Ismét egy szög......
  (lassan már fémkoporsó mert a sok szögtől a fa már nem fér el....)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem drágultak a folyószámlák

Az idén elmaradt az év elején megszokott áremelési hullám a lakossági folyószámláknál. Tovább olvasom