Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Medián: a többség vasárnap is szeretne vásárolni

A Medián közvélemény-kutató által megkérdezettek többsége nem szeretné, ha vasárnap zárva lennének a boltok, de a vásárlók nagyon megosztottak.

Sokan vannak azok is, akik szerint jó lenne, ha a hét utolsó napján nem nyitnának ki az üzletek. A megkérdezettek 52 százaléka nem ért egyet azzal, hogy megtiltsák az üzletek, áruházak vasárnapi nyitva tartását, és csak alig kevesebben, 46 százaléknyian értenek egyet a kezdeményezéssel - derül ki a Medián felmérésből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

A május 7-e és 11-e között, több mint száz településen, véletlenszerűen kiválasztott ezerkétszáz felnőtt megkérdezésével végzett kutatásból az is kiderül, hogy három emberből kettő vásárol vasárnap, és minden hetedik kifejezetten erre a napra időzíti a bevásárlást.

Ebből arra lehet következtetni, hogy az emberek kétharmadának okozna kényelmetlenséget a szabályozás - közölték. Pártpreferencia szerint is vizsgálta a Medián az emberek véleményét. E szerint a megkérdezett Fidesz-KDNP-s és MSZP-s szavazók (53-54 százalék) nem értenek egyet azzal, hogy ne lehessenek nyitva a boltok. A kezdeményezést helyeslők aránya mindkét párt esetében 44 százalék.

A Jobbik szavazóinak azonban 56 százaléka értett egyet a kérdésben, és 43 százalék ellenezte a felvetést. Az egyéb pártra szavazók között 49 százalék támogatta és 51 százalék ellenezte az ötletet. Életkor szerinti megosztásban a 60 év felettiek támogatták a legtöbben a boltok zárva tartását, 61 százalékuk értett egyet és csupán 35 százalékuk ellenezte.

A leginkább ellenzők a 18-28 éves korosztályba tartozók voltak, a megkérdezett, ilyen korú emberek 35 százaléka támogatta a boltok vasárnapi zárva tartását és 64 százalék ellenezte. A 2007 augusztusi felmérés óta többen támogatják az elképzelést, 37 százalékról 46 százalékra nőtt a tábor nagysága, ezzel párhuzamosan 58-ról 51 százalékra csökkent az ellenzők aránya.

A Medián értékelésében azt is írta, hogy a szabadidő mennyisége látszik meghatározni azt, hogy valaki támogatja vagy ellenzi a vasárnapi bezárás ötletét.

A megkérdezettek neme, iskolázottsága vagy lakóhelye szerint viszont nincs érdemi véleménykülönbség ebben a kérdésben - közölte a Medián.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. Primax 2010. június 17. 09:01
  „" Köszönjük szépen. --de pihenni mikor lehet? " ( háté #38. )
  Amikor - csak - akarsz. És amikor tudsz.
  Nem kötelező hétvégén vásárolni, boltokba járni.
  Aki akar, megy, aki nem akar, marad.
  Aki pedig ilyen helyeken dolgozik, ismerte a feltételeket, amikor aláírta a munkaszerződését.
  Ilyen egyszerű ez.”
 • 37. háté 2010. június 16. 19:09
  „Multik:--vasárnap is akarnak vásárolni az emberek!
  -- médián:--és mennyi pénzért?
  --multik: komoly milliokért.
  --médián: a többséget kell kihozni?
  --multik: igen 50%-k felett
  --médián: rendben---lehet utalni a lovét!

  Köszönjük szépen. --de pihenni mikor lehet?--két-méterre a föld alatt?
  Tisztességes fizetést a munkanapokra-- amit a munkanapokon szeretnénk felhasználni!

  Győri KDNP---útlezárással tiltakozás a vasárnapi munka ellen a TESCO-nál!
  Győri KDNP--ETO-park; az okmányiroda vasárnap is nyitva tart!

  Köszönjük a hülyítést, kedves fityesz-KDNP-és városvezetés!

