Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Matolcsyt jelölték az MNB élére - vita a bizottságban

Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert jelöli Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére.
17:41 - Matolcsy: az MNB jobban teljesíthet a következő 6 évben

Matolcsy György szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a következő hat évben jobban teljesíthet, mint a megelőző időszakban. A jegybankelnök-jelölt kinevezés előtti meghallgatásán, a parlament gazdasági bizottságában pénteken az infláció ellenségeként határozta meg magát, konzervatív jegybanki politikát ígért, és hangsúlyozta: az MNB ezután is független lesz. A bizottság kormánypárti szavazatokkal támogatta Matolcsy György jegybankelnöki és Balog Ádám alelnöki kinevezését.

A kormányváltás óta eltelt 33 hónap gazdasági sikerei alapvetően meghatározzák a nemzeti bank következő hat évének működését - jelentette ki Matolcsy György. Az eddigi gazdasági miniszter kiemelte, hogy a GDP-arányos államháztartási hiányt sikerült "tartósan és fenntartható" módon 3 százalék alá csökkenteni, mérséklődött az államadósság és nőtt a foglalkoztatás.

Mindez segíti, hogy az MNB elérje a jegybanktörvényben szereplő célok elérését, így elsősorban az árstabilitás, a pénzügyi stabilitás fenntartását, ezt követően pedig a gazdasági növekedés támogatását.

Matolcsy György annak a meggyőződésének is adott hangot, hogy az MNB a következő hat évben jobban teljesíthet, mint az előző időszakban, ezzel pedig hozzájárulhat az ország jobb teljesítményéhez is.

Kiemelte, hogy az új vezetés mindig és mindenben tartani fogja magát a jegybanktörvényhez, amely világosan kijelöli a nemzeti bank feladatait. Ezt azzal egészítette ki, hogy a jogszabály rendezett kereteket ad a jegybank működéséhez.

Matolcsy György jegybankelnöki célkitűzései között négy személyes ügyet jelölt meg. Elsőként, hogy az MNB vezetésének mindent meg kell tennie azért, hogy az ország kikerüljön a devizahitelek csapdájából. "Jegybankelnökként mindent meg fogok tenni, hogy ne ismétlődjön meg ez a politikai, gazdasági és erkölcsi hiba" - fűzte hozzá.

Arról is beszélt, hogy "fogyasztóként, gazdaságpolitikusként és miniszterként" is az infláció ellensége. Úgy fogalmazott: a magas, a maastrichti előírásnak számító 3 százaléknál magasabb infláció megnehezíti a gazdasági kalkulációt és szűkíti a monetáris politika mozgásterét.

Harmadik személyes ügyeként azt említette, hogy nagy ellenfele "a liberális, felelőtlen" jegybanki politikának, és "nagy híve" a konzervatív, felelős monetáris politikának. Utóbbi felfogás szerint - folytatta - az MNB része a magyar nemzetállamnak, miközben vonatkoznak rá az Európai Unió előírásai is.

Végül elmondta, nem támogatja, hogy a jegybank elzárkózzon, helyette azt tartja szükségesnek, hogy nyitott és együttműködő legyen, partneri viszonyra törekedjen a kormánnyal. Ezért helytelenítette azt, ha a kabinet képviselője nem lehet jelen a monetáris tanács ülésein.
Hozzátette: már a 2008-as pénzügyi válság előtt is súlyosan hibás stratégia volt a jegybanki elzárkózás, azóta pedig véleménye szerint nem is követhető.

A Magyar Nemzeti Bank független volt, és a jövőben is az lesz - hangoztatta a jegybanki függetlenséget ellenző jobbikos véleményre válaszul. Hozzátette azonban, hogy a jegybank az állam része, nem független Magyarországtól, a magyar emberektől. Ez a mozgástér "nem is olyan kicsi, mint aminek azt bárki gondolná" - jegyezte meg.

Balog Ádám, az MNB alelnökjelöltje azt hangsúlyozta: a monetáris politika elsődleges feladata az árstabilitás elérése és fenntartása. A jegybanktörvény azt is egyértelművé teszi, hogy a nemzeti banknak kötelessége támogatni a kormány gazdaságpolitikáját - anélkül, hogy ez veszélyeztetné az elsődleges cél teljesülését. Hozzátette, emellett a jegybank fontos feladata a pénzügyi stabilitás védelme, ezért is lényeges, hogy a monetáris tanács elé jól előkészített anyagokat tegyenek le.

