Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Megfizethetetlenné válik a Nutella?

A rossz időjárási körülmények miatt kevesebb mogyoró várható Törökországban, ez pedig az árakat is szépen hajtja felfelé. Egyes helyeken már 65 százalékos a drágulás, ez pedig komoly hatással lehet például a Nutella árára is.
A március végi fagyok komly károkat okoztak a törökországi mogyoróültetvényeken, a helyzetet pedig tovább rontották a jégverések – írja az Origo az Independent beszámolója alapján. Ez pedig azért probléma, mivel az ország a világ legnagyobb mogyorótermelője, és bár egyelőre nem tudni, hogy mekkora a kár – a termelők szerint akár 30 százalékos is lehet a kiesés –, de az látszik, hogy az árak szépen megindultak felfelé, a tonnánkénti ár 6500-ról 10500 dollárra emelkedett.

A világ mogyorótermésének körülbelül negyedét felvásárló Ferrero, a Nutella gyártója a brit lap információi szerint már leszerződött a számára szükséges mennyiségre, de arról nem adott tájékoztatást, hogy milyen vételi árat sikerült elérniük. Hasonlóan titkolózik a Cadbury is. Ők még arról sem hajlandók beszélni, hogy beszerezték-e a számukra szükséges mogyorómennyiséget.

További problémát jelent az is, hogy a kakaó és a mandula is komolyan drágult az utóbbi időszakban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az erdőknek is árt a szabálytalan gombaszedés

Erdőjárás közben, főként a kirándulók, feldúlják a környezetet, kiforgatják, megnézik, majd… Tovább olvasom