Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Megérkezett kata: új, egyszerűbb adózási forma lép életbe

2013 januárjától egyes vállalkozók, cégek egyszerűsített rendszer szerint adózhatnak. Az új adózási forma neve: Kisadózó vállalkozások tételes adója, azaz kata.

Akik a katát választják, azok több más adónem bevallási, és befizetési kötelezettségét teljesítik vele. Előnye, hogy egyszerűsödik az adminisztráció, és a havi adó összege fix, előre pontosan tervezhető.

A tételes adót választhatják az egyéni vállalkozók és egyéni cégek mellett csak a kizárólag magánszemély tagokból álló betéti vagy közkereseti társaságok, vagyis más gazdasági társaság, például kft. nem. Magánszemélynek pedig ahhoz, hogy a kata szerint adózhasson, előbb be kell jelentkeznie egyéni vállalkozónak.

A kata választását be kell jelenteni az állami adóhatóságnak az erre a célra rendszeresített nyomtatványon. Az adóalanyiság a választás bejelentését követő hónap első napjával jön létre. A bejelentést év közben is meg lehet tenni.

A már működő vállalkozásnak, amely 2013. január 1-jével a tételes adóra vonatkozó szabályok szerint kívánja teljesíteni az adókötelezettségeit, 2012. december 1-31. közötti időszakban kell ezt bejelentenie az adóhatósághoz.

Azon adózóknak, akik a 2012. adóévben az egyszerűsített vállalkozói adó szabályai szerint adóztak, és 2013. január 1-jével a tételes adó alanyaivá szeretnének válni, 2012. december 1-je és december 20-a között ki kell jelentkezniük az eva hatálya alól.

A kisadózó vállalkozásnak a főállású kisadózó után havi 50 ezer forint, a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adót kell fizetnie. A tételes adót a bejelentett kisadózók után külön-külön – bizonyos kivételekkel (pl. a hónap teljes időtartamában táppénzen van) – minden megkezdett hónapra a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell megfizetni.

A kisadózó vállalkozás és a kisadózó a kata megfizetése esetén mentesül a törvényben meghatározott közterhek (így például személyi jövedelemadó, vállalkozói személyi jövedelemadó, vállalkozói osztalékalap utáni személyi jövedelemadó, társasági adó, szociális hozzájárulási adó, nyugdíj-, valamint egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék, egészségügyi hozzájárulás, szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése) alól.

Ha a kisadózó áfaalany, áfabevallási- és fizetési kötelezettségének továbbra is ugyanúgy kell eleget tennie, mint eddig.

Amennyiben a kisadózó vállalkozás bevétele meghaladja a 6 millió Ft-ot, a 6 millió Ft feletti rész után 40 százalékos mértékű adót kell fizetni a tételes adó mellett.

A százalékos mértékű adót az adóévet követő év február 25-ig kell bevallani és ezzel egyidejűleg megfizetni.

Munkatársaink készséggel válaszolnak az adózói kérdésekre ügyfélszolgálatainkon, valamint a NAV Általános Tájékoztató Rendszerén (06-40/42-42-42). További, részletes információ, tájékoztatás elérhető a www.nav.gov.hu honlapon.

Olvasóink írták

 • 4. háté 2012. november 29. 17:56
  „Megérkezett kata: új, egyszerűbb adózási forma lép életbe - ez a kacsa!”
 • 3. steke 2012. november 29. 12:36
  „Nyugdíjas vállalkozók, leendő kismamák, nyugdíj előtt állók, kevés vevőnek számlázók , hat millió Ft éves bevételt valószínűleg elérők- CSAK ÓVATOSAN. Nem mind arany, ami fénylik.”
 • 2. Mankapunka 2012. november 29. 11:32
  „SZLCSH

  Szabadon Lophatok Csalhatok Hazudhatok csomag valahogy jobban érdekelne.”
 • 1. enéh 2012. november 29. 10:39
  „Az ezzel nyert pénzt pedig fektesse be a nyugdíjára, mert egy naptári év esetén nem lesz meg az egy szolgálati éve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véghajrában az E.On eladása

Karácsony előtt az MVM Zrt. ellenőrzése alá kerülhet az E.On két legjelentősebb magyarországi cége,… Tovább olvasom