Szólt arról is, adóügyekért felelős helyettes államtitkárként több olyan kérdéssel, például az európai bankunió létrehozásának ügyével is foglalkozott, ami segítheti munkáját a nemzeti bankban.

A gazdasági bizottság 18 kormánypárti támogató szavazattal, 7 ellenzéki nemmel szemben és egy tartózkodás mellett támogatta Matolcsy György jegybankelnöki, és Balog Ádám alelnöki kinevezését.

Az MNB új elnökét és alelnökét a köztársasági elnök nevezheti ki, Matolcsy György és Balog Ádám kinevezése esetén az államfő előtt tesz majd esküt.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel jelentette be, hogy - a piaci várakozásoknak megfelelően - eddigi nemzetgazdasági miniszterét, Matolcsy Györgyöt jelöli MNB-elnöknek.

Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke az ülés után újságíróknak elmondta: a jövő hét elején tesz javaslatot arra, hogy ki legyen a monetáris tanács kilencedik tagja. Hozzátette, van jelöltje, de megnevezése előtt konzultálni fog a jegybankelnökkel.

Egy kilencedik tanácstag, egyben ötödik külső tag kinevezése azt követően vált szükségessé, hogy a kormányfő pénteki bejelentése szerint a korábbi kettőről háromra nő az MNB alelnökeinek száma.

15:68 - Jövő héten tesz jelölést Rogán Antal a kilencedik tagra

Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke a jövő hét elején tesz javaslatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kilencedik tagjának személyére.

A Fidesz frakcióvezetője Matolcsy György jegybankelnök-jelölti meghallgatását követő sajtótájékoztatón elmondta: van már jelölt a pozíció betöltésére, akiről konzultálni fog a jegybankelnökkel.

Egy kilencedik tanácstag, egyben ötödik külső tag kinevezése azt követően vált szükségessé, hogy a miniszterelnök pénteki bejelentése szerint a korábbi kettőről háromra nő az MNB alelnökeinek száma.

Rogán Antal a sajtótájékoztatón emlékeztetett: jelenleg nincs az Országgyűlés előtt a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonására vonatkozó javaslat.

15:53 - Bizottsági vita Matolcsy alkalmasságáról

Míg a Fidesz Matolcsy György elköteleződését üdvözölte a konzervatív monetáris politika mellett, addig az ellenzék a jegybankelnök-jelölt eddigi nemzetgazdasági miniszteri tevékenységét bírálta pénteken a parlament gazdasági bizottságában.

Matolcsy György meghallgatásán Rogán Antal (Fidesz) üdvözölte a jelenlegi nemzetgazdasági miniszter elköteleződését a konzervatív monetáris politika mellett; Kovács Tibor (MSZP) szerint Matolcsy kinevezése rendkívüli veszélyeket jelent, Volner János (Jobbik) a jegybanki függetlenség értékét kérdőjelezte meg, míg Scheiring Gábor (független) azt kifogásolta, hogy a miniszterelnök "kormányának legsikertelenebb tárcavezetőjét" jelölte a jegybankelnöki tisztségre.

Rogán Antal, a bizottság elnöke úgy vélte: az előző hat évben sikertelen volt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), mert nem tudta megakadályozni a devizahitelek elszaporodását, és nem tudott hozzájárulni ahhoz, hogy teljesüljön az inflációs cél.

Live Info videó

A Fidesz frakcióvezetője ezért üdvözölte, hogy Matolcsy György konzervatív jegybanki politikát helyezett kilátásba, az infláció ellenségeként határozta meg magát, és azt ígérte, mindent megtesz, hogy a devizahitelek ne terjedjenek el újra. Szintén helyeselte, hogy a jegybankelnök-jelölt nyitott más gazdasági szereplők véleményére. Kitért arra is, hogy az MNB-t nem egy személyben az elnök, hanem a monetáris tanács irányítja.

Kovács Tibor kétségbe vonta a kormány gazdasági sikereit. Példaként emelte ki, hogy a gazdaságpolitika nem tette lehetővé, hogy a sok Magyarországról kivándorló állampolgár belföldön munkát találjon, illetve azt, hogy az államadósság csökkenése ellenére nőttek az ország adósságfinanszírozási ráfordításai.

