Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Maximalizálnák a Baleseti Adót: tovább nőhet a teher

Törvénymódosító javaslat maximalizálná a Baleseti Adó felső határát annak érdekében, hogy a fuvarozókra rakodó újabb teher ne okozzon áremelkedést az alapvető élelmiszerek piacán - tudta meg portálunk.


"A maximalizálás nélkül 20-120 ezer forinttal növekvő tehergépjármű kötelező biztosítási díjak számos - már eddig is nehéz helyzetben lévő - vállalkozásnak okoznának újabb, már elviselhetetlen költségnövekedést" - mondta portálunknak Rácz István, a Biztosítás.hu internetes alkusz ügyvezető igazgatója.

A biztosítási szakember szerint "szükségszerűnek látszik a tervezett Baleseti Adó felső korlátjának bevezetése".

A kötelező gépjármű felelősségbiztosításra tervezett plusz 30 százalékos Balesti Adó miatt ugyanis újabb jelentős tétellel növekedne a fuvarozókat terhelő költségek köre.


Forrás: Biztosítás.hu.
Forrás: Biztosítás.hu.


"A tervezett biztosítási adó, a gázolaj növekvő jövedéki adója és a január elsejével tervezett minimálbér emelés a szállítási költségek újabb jelentős növekedéséhez, ezen keresztül pedig általános áremelkedéshez vezetne" - közölte Rácz István.

A 375 ezer magyarországi tehergépjármű kötelező biztosítási díjára január 1-től rárakodó adó a kis és nagyvállalkozásokat egyaránt érintené.

Egy 15 autóval rendelkező kisebb budapesti pékség esetében például a biztosítási díjak növekedése 3-400 ezer, míg egy 100 járművel rendelkező kamionflotta esetében 10 millió forint lenne évente.

Ez jelentős inflációnövelő hatással járna, ezért szükségesnek látszik az adó felső korlátjának bevezetése.


Újabb teher nyomhatja a szállítmányt - fotó: Krizsán Csaba.
Újabb teher nyomhatja a szállítmányt - fotó: Krizsán Csaba.


"Amennyiben a parlament a jelenlegi tervezetet módosítva 30 ezer forintban állapítaná meg a Baleseti Adó felső határát, akkor az adóból remélt 27 milliárdos bevétel mindössze 2 milliárd forinttal csökkenne, ami még vállalható és szükséges kompromisszum lehet a költségvetés számára.

Bár az adómaximalizálás a várhatóan 7 ezer forintos átlagos adót megfizetni köteles személygépjármű tulajdonosokat közvetlenül biztosan nem érintené, az inflációcsökkentő hatáson keresztül mégis hatással lehet az autótulajdonosok jövő évi költségeire" - vélekedett a Biztosítás.hu ügyvezető igazgatója.


Elemző cikkek a baleseti adóról 

Portálunk múlt pénteken adott hírt a baleseti adó várható tarifáiról, míg a héten elemző cikket közöltünk arról, hogy az új adónem milyen szinten emelheti meg a kötelező díjak mérték.
  

 

Olvasóink írták

 • 7. Karlos 2011. október 20. 09:08
  „Lásuk csak mik is történnek körülöttünk. Adva van egy nemzetgazdasági miniszter, akink egyetlen ötlete se hoz változást. Van egy államháztartási hiány, amit esélytelen visszafizetni, de erőlködünk mint a Laokoon csoport. Kinek a kárára ? A kisemberekére természetesen. van már 16 % os Áfánk, amivel a gazdagok jártak jól. Lesz 27 % os áfánk jövőre amivel mindenki rosszul jár, most itt van ez a baleseti adó, mikor egyre többen leteszik az autót, és amugy is kevesebbet tankolnak. Aztán nem teremtődnek az uj mukahelyek, ellenben a munkanélkülieknek 3 hónapjuk lesz találni valamit. Volt valamikor 3000milliárdnyi nyugdíjpénztári befizetésünk, amit tálcán megkapott a kormány, de semmi látszatja nincs már ! Modellezhető mi lezs itt jövőre. Az intézkedések ellenére kevesebb adóbevétel, nem tudjuk tartani a hiánycélt, de már minden fronton sanyargatva vagyunk. Sok munkanélküli lesz, aki éhes, és nagyon be van pöccenve. Mi a cél ? teljesen demoralizálni a társadalmat ? Arról kellene infó, hogy a közelgő államcsőd esetén milyen eseményekre kell felkészülünk. Ennyi.”
 • 6. spiderz 2011. október 19. 18:05
  „Brit tudósok bebizonyították, hogy a magyar kormány tagjai ellenkezőjét teszik választási ígéreteiknek, és nem normálisak.”
 • 5. oPTiKa 2011. október 19. 15:51
  „A költségvetésben a 2 milliárd és a 25 milliárd is viszonylag kis tétel... Ennyiért nem érdemes hergelni a népet...”
 • 4. tefegu 2011. október 19. 15:30
  „3. anyádafatelepen 2011.10.19. 15:03!

  Jogos, elnéztem. De azt a 2 milliárdot is pótolni kell...”
 • 3. anyádafatelepen 2011. október 19. 15:03
  „1. tefegu 2011.10.19. 10:49
  olvasd el a végét mégegyszer, hol van ott egy szó is kieső 25 milliárdról?!”
 • 2. oPTiKa 2011. október 19. 13:49
  „Melyik havernak van sok teherautója?”
 • 1. tefegu 2011. október 19. 10:49
  „Ha maximalizálják az összeget, akkor már biztos megvan, hogy honnan és milyen jogcímen szedik be az így kieső 25 milliárd forintot (valószínűleg többszörösen).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb csúcson az üzemanyagok ára

Az emeléssel a benzin átlagára 398 forintra, a gázolajé 395 forintra nőtt. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál. Tovább olvasom