Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Megszerezheti a Podravka 10 százalékát az OTP

Részesedést szerezhet az OTP Horvátország legnagyobb élelmiszergyártó- és forgalmazó vállalatában.


A Podravka, a zágrábi tőzsdéhez eljuttatott közleményében bejelentette, nem él vásárlási jogával saját 10,65 százalékos részvénycsomagjának felvásárlására, így részesedést szerezhet az OTP Horvátország legnagyobb élelmiszergyártó- és forgalmazó vállalatában.

A Podravka közölte, hogy az OTP október 25-én tájékoztatta, a két vállalat között 2009 márciusában megköttetett opciós szerződésnek megfelelően él eladási jogával a Podravka 10,65 százalékos, jelenleg a Fima Ami Ltd. által birtokolt részvénycsomagjára vonatkozóan.

Ugyanezen a napon, az OTP a közte és a Fima Ami között megkötött szerződésre hivatkozva közölte a vállalattal, él a Fima Ami által birtokolt részvénycsomagra vonatkozó vásárlási jogával, valamint megerősítette abbéli szándékát, hogy megszerzi a kérdéses részvényeket.

A Podravka vezetése pénteken közölte, nem él a részvénycsomagra vonatkozó vásárlási jogával, így megszűnhetnek az akadályok az OTP részesedésszerzése előtt. A vállalat közleményében elmondta, a magyar fél további döntéseiről tájékoztatják a részvényeseket, "amint tudomást szereznek róluk".

Korábban a Világgazdaság arról számolt be, hogy a Podravka nem tudja visszafizetni az OTP-től kapott 38 millió euró összegű kölcsönt, amely szeptember 30-án járt le. A hitel fedezetéül éppen az említett részvénycsomag szolgált.

A hitelszerződést korábban többen bírálták, mivel felmerült a gyanú, hogy a megállapodásnak köze lehet a, Damir Polancec volt horvát gazdasági miniszter és a Mol közötti megállapodásnak, amely átruházhatta volna az INA irányítási jogait a magyar olajipari vállalatra. A hitelszerződés megengedte volna, hogy a legnagyobb arányban a horvát állam tulajdonában lévő Podravka a horvát olajipai vállalat részvényivel törlessze az OTP-től kapott kölcsönt.

A Hina horvát hírügynökség egy március 18-i jelentése szerint az OTP vezetői horvát újságíróknak tartott tájékoztatójukon elmondták, hogy a bank 2009 márciusában egy szabályos piaci tranzakció keretében, biztosítékokkal megfelelően fedezett feltételekkel, finanszírozóként vett részt egy üzletben, amelynek célja egy hitelátvállalás volt.

A Podravka-csoport pénteken hozta nyilvánosságra az év első kilenc hónapjára vonatkozó eredményeit. A vállalat nyeresége ebben az időszakban 82,3 millió kuna volt (3,063 milliárd forint), 95 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A vállalat működési bevétele 3 százalékkal, 2,7 milliárd kunára (100,5 milliárd forint) mérséklődött, míg kiadásai 5 százalékkal 2,5 milliárd kunára (93,03 milliárd forint) csökkentek.

Olvasóink írták

  • 1. zsukov 2010. november 01. 01:33
    „Csak miböL ???????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyi biztonság, mekkora hozam?

Az utóbbi időben főként a lakáshitelekkel kapcsolatos gondok és megoldások voltak reflektorfényben,… Tovább olvasom