A képviselő egyben abbéli véleményének adott hangot, hogy Matolcsy György jegybankelnöki jelölése "rendkívüli veszélyeket jelent a magyar gazdaságra és társadalomra nézve". Leszögezte: a Magyar Szocialista Párt ezért nem tudja támogatni a Matolcsy György kinevezését.

Volner János azt hangsúlyozta, hogy a Jobbik "nem az a párt, amely a jegybank függetlenségének gondolatát jónak tartja". Kifejtette: Magyarország jelenleg nélkülözni kényszerül gazdaságpolitikai eszköztárából a jegybanki eszközöket, mivel azokat - mint mondta - az Európai Központi Bank birtokolja. Mint hozzátette, az MNB eddig a nemzetközi pénzpiacok érdekeit szolgálta, amikor magasan tartotta a jegybanki alapkamatot. A jobbikos képviselő egyben sürgette, hogy az új jegybankelnök szabadítsa meg a jegybankot "az ország érdekeivel ellentételesen működő bűnös rendtől".

11:53 - Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkárt javasolja Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) harmadik alelnökének - tájékoztatta a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t pénteken.
A jegybanktörvény alapján az MNB alelnökének személyére a kormányfő tesz javaslatot a köztársasági elnöknek. Balog Ádám hétfőn lép hivatalba - tette hozzá Havasi Bertalan.

A törvény rendelkezése szerint Balog Ádámot, kinevezése előtt a parlament gazdasági ügyekért felelős állandó bizottsága - jelenleg a gazdasági és informatikai bizottság - hallgatja meg.

A jegybanktörvény szerint az MNB-nek legalább kettő, legfeljebb három alelnöke van. Az alelnök hatásköréről a monetáris tanács dönt az MNB elnöke javaslata alapján.

Matolcsy György meghallgatása a Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának ülésén. Fotó: MTI/Kovács Attila (galéria)

A jogszabály szerint a monetáris tanács évente az első ülésen a jelenlevők egyszerű szótöbbségével az MNB alelnökei közül választja meg a monetáris tanács elnökhelyettesét. Az elnökhelyettes megbízatásának megszűnése esetén a monetáris tanács a soron következő ülésén új elnökhelyettest választ.

Balog Ádám alelnökségével a jegybanktörvény értelmében a monetáris tanácsba további egy tagot kell jelölni, mivel a monetáris tanács belső tagjainak száma - hétfőtől az elnök mellett három alelnök lesz - nem érheti el a külső tagok (jelenleg négy) számát.

A monetáris tanács március 12-én tart ülést, ahol a kamatdöntés nincs napirenden, a következő kamatdöntő ülés dátuma március 26-a.
A jelenlegi alelnökök közül Karvalits Ferenc mandátuma március 27-én, Király Júliáé július 3-án jár le.

Az 1978-ban született Balog Ádám, aki jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára, 2003-ban szerezte meg okleveles közgazdász diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Gazdálkodástudományi Karán. 2005-ben a Community of European Management Schools International Management mesterszakán diplomázott, 2007-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán jogi diplomát szerzett.

Balog Ádám 2002-ben a GE Tungsram Lighting Zrt.-nél dolgozott. 2003-ban a Pricewaterhouse Coopers Könyvvizsgáló és Gazdasági Tanácsadó Kft.-nél adómenedzser volt.

10:09 - Varga Mihályt is meghallgatja Matolcsy mellett a gazdasági bizottság

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökjelöltje mellett Varga Mihály miniszterjelöltet is meghallgatja kinevezése előtt péntek 14 órakor kezdődő ülésén az Országgyűlés gazdasági bizottsága.

Matolcsy György meghallgatása a Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának ülésén. Fotó: MTI/Kovács Attila (galéria)

Ez a testület ülésére szóló, a parlamenti honlapon elérhető meghívó frissített változatában olvasható.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be, hogy a jegybank élére Matolcsy Györgyöt jelöli, akit Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter vált a Nemzetgazdasági Minisztérium élén.

09:48 - Nem okozott meglepetést a piacokon Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli bejelentése, miszerint Matolcsy Györgyöt jelöli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére.

A nemzetgazdasági miniszter jelölése kapcsán az elemzők további kamatcsökkentésre számítanak, amely előbb-utóbb negatív hatással lehet a forint árfolyamára.