  Menjen veletek tiltakozni a SÁTÁN!”
 • 36. Túrabakancs 2010. június 16. 12:50
  „A rendőrök, a mentősök, a tűzoltók stb. nem mindegyik tagja dolgozik állandóan
  hétvégén, hanem csak akkor, amikor beosztják őket. Igaz, ez nagyon változó.
  Az eladó meg sajnos folyamatosan ott kell hogy dekkoljon, lényegében minden
  hétvégén. Csupán ennyi a különbség. Ennek az intézkedésnek lényegeként a családok össe-
  tartó erejét próbálják növelni, nem a multik bevételét szándékoznak megnyir-
  bálni.”
 • 35. Muaddib 2010. június 15. 22:33
  „34. egyolvasó.

  Félreértettél a tapogatást tartottam bunkóságnak nem, azt hogy összekevert az eladóval.
  Tévedni egy dolog, de akkor illik utána minimum egy elnézést kérni, nem még fölényesen
  lekezelően viselkedni.”
 • 34. bocikriszti 2010. június 15. 18:12
  „egyolvasó. egyet értek abba hogy a gyáraknak se kéne üzemelni. legalábbis azoknak nem, akiknek közük van a termeléshez. mert ha nincs igény a hétvégi nyitva tartáshoz, nincs igény a termelésre se. én csak a kereskedelemhez tudok hozzá szólni, és azok kiszolgálóihoz. a gyárakhoz. húsfeldolgozó, pékség, tejipar stb. azt nem tudom ha az audi pl nem gyártana vasárnap, akkor kit érne veszteség, vagy éppen kit nem.”
 • 33. egyolvasó 2010. június 15. 16:33
  „Muaddib! Ezen nem kell megsértődni (bár a fogdosásért jogos lett volna a pofán verés). Engem is néztek már eladónak többen is a gazdaságos hipermarketben, amikor egyszer véletlenül kék farmerban és egy piros (arany ászok) reklámpólóban mentem be. A pólón túl kicsi volt az embléma, így többen joggal gondolhatták, hogy ott dolgozok, hiszen megegyezett a helyi előírt munkaruházattal. Szerintem ez nem megbélyegzés és nem is sértő. Itt, ahol most dolgozok, itt is minden területen más színű inge, köpenye, pólója van a dolgozóknak. Így egyértelműen látszik, hogy ki hova tartozik, mert ugye nem ismer egyből mindenki mindenkit, viszont az ügyek intézését lényegesen elősegíti.”
 • 32. buggyant 2010. június 15. 16:19
  „Hát biztos van mit mesélni. Egyszer szemtanúja voltam mikor 4napos ünnep előtt (vagy már nem tudom miért, de lényeg h a pénztártól pultig állt a sor a tescoban, teli kocsikkal, lassan haladó sor.... az asszony meg csak egy db valamit vett, gondolta beáll csak úgy másodiknak. A mögötte álló férfi meg nekiugrott a torkának, ott fojtogatta, hogy elege van hogy EZEK ilyen pofátlanok. A biztonsági őr alig tudta lefejteni róla. És ennek van vagy 10 éve. Csak erősen megmaradt bennem az eset. Ja, amúgy a többi sorbanálló nézőként aktivizálódott.”
 • 31. Muaddib 2010. június 15. 16:10
  „Kereskedelemben az eladók a fizikai és szellemi fáradtság mellett folyamatosan ki vannak szolgáltatva az embereknek.
  Ahogy már sokszor sokan megállapították például hogy a közutón egyre arrogánsabbak a közlekedők egymással.
  De ezek az arrogáns emberek be is mennek az üzletekbe.
  Sokszor megfigyeltem, mint kívül álló vásárló hogy sokan ott vezetik le a feszültséget.
  Azért a pénzért ezt nem éri meg csinálni.
  Én egy népszerű boltot zártam be több éve, mert úgy gondoltam, hogy bármilyen nyereséges is az üzlet én senkinek a lábtörlője nem leszek.
  Azóta se bántam meg.
  Úgy hogy mikor vásárolnak, figyeljenek és vegyék észre, hogy milyen atrocitásokat kell elviselni az eladóknak.
  Hogy mennyire tuskók az emberek elmesélek egy sztorit.
  A párommal, mint vevőként vásároltunk a metróba rajta fehér színű farmerkabát és valami világosabb farmer nadrág volt rajta. Nézegettünk valamilyen terméket, erre oda jön egy kb 60-as ősszülő úr és tájékoztatást kért egy termékről. Mondtuk neki, hogy mi nem tudjuk, hol van de, kérdezze meg az eladóktól, és rá mutattunk egyre.
  Erre a reakció az volt, hogy a párom mellére tette a kezét és azt mondta ilyen cuccban, az eladok, vannak.
  Nagyon közel álltam hozzá hogy kiverem a fogait.”
 • 30. egyolvasó 2010. június 15. 16:05
  „makacs! Köszi az infót, ebben tényleg nem voltam biztos.Csak sejtettem, hogy például az autógyárak ott se állnak le, mert gondolom többe kerülne a gyártószalagok leállítása, mint a dolgozók bére. De mielőtt megköveznének itt páran, hogy minek írogatok ide valótlan dolgokat, én abból indultam ki, hogy dolgoztam majd 3/4 évig egy német gyárban irodistaként és ott pénteken kettőkor mindenkit hazazavartak. Hétfőtől csütörtökig ezért dolgoztunk minden nap fél órával többet, hogy ezt megtehessék. Amúgy engem nem érdekel túlságosan, hogy nyitva vannak-e a plázák és a hipermarketek vasárnap, mert nem szeretek ezeken a helyeken céltalanul mászkálni. Ha vásárolnom kell, akkor is csak céltudatosan, minél rövidebb idő alatt.”
 • 29. makacs 2010. június 15. 15:52
  „29 egyolvasó
  A folyamatos üzemek a nyugati országokban sem állnak le vasárnap ,a boltok viszont becsuknak.”
 • 28. egyolvasó 2010. június 15. 15:40
  „bocikriszti! Én egyetértek Önnel. Valóban vannak olyan foglalkozások, ahol a munka jellege miatt soha nincs megállás. Engem csak az idegesít, hogy mindig csak a kereskedelemmel foglalkoznak. Ahogy említettem, nagyon sok gyárban szintén dolgoznak az anyák és apák vasárnap. Azok miért nem állnak le hétvégére, mint ahogy nyugaton szokás (ha már a kereskedelemben abba az irányba akarunk menni)? Valószínűleg az áll a háttérben, hogy míg a vasárnap meg nem vásárolt terméket valóban meg lehet venni a hét többi napján (hiszen nem fogy több kenyér és tej, csak mert van nyitva vannak az üzletek vasárnap), addig a vasárnap kiesett termelést nem lehet behozni (nem beszélve a gyárak leállításával, majd újraindításával járó időveszteségről). A kiesett termelés valószínűleg kihat a költségvetésre is, így valószínű, hogy az ott dolgozók azért nem fontosak ebből a szempontból. Az állandóan dolgozókat (például a párját) azért említettem csak meg, hogy a sok acsarkodó lássa, hogy vannak akiknek még sokkal rosszabb a munkabeosztásuk, mint a kereskedelmi dolgozóknak.”
 • 27. makacs 2010. június 15. 15:25
  „"a 60 év felettiek támogatták a legtöbben","leginkább ellenzők a 18-28 éves korosztályba tartozók voltak"
  Elkényelmesedünk. Ha nincs kedvem ma már megvenni, megveszem holnap. A csomagküldőszolgálatok is virágkorukat élik. Nemsokára a túró rudolfot is házhoz viszik. És lehet, hogy ez nem is vicc.”
 • 26. bocikriszti 2010. június 15. 14:56
  „e-bocsi:D”
 • 25. bocikriszti 2010. június 15. 14:55
