Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Megéri tanulni? - Diplomával többet keresel

Az érettségizettek havi bruttó átlagjövedelme 2010 elején 118 ezer forint, a diplomás pályakezdők átlagosan 236 ezer forintra számíthatnak.

Mindannyian tudjuk, hogy a felsőfokú tanulmányok sok pénzbe kerülnek, akár saját zsebből fizeti a diák vagy annak hozzátartozója, akár államilag finanszírozott a képzés. A pénzráfordítás mellett sok energiát is kell belefektetni, amíg a diploma kézhezvételéig eljut valaki. És utána mi következik?

A Workania állásportál által működtetett www.merces.hu fizetési felmérés legutóbbi kutatásában azt vizsgálta, mennyit ér ma, 2010-ben, ha valaki az érettségi megszerzése után kezd dolgozni, vagy ha friss diplomájával a zsebében lép az álláspiacra.

A kutatás különböző területeken pályakezdő fiatalok átlagfizetéseit hasonlította össze. A valamennyi válaszadó adatát figyelembe vevő átlag adatok a következők: az érettségivel rendelkező pályakezdők (19-20 évesek) havi bruttó átlagjövedelme 2010 elején 118 ezer forint, a diplomás pályakezdők (21-26 év közöttiek) átlagosan ennek majdnem duplájára, 236 ezer forintra számíthatnak.

Az iparágak szerinti összehasonlítás azt mutatja, hogy a diplomás pályakezdők közül a telekommunikáció és szállítmányozás területén elhelyezkedők átlagosan 313 ezer forintra számíthatnak. Pénzügyi területen átlagosan 299 ezer forint, az ipari termelésben 250 ezer forint, az egészségügy, gyógyszeripar területén 235 ezer forint átlagos jövedelemmel számolhatnak a kezdők. Az állam-és közigazgatási szektorban elhelyezkedők kezdő jövedelme 199 ezer forint, a jogi területen és ügyvédi irodáknál átlagosan bruttó 164 ezer forint. Az oktatás, képzés területén karriert építeni tervezők zárják a listát 140 ezer forinttal.

Az érettségivel rendelkezők bérének összevetése szektoronkénti bontásban a következő eredményeket hozta: legtöbbet kereshetnek pályakezdőként a szolgáltatási területen elhelyezkedők, átlagosan 163 ezer forintot. Az ipari termelésben dolgozók átlagos jövedelme 120 ezer forint. Az idegenforgalom, szállodaipar, gasztronómia területét pályakezdőként átlagosan bruttó 118 ezer forintra számíthatnak a fiatalok, a kereskedelemben érettségivel 107 ezer forint kezdő fizetéssel számolhatnak.

Egy érettségivel asszisztensként elhelyezkedő pályakezdőnek bruttó 117 ezer forintot, diplomával bruttó 202 ezer forintot fizetnek átlagosan. Érettségivel egy pincér átlagosan bruttó 107 ezer forintot, eladóként bruttó 93 ezer forintot kap kezdetben.

A pozíciók szerinti összehasonlításban az IT tanácsadók állnak a dobogó legfelső fokán, átlagosan bruttó 344 ezer forinttal. A pénzügyi kockázatmenedzserek 342 ezer forintot, a szoftvermérnökök 336 ezer forintot vihetnek haza az első időkben. Az IT projekt menedzserek átlagosan 334 ezer forintra, a banki pénzügyi elemzők 320 ezer forintra számíthatnak az első lépések megtételekor szakmai pályafutásukban.
A pályakezdő a gépészmérnökök 255 ezer forintot, az építészmérnökök 189 ezer forintot, a mezőgazdasági mérnökök 146 ezer forintot kereshetnek az első években.

A pályakezdő gyógyszerészek átlagosan 256 ezer forintra számíthatnak, a fogorvosok átlagosan bruttó 223 ezer forintra, a többi orvosi területen átlagosan 150 ezer forintra.

A területi képviselők átlagosan 244 ezer forintot, a marketing menedzserek 236 ezer forintot, a banki ügyféltanácsadók átlagosan 218 ezer forintot vihetnek haza az első években. A diplomával könyvelőként elhelyezkedők kezdő fizetése 218 ezer forint, a logisztikusok átlagosan 209 ezer forintra, a személyzeti alkalmazottak átlagosan 192 ezer forintra számíthatnak az első időszakban.