A kormányfő azt is bejelentette, hogy Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter váltja Matolcsy Györgyöt a Nemzetgazdasági Minisztérium élén, és leszögezte azt is, hogy nem változik a gazdaságpolitika iránya.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában - a piac által jelzett kockázatokat firtató kérdésre válaszolva - a legkevésbé kockázatos döntésnek nevezte Matolcsy György jegybankelnökké jelölését.

A kormányfő e jelölés mellett érvként azt is felhozta, hogy "csak egy olyan gazdasági és pénzügyminiszterünk volt az elmúlt években", aki képes volt csökkenteni az államadósságot és három százalék alá csökkenteni a hiányt.

Azokra a kérdésekre nem kívánt válaszolni, hogy a gazdaságösztönzés területén milyen jegybanki politikát vár el, mert szerinte a kormányfőknek ezekben az ügyekben nem szabad megszólalniuk, ellenkező esetben, "ha az ember csak egy fél mondatot is tesz, akkor másnap a bankvilág a torkának ugrik". Hozzátette, a jegybankok ma más gyakorlatot folytatnak, mint korábban, ő 16 olyan eszközt azonosított be, amelyet ma a világban a központi bankok használnak a gazdasági növekedés elősegítésére. "Azt szeretném, hogy ha a jövőben a Magyar Nemzeti Bank jobban teljesítene, mint korábban" - mondta.

Átmeneti, szerény mértékű gyengülés után a forint árfolyama visszatért a jegybankelnök-jelölés előtti szintre. Az eurót kilenc óra előtt 295,40 forinton jegyezték a bankközi piacon, ami megfelel a csütörtökről péntekre virradóra a nemzetközi kereskedelemben tartott szintnek.

Matolcsy György meghallgatása a Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának ülésén. Fotó: MTI/Kovács Attila (galéria)

Az MTI által péntek reggel kérdezett elemzők szerint nem okozott meglepetést Matolcsy György jelölése a jegybank élére, további kamatcsökkentésre számítanak, amely előbb-utóbb negatív hatással lesz a forint árfolyamára.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint amíg nem válik egyértelművé, hogy Matolcsy György milyen változásokat kíván végrehajtani a monetáris politikában, addig marad a bizonytalanság és tovább gyengül a forint. Az elemző felhívta a figyelmet arra is, hogy Orbán Viktor a rádióinterjúban említést tett arról a 16 eszközről, amelyet a jegybankok alkalmaznak a világban a gazdasági növekedés érdekében, ami arra utal, hogy az MNB is átvehet néhányat ezekből az eszközökből.

A monetáris politika legfőbb eszközének számító alapkamat kis lépésekben tovább csökkenhet - mondta Árokszállási Zoltán, aki úgy véli, hogy 4,75 százaléknál meg fog állni a monetáris tanács. Hozzátette azt is, hogy a 300 forintos árfolyamra ma másként tekint a piac, mint egy-két éve, azt kevésbé kockázatosnak tartja, de a 310 forint már veszélyes lehet.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője is megerősítette, hogy a piac Matolcsy Györgyöt várta, így a jelölt nem meglepetés. Ezzel együtt Matolcsy bizonytalanságot okozhat eddigi miniszteri tettei, kommunikációs stílusa és a jegybankot, illetve a monetáris politikát illető kijelentései miatt.

"Nem várom unortodox lépések gyors bejelentését, és azon belül egyáltalán nem várom a durvább lépések - kéthetes kötvény korlátozása, nagy volumenű állampapír-vásárlás - bevezetését" - fogalmazott Kondrát Zsolt. Ha ezek később előjönnek, annak negatív hatása lehet - tette hozzá.

A hitelezés felfuttatására a legvalószínűbbnek egy alacsony kamatú, hosszú lejáratú refinanszírozású hitel bevezetését tartja kívánatosnak az elemző, de ettől sem vár nagy hatást, mivel "az angol jegybank által bevezette hasonló program is nagyon döcög".

Kondrát Zsolt véleménye szerint a kamatcsökkentési sorozat megy tovább, annak előbb-utóbb negatív hatása lesz az árfolyamra.