  „gyolvasó. igazad van hogy mások is dolgoznak vasárnap. nekem se jó ha a párom vasárnap megy melózni-rendőr- mert sajna nem vagyunk olyan helyzetbe, hogy-ha nem lennének rendőrök vasárnap, nem lenne bűnözés:( ha nem lennének vasárnap balesetek, nem lennének mentősök. ha nem lenne tűz vasárnap nem lennének tűzoltók. na sajna ezekre a szakmákra szükség van akkor is, sőt a nap 24 órájába. de azt a nyavalyás kenyeret, meg épp a legtrendibb rucit meg tudja mindenki venni szombaton is. tehát kár azzal jönnöd hogy ők le vannak rázva egy legyintéssel, mert nem.”
 • 24. Muaddib 2010. június 15. 14:44
  „motor”
 • 23. targis 2010. június 15. 14:31
  „Szerintem meg nézzük már felnőtteknek a Zembereket, akik tudják, hogy nekik mi a jó. Ha tudnak pártok közt választani, akkor talán ezt is bízzuk rájuk. Aki nem akar dolgozni vasárnap, az tegyen róla, hogy ne kelljen neki. Aki meg akar, azt meg hagyjuk már békében! Nem szeretném, ha pártemberek mondanák meg, hogy melyik nap, mit kell csinálnom. Még mielőtt nekem ugranak a családféltők, én nem járok hétvégén vásárolni, csak tolerálom azok igényét, akiknek ez a program. Van aki Mónikashow-t néz, van aki Fásy-t, van aki kirándul, van aki sportol, van aki kocsmázik, stb.”
 • 22. accelerator 2010. június 15. 14:28
  „A legtöbb embernek ez a hétvégi kultúrprogram.”
 • 21. egyolvasó 2010. június 15. 14:15
  „De jó, hogy sokaknak ez a legnagyobb gondjuk, hogy nyitva van-e a pláza és a hipermarket vasárnap vagy nem. Amúgy csak felhívnám a fent említett üzletekben dolgozók figyelmét, hogy nem csak ők dolgoznak ám vasárnap. Sok gyárban vasárnap ugyanúgy munkanap van, valamint vannak olyan munkavállalók is az országban (egészségügy, rendőrség, tűzoltóság, tömegközlekedés, stb.), akik még ünnepnapokon is dolgoznak. Bár többnyire Őket a többség egy legyintéssel elintézi: Ők választották...Úgyhogy innen üzenem azoknak a bolti dolgozóknak, akik azt mondják, hogy ki lehet próbálni a vasárnapi munkát, hogy ki lehet próbálni azt is, hogy milyen érzés felállni például a karácsonyi vacsora mellöl, hogy az ember dolgozni menjen, vagy hogy milyen érzés az új évet köszönteni a munkahelyen. Konklúzió: aki eddig se járt vasárnap vásárolni, annak nem fog hiányozni, aki meg eddig se járt kirándulni, az a vásárlás helyett se fog.”
 • 20. Muaddib 2010. június 15. 12:39
  „2. Primax 2010.06.13. 17:17
  " A parlamenti indítvány szerint kb. 100 ezer családot érint a kereskedelemben a vasárnapi munkavégzés. Arról nem olvasunk, hogy a korlátozással hány családot fosztunk meg a kapkodásmentes, megfontolt vásárlás örömétől. Egymilliót?

  "Vásárlás örömétől ,,megfosztani az embereket atyaég hova süllyedt az emberi tudatosság.
  Ha valakinek tényleg ez az öröme, akkor el nem szabad venni.”
 • 19. Muaddib 2010. június 15. 12:35
  „Nem csak hipermarketekről van szó.
  Pld plázák egyéb üzletházak üzlet bérlőinek is elő van írva, hogy kötelezően nyitva kell tartani az üzletet.
  Ha nem lenne kötelező ott sok üzlet, nem nyitna ki, mert az alkalmazottak, és a Rezsi van, ahol többe kerül, mint ami bejön.”
38 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az APEH az interneten is csalókat keres

Országszerte több tucat APEH-revizor fürkészi napi nyolc órában a világhálót. Tovább olvasom