A tudományos pályát kezdők átlagosan 175 ezer forintot kapnak, a középiskolai tanárként elhelyezkedők kezdő átlagfizetése 128 ezer forint.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. fióka 2010. május 26. 06:52
  „Nekem megint mintha deja vum lenne vagy már fél év alatt fel is töltötték az országot a hiányszakmákkal mert az akkor nem semmi.”
 • 42. info2009* 2010. május 25. 17:02
  „A diploma, a foiskola, az egyetem UZLET. Nem a tanuloknak.
  A tendencia az, hogy jo szakmunkasok kellenek, nem csak Magyarorszagon, de mindenutt. Nyugat-Europaban is azert hirdetik a tovabbtanulast, mert azok a fiatalok addig sem munkanelkuliek es fizetnek a szolgaltatasert.
  Akinek jo diplomaja van, az csak azt bizonyitja, hogy tudta finanszirozni a tanulmanyokat es tud tanulni. Ami nem jelenti azt, hogy megfelelo a munkara.”
 • 41. pisti83 2010. május 24. 08:20
  „Valóban többet kereshet, ha ahhoz a szűk kisebbséghez tartozik aki szakmájában talál munkát, és nem a takarít vagy a munkaügyiben áll sorba kezével a diplomával.”
 • 40. sop32 2010. május 23. 20:50
  „Amikor a munkanélküli hivatalba azt mondják:" nincs valami ismerősöd"?
  Az a durva.”
 • 39. mitzekatze 2010. május 23. 11:07
  „5. tricse

  na igen. erre szarik mindenki. teljesen igazad van egyébként.

  6. gester

  Az egyszeri szakmunkás saját kezével felépíti a házát. Nem büdös neki a munka, legalábbis amit saját magának végez. Annyira ne nézzük már le őket. Jó?
  Van, akinek nem volt lehetősége anyagilag végig seggelni a diplomáig. Nem feltétlenül értelmesebb egy diplomás ember. Én is 3. évben hagytam abba fősulit, különösebben nem vesztettem vele, max a korábbi tandíjakat, pedig nem alibi szakra jártam.”
 • 38. makacs 2010. május 22. 21:10
  „Ezt jól összegyűjtötted, de a leírtak egy részét szakmunkások vagy betanított szakmunkások,technikusok(pl.3D gép programozás) is végezhetik, ahogy az eljárások finomítását is(az eljárás kidolgozását nyilván nem). Nem tudom milyen mérőgépek tervezését végzi gépész helyett minbizt. mérnök ,de gondolom alapja van, ha írod. Én a minőségbiztosítás egy teljesen más spektrumát ismerem. Lévén tanult szakmádról beszélünk részemről a téma lezárt.”
 • 37. szocdem 2010. május 22. 20:23
  „A probléma az, hogy sokkal többen diplomáznak mint ahányan szakmát szereznek.

  30 év mulva a civilizáció - legalábbis magyar viszonylatban- megszünik, mert a sok celebhajlamos entellektüell nem fog találni egy autószerelőt, vagy egy vízszerelőt, és gombás lábbal fog gyalogolni a koszos flaszteron a büdös lakásáig, ahol nem lesz aki megjavítsa az eldugult wc-t. JA autó sem lesz, és általába nminden termék hiányozni fog, lévén hogy a melós az egy kihalt állatfaj lesz.

  Csak mer tegy humánértelmiségi, egy kis rizsázással kétszer annyi pénzt ka a reggeli celeb joghurtjára, mint a kazánkovács, vagy a kőmüves, aki kénytelen bazi drága szalonnát reggelizni, ha egész nap melózni akar..

  Viszont azért mert valaki nem diplomás még nem hülye. Nem lesznek se kömüvesek, se kovácsok ez már biztos. Kiflin joghurton legalábbis nem.

  Mire a többség meg a botcsinálta udvari szakértők ezt megértik, addigra mindenkinél eldugul majd a budi és nm csak büdös lesz, hanem ki is önt majd a kaki....”
 • 36. Agent 2010. május 22. 19:45
  „35, Azért egy minőségbiztostási mérnök nem csak azzal foglalkozik, hogy ismeri és alkalmazza a minőségbiztosítási szabványokat, az, hogy pl. az autód megbízhatóan működik, nem csak annak köszönhető, hogy kiváló gépészek, villamosmérnökök, megtervezték olyanra, hogy megbízható legyen, majd ezt szintén kiváló szerszám tervező és folyamat tervező mérnökök "formába öntötték", úgy, hogy elérhető áron megvehessed. Hanem bizony annak is, hogy a felmerülő problémákat, amelyek törvényszerűen jelen vannak az ennyire összetett szerkezeteknél az élettartalmuk során - folyamatosan visszacsatolták - a minőségbiztosítási mérnökök - a teljes gyártó és előállító láncolaton keresztül, egészen a hiba tényleges gyökérokáig, hogy kiküszöböljék azt. Ezen kívül még rengeteget lehetne beszélni a "szakma" szépségeiről, amelybe bizony sokszor beletartozik, hogy egy már megtervezett gépet/segédeszközt finomítani kell, hatékonyabbá kell tenni, illetve azt is, hogy az ellenőrzéshez szükséges eszközöket (mérősablontól egészen a komplett mérőgépig) leggyakrabban a minőségbiztosítási mérnök tervezi meg - vagy vesz részt a tervezésben. Csak hogy fekete-fehér legyen, bizony kell szaktudás, meglehetősen sok ismeret birtoklása ahhoz, hogy egy adott termékhez a termék műszaki rajzának megfelelően elkészíts egy komplett mérési és ellenőrzési eljárást - pl. a 3D kooridnáta mérőgép ennek megfelelő felprogramozását. Szóval egy szó mint száz, a minőségbiztosítási mérnök is éppen olyan mérnök, mint bármelyik más - én legalábbis így látom, és nagyon szeretem a szakmámat.”
 • 35. makacs 2010. május 22. 19:12
  „34.
  A jó mérnök képes az idők próbáját kiálló gépek,hidak stb megtervezésére, amihez nélkülözhetetlen a természettudományok alapos ismerete. Egy tervező mérnök ugyanúgy elsajátítja a lenti (nem oktatott) min.bizt ismereteket a munkahelyen, mint ahogyan ezt régen is megtették, amikor még nem voltak minőségbiztosító mérnökök,a nyelvtudás pedig már mindenhol alapeset. A kommunikációs fogás, na az ennek a szakmának a veleje.
  Erős túlzás erre az a szó, hogy mérnök. Szabvány tanácsadó vagy egyéb. De hát kell egy csomó féle szak ahhoz, hogy több elsős legyen a felsőoktatásban, mint általánosban. Az ISO és egyéb szabványok hívták életre ezt a szakot amire nem mondom,hogy nincs szükség, de egy ember munkájának ez teljes munkaidőben igen sovány.”
 • 34. Agent 2010. május 22. 17:05
  „Illetve, csak tájékoztatásképpen mondom, nem attól lesz valaki jó/rossz mérnök, szakember, bármi, hogy valamely "természettudományi tantárgyból" jeleskedik/jeleskedett, a dolog jóval összetettebb. Minőségbiztosítás tekintetében az alkalmazott módszertant, szabványismeretet, technológiai ismereteket, nyelvtudást, kommunikációs fogásokat, problémamegoldási eljárásokat csak a munkahelyen a gyakorlatban lehet elsajátítani, ezeket csak nagyon kis részben, vagy egyáltalán nem tanítják a felsőoktatásban - sajnos.”
 • 33. Agent 2010. május 22. 17:01
  „32, látom vagy fogalmad sincsen a minőségbiztosítás mibenlétéről, vagy valakire nagyon haragszol, amiért esetleg megkritizálta a munkádat:)Na, mesélj:)”
 • 32. makacs 2010. május 22. 16:07
  „27.
  Na súgd, melyik természettudományi tantárgyból kell jeleskedni, hogy jó mb.mérnök légy??? Csak egyet mondj:)
  Ez a "szakma" a mérnök szó megcsúfolása.”
 • 31. quaestor 2010. május 22. 10:20
  „gondolat1234
  Ebben igazad van. Tényleg csak kamu hirdetések ezek. Már régen betöltött álláshelyek, csak muszáj volt meghirdetni.
  A "büfé szakkal" kapcsolatban csak annyit szerettem volna érzékeltetni, hogy olyan szakokat hirdetnek meg az egyetemek, főiskolák, amely szakmák bőven végezhetőek középfokú szakképesítéssel. Magyarul az egyetemek, főiskolák ezen szakokra irányuló megfelelő marketinggel szép összegeket óhajtanak bekaszálni. És működik is nekik.”
 • 30. RickCartman 2010. május 21. 22:25
  „Engem nem protezsált be senki... a cikk címe igaz, többet keresek, mint egy nem diplomás..Ha viszont nincs mögötte valódi tudás, semmit sem ér a protezsálás sem.
  Amúgy meg szakállas a mondás:´
  A diploma semmit sem számít. A hiánya viszont annál többet...."”
 • 29. gondolat1234 2010. május 21. 20:23
  „Állást találni friss diplomásként nagyon nehéz, nekem fél évembe telt, nem büfé szak. Minden állás előre le van zsírozva rokonoknak, ismerősöknek vagy csak kamu hírdetés.
  Pár év múlva már annyi diplomás lesz, hova fognak elhelyezkedni ?”
 • 28. quaestor 2010. május 21. 19:32
  „Oly felesleges ilyen dolgokon vitázni szerintem. Minek? Mi értelme?
  Egyébként valóban rengeteg "büfészak" indul(t) az egyetemeken és a főiskolákon. Olyanok, ahová bőven elég volt mindig is egy középfokú szakirányú végzettség.
  De elérkeztünk egy olyan pontra, ahol egy egyszerű bérelszámolótól is folyékony angolnyelv tudást követelnek meg. Tiszta hülyeség. Minek???
  Vagy fodrásztól meg a kozmetikustól érettségit. Minek???”
 • 27. Agent 2010. május 21. 19:10
  „26, megsúgom, minőségbiztosításhoz kevés, ha csak "nagydumás" vagy.”
 • 26. makacs 2010. május 21. 18:48
  „Megéri!!! Ha!van ismerősöd aki beprotezsál egy diplomás állásba:)) Ez alól azok az állások kivételek ahol jól lemérhető a teljesítmény, tehát a mellébeszélés kevés. Persze vannak kimondottan nagydumásoknak kitalált állásokpl.:minőségbiztosítás:))))”
 • 25. meteor* 2010. május 21. 17:33
  „En azt nem tudom felfogni, hogy mikor lesz Magyarorszag olyan szinten vegre, mint egyeseknel, amikor egy magan vallalkozonak dolgozo szakmunkas illeto kozel 500.000 forintot fog keresni. Akkor a legerdemesebb sztem felsooktatasban reszt venni, es eladosodni, ha az ember celzottan olyant tanul ki, amirol tudja, hogy megeri, mert m.o.-n vagy kulfoldon jol megfizetik. Kulfoldon amugy is, az a legfontosabb es a legelsobb, hogy a nyelvet tudja, mert akkor csak egy hivatalosan leforditott papir lesz odakint, semmi tobb, es mehet oda dolgozni a diplomas, ahol meg egy hivatalos szakmaval rendelkezo illeto sem dolgozik. De ha az ember kap egy kis szerencset, vagy mar reg meg van mentve a s*gge, akkor veszettul jol lehet vele keresni. Szerintem ez megint csak kulfoldre ervenyes. Magyarorszagon, nem is tudom... itt semmi sem jo.”
 • 24. pikofix 2010. május 21. 14:45
  „Hihetetlen mennyire szűk látókörű emberek vannak. Szükség van mindenkire, szakmunkásra és mérnökre is. Nem fújni kell egymásra, hanem elismerni a másik kétkezi munkáját, vagy éppen magas szintű tudását. Toronyházat nem tud építeni a kőműves, akármennyire is okos... De a mérnök sem fog valószínűleg rekord idő alatt, rutinból megjavítani egy hibás fékű autót... Nem azt kell bebizonyítani, hogy "én akkor is okosabb vagyok, mint a diplomás" vagy épp "a szakmunkás kussoljon és ne szóljon bele semmibe"....
  Egy jó mérnök és egy jó szakmunkás echnikus nagyon jó eredményeket tud elérni közösen, tapasztalatból beszélek. Egymás lenézésével viszont senki, semmit nem fog elérni. Na ezt kellene megérteni mindkét oldalnak.”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre drágább élet - Kiugró rezsiköltségek

A havi energiaszámla településektől függően 21.150-23.800 forint, a víz- és csatornadíj 3.370-4.470… Tovább olvasom