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában bejelentette azt is, hogy a Matolcsy György jegybankelnökké jelölése nyomán megüresedő nemzetgazdasági miniszteri posztra Varga Mihály eddig tárca nélküli minisztert kérte fel. Arra a kérdésre, hogy mi lesz Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős posztjával, a miniszterelnök azt válaszolta: "az most annyira elvékonyodott már, hogy belefér a miniszteri munkakörébe".
A kormányfő egyúttal kijelentette: a kormányprogram marad, tehát a gazdaságpolitika iránya sem változik. Megismételte azt is, hogy az ország finanszírozhatósága körüli viták eldőltek, azokat a múltkori amerikai kötvénykibocsátással lezárták.

Megjegyezte, szerinte a jegybankelnöknek és a gazdasági miniszternek van szerepe abban, hogy feloldja a bankok és a vállalkozások között fennálló ellentmondást, amely abból fakad, hogy míg a pénzintézetek azt mondják, ők az elmúlt időszakban is kínáltak olcsó hiteleket, csak nem volt rá megfelelő jelentkező, addig a cégek azt állítják, ők tele vannak sikeres ötletekkel, de nem kapnak kölcsönt jó feltételekkel.

A jegybankelnök-jelöltet délután hallgatja meg kinevezése előtt az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága.

Simor András távozó elnök hatéves megbízatása szombaton jár le.
A jegybanktörvény értelmében a Magyar Nemzeti Bank elnökét és alelnökeit - mint a monetáris tanács belső tagjait - az Országgyűlés gazdasági ügyekért felelős állandó bizottságának meghallgatása után a köztársasági elnök nevezi ki, a jelöltek az államfő előtt tesznek esküt.


08:49 - A miniszterelnök Matolcsy Györgyöt jelöli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére. Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt is bejelentette: Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter váltja Matolcsy Györgyöt a Nemzetgazdasági Minisztérium élén.


Elemzők szerint nem okozott meglepetést Matolcsy jelölése

Nem okozott  meglepetést Matolcsy György jelölése a jegybank élére - mondták az  MTI által péntek reggel kérdezett elemzők, akik további  kamatcsökkentésre számítanak, amely előbb-utóbb negatív hatással  lesz a forint árfolyamára.  
   
A miniszterelnök Matolcsy Györgyöt jelöli a Magyar Nemzeti  Bank élére. Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című  műsorában azt is bejelentette: Varga Mihály eddigi tárca nélküli  miniszter váltja Matolcsy Györgyöt a nemzetgazdasági tárca élén.  
   
Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint amíg nem  válik egyértelművé, hogy Matolcsy György milyen változásokat kíván  végrehajtani a monetáris politikában, addig marad a bizonytalanság  és tovább gyengül a forint. Az elemző felhívta a figyelmet arra is,  hogy Orbán Viktor a rádióinterjúban említést tett arról a 16  eszközről, amelyet a jegybankok alkalmaznak a világban a gazdasági  növekedés érdekében, ami arra utal, hogy az MNB is átvehet néhányat  ezekből az eszközökből.  
   
A monetáris politika legfőbb eszközének számító alapkamat kis  lépésekben tovább csökkenhet - mondta Árokszállási Zoltán, aki úgy  véli, hogy 4,75 százaléknál meg fog állni a monetáris tanács.  Hozzátette azt is, hogy a 300 forintos árfolyamra ma másként tekint  a piac, mint egy-két éve, azt kevésbé kockázatosnak tartja, de a 310  forint már veszélyes lehet.   
   
Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője is megerősítette,  hogy a piac Matolcsy Györgyöt várta, így a jelölt nem meglepetés.  Ezzel együtt Matolcsy bizonytalanságot okozhat eddigi miniszteri  tettei, kommunikációs stílusa és a jegybankot, illetve a monetáris  politikát illető kijelentései miatt.   
   
"Nem várom unortodox lépések gyors bejelentését, és azon belül  egyáltalán nem várom a durvább lépések - kéthetes kötvény  korlátozása, nagy volumenű állampapír-vásárlás - bevezetését" -  fogalmazott Kondrát Zsolt. Ha ezek később előjönnek, annak negatív  hatása lehet - tette hozzá.  
   
A hitelezés felfuttatására a legvalószínűbbnek egy alacsony  kamatú, hosszú lejáratú refinanszírozású hitel bevezetését tartja  kívánatosnak az elemző, de ettől sem vár nagy hatást, mivel "az  angol jