Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Mégse lehet pálinkát főzni aug. 1-től

Aki otthon most nekilát a megígért 50 liter pálinka legálisnak hitt lepárlásához, okkal számíthat büntetésre. Lezsák és a köztársasági elnök még nem írta alá a törvényt.

Csúszik a házi pálinkafőzés szabályait rögzítő, módosított jövedéki törvény és a kormány 29 pontos akcióterve több elemének hatályba lépése - tudósított az RTL Klub és a Hír TV Híradója, valamint a hétfői Népszabadság.

A törvényt a parlament elfogadta, de Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke várhatóan augusztus hatodikán írja alá, ezután kerülhet csak a köztársasági elnök elé, akinek szintén alá kell azt írnia, mielőtt a Magyar Közlönyben megjelenik. A törvény pedig csak a közlönyben történő közzétételt követő 45. napon lép hatályba.

A televíziók idézték a Kormányszóvivői Iroda tájékoztatását, amely szerint ugyanígy Lezsák Sándor és Schmitt Pál köztársasági elnök aláírására vár a kisadókra vonatkozó törvény, melyben a vendéglátósok televíziókra vonatkozó üzemben tartási díját törlik el, valamint a módosított illetéktörvény is. Ez adómentessé teszi a családon belüli gazdaságátadásokat és illetékmentessé teszi a termőföld, tanya, mezőgazdasági termelőtevékenységhez szükséges művelés alól kivont területek, építmények és ingóságok tulajdonának, illetve vagyon értékű jogának megszerzését. A törvény a közzététel után három nappal lép hatályba.

A Népszabadság arra figyelmeztet: aki otthon most nekilát a megígért 50 liter pálinka legálisnak hitt lepárlásához, okkal számíthat büntetésre.

Ennél lényegesebb jogszabályok is késnek: így a társasági-adókulcs 19-ről 10 százalékra történő, már júliustól esedékes csökkentése 500 millió forintos adóalapig, illetve a háztartásban és a ház körüli munkákban segédkezők jövedelmének adó- és járulékmentessé tétele havi ezerforintos regisztrációs díj megfizetése ellenében. Utóbbinál és az ingatlan-bérbeadást kedvezményessé tevő jogszabálynál az utolsó pillanatban dátumozták át az elsejét 15-ére - írja a lap.

Egyes családok tragédiáját tetézheti, hogy az akciótervben meghirdetett egyenes ági öröklés és ajándékozás illetékmentessége is csúszik, így aki a Lezsák–Schmitt-taktikázás idején veszíti el hozzátartozóját, még a régi szabályok szerint kénytelen megfizetni az illetéket - írja a Népszabadság.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. gjozsi88 2010. augusztus 15. 09:44
  „rick!
  A gyenge forint segít a gazdaságnak valóban, ugyanis a drágább import segít védeni a hazai fogyasztást, az exportból többlet bevételhez jutnak a vállalatok, ez utóbbiak csak annyival, hogy a magyar költségeik részarányával, ugyanis ha az alapanyagot importálják, akkor ez nem számit, az euróban vagy más devizában történik, de ezzel szemben a lakosság, mely nyakig el van adósodva devizában a forint gyengülés következtében megemelkedett havi akár tizezres törlesztő részletek miatt jelentősen visszafogja a belső fogyasztást!
  Ugyanis a törlesztő részlet növekedést nem tudja termékre ,fogyasztásra fordítani, ezért azt nem kell legyártani..., ha nincs piac, akkor hiába jut többletforráshoz a vállalat, nem kell fejlesztenie, mert raktárra nem érdemes termelni!”
 • 41. rick_ 2010. augusztus 04. 00:18
  „40.

  A vendéglátók és szolgáltatók nagy örömére sokkal több turista jön, itt költik el az eurojukat, mert több terméket és szolgáltatást tudnak vásárolni rajta. Ha ezek éppen magyar termékek, akkor sok magyar vállalkozás nagyobb forgalmat bonyolít, több bevétele van, több munkaerőre van szüksége. Külföldi termékek ugyan drágábbak lesznek, emiatt akár hasonló hazai termékek fogyasztása megnőhet. A külföldön dolgozó magyarok vigyorogva jönnek haza, az EUR alapon szerződő magyar cégek az eladott termék ellenértékéért több forintot kapnak, lehet, hogy emiatt nem kell elküldeniük munkásokat. A külföldi ingatlanbefektetők a kiszemelt ingatlanokat igyekeznek most megvásárolni, a külföldi befektetők számára olcsóbb lett a forintban fizetett magyar munkaerő...

  Szóval nem olyan egyértelmű ám ez. Ha figyelted, hogy a 90-es években Japán mit küzdött, hogy ne erősödjön a JPY árfolyam, akkor tudod miről beszélek. Ha maradsz a szádba adott paneleknél, akkor meg úgyse fogod tudni...”
 • 40. Dwatson 2010. augusztus 03. 19:46
  „Itt nem csak az én hitelemről van szó,a kivitelünkért kevesebbet kapunk,a behozatal többe kerül,ártanak az egész országnak!”
 • 39. rick_ 2010. augusztus 02. 23:44
  „38.

  "addig nem a devizahitelünk törlesztőrészletével foglalkozunk,és nem szidjuk a "legitimeket"a kontárkodásuk miatt"

  Hm... Ezek szerint nem jött be, mert a hiteled törlesztőrészletével foglalkozol, és szidod őket. Azért egy "francba, minek taktikáztam devizahitellel!" tartalmú mondatot is elmotyoghatnál lefekvés előtt...”
 • 38. Dwatson 2010. augusztus 02. 22:30
  „Szándékos figyelemelterelés!Amíg erről vitázunk,és gondoskodnak róla hogy sokáig napirenden legyen,addig nem a devizahitelünk törlesztőrészletével foglalkozunk,és nem szidjuk a "legitimeket"a kontárkodásuk miatt.”
 • 37. Primax 2010. augusztus 02. 22:17
  „Csúszik sok más is. Nem valósul meg sok-sok szép "terv" sem.
  Ígér(get)ni a legkönnyebb.
  Narancsvilág.
  Ugye, ez nem hazudozás...? ! ? ! ?”
 • 36. Accra 2010. augusztus 02. 19:52
  „Papó, ne légy naív:) Ellenzékkel egyeztetni? Egymással sem tudnak. Persze, lehet, hogy még nem tudják, kik a kormánypárti képviselők, és így elkerülhető, hogy véletlenül az ellenséggel álljanak szóba.”
 • 35. Kisildi2 2010. augusztus 02. 19:49
  „Ez aztán nagyon fontos törvény! Ha hatályba lép, mindenki fut pálinkát főzni.
  Nem lehetne most már olyan dolgokkal foglalkozni ami lényeges? Most igazán megmutathatná a Fidesz az országban, hogyan lesz kolbászból a kerítés? / Nem az o.képviselők kerítésére gondoltam./”
 • 34. rick_ 2010. augusztus 02. 19:31
  „28. hozzászólás sx486

  "Aki akart otthon pálinkát főzni idáig is megtette .
  Aki ezután akar főzni otthon most is meg fogja tenni ."

  Barátom, ez nagyon buta hozzáállás. Azt üzened vele, hogy fenébe a törvényekkel, mindenki azt csinál amit akar, még csak egy kicsit se piszkálja a lelkiismeret. Gondolom te így éled nemhétköznapi életed.”
 • 33. paci13 2010. augusztus 02. 18:39
  „Andor47
  Köszönöm, köszönöm. lelkem háborgó hullámainak már nyoma sincs... Felhomályosíttattam.”
 • 32. Papó 2010. augusztus 02. 18:11
  „Ma a mesebeli törvényalkotás idejét éljük.Hol volt! Hol nem volt! Minden előítéletet mellőzve,van aki egyetért velem? A három,-négy nap alatt meghozott törvényeknek csak ez lehet a következménye! Talán ha egyeztettek volna az ellenzékkel,hamarabb kiderültek volna,hogy mely törvénymódosítások alkalmatlanok a végrehajtásra!
  A JÖVŐ ELKEZDŐDÖTT! DE MI LESZ MÉG HA FOLYTATÓDIK"!"”
 • 31. Accra 2010. augusztus 02. 17:36
  „Andor! "nem valamihez képest, hanem abszolút értékben kell becsületesen viselkedni" -> tökéletesen egyetértünk.
  De ha abszolút értékben, akkor miért hivatkozol az MSZP-re? Most az volt a téma, hogy ha mától érvényes a törvény, akkor miért nem érvényes mégsem? Ennek semmi köze az ellenzékhez, ezt a kedvenceid szúrták el. Ha Pali bácsival akarták aláíratni, akkor a törvény hatályát szept-től kellett volna keltezni, és nem lenne ez a kavarodás, ami nem túl stílusos.
  Kevesebb kapkodással ezek elkerülhetők lennének, mint pl. a média tv-tervezet, amihez pár nap alatt a kormánypárt adott be több tucat módosítót. 1 párton belül talán elvárható lenne az egyeztetés, nem?”
 • 30. andor47 2010. augusztus 02. 17:33
  „Abszolút értékben (azaz nem egy konkrétan kiválasztotthoz, hanem az általában elvárhatóhoz képest) becsületes = döntő mértékben betartja az általános erkölcsi szabályokat.”
 • 29. paci13 2010. augusztus 02. 16:01
  „Andor 47
  Tetszik az érvelése, már majdnem meggyőzött...
  Csak még ha egyetlen példát mondana arra, mi az az "abszolút értékben becsületes viselkedés". És akkor elcsitulnak háborgó lelkem hullámai.”
 • 28. sx486 2010. augusztus 02. 15:07
  „Aki akart otthon pálinkát főzni idáig is megtette .
  Aki ezután akar főzni otthon most is meg fogja tenni .
  Parlamentben rágják a csontot pálinkafőzés ügyben , nem kevés pénzért .”
 • 27. andor47 2010. augusztus 02. 14:57
  „Az Mszp kormányon is és ellenkézkben is gerinctelen módón viselkedik, a többi meg mellébeszélés. Amúgy nem valamihez képest, hanem abszolút értékben kell becsületesen viselkedni.”
 • 26. paci13 2010. augusztus 02. 12:39
  „Andor47,
  már bocsánat, de követte valamelyest a Fidesz "ellenzéki létét" ? A levadászósdit, a leamortizálásosdit, vagy a kötelesesdit a házmestertől?
  Csak nem akarja azt állítani, hogy kedvenc jogászifjai bolsevista trükökkel operáltak volna? Nana!!”
 • 25. Accra 2010. augusztus 02. 12:38
  „Nem véletlenül hívták Lezsákot sunyi sanyinak jó 10 évvel ezelőtt. Azóta sem változott. Ha annyira fontos ez a törvény, akkor miért nincs ideje bő 2 hét alatt aláírni? Most tanul írni?
  Ja, hogy esetleg hemzseg az Alkotmánysértésektől, ezért nem meri Sólyomnak átküldeni? Lehet választani.

  Az meg tévedés, hogy az MSZP csinált Sólyomból KE-t, legfeljebb az ő idejükben, de a Fidesz volt a legnagyobb frakció, amelyik megszavazta, ezért gusztustalan most ilyen otromba módon támadni. És amíg a mostani Alkotmány érvényben van, azt kell betartani, még ha nem is tetszik. Ez oldaltól független.
  Gyönyörű lenne, ha mindenki figyelmen kívül hagyná a neki nem tetsző törvényeket.”
 • 24. andor47 2010. augusztus 02. 12:29
  „paci13, az "essünk neki annak aki kormányon van, támadjuk mindeféle hazugságokkal", ha épp nem mi vagyunk kormányon típusú régi bolsevik taktika, és az "önálló gondolkodás" között nem nagyon látok összefüggést.”
 • 23. andor47 2010. augusztus 02. 12:26
  „Az biztos lyrak! Csak mindíg mindent olyan megfontoltan kell megtenni, mint Kun Béla, Rákosi vagy Kádár ´56 - ban.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kína már a világ második legnagyobb gazdasága

Kína megelőzte Japánt és immár a világ második legnagyobb gazdasága a kínai központi devizahivatal… Tovább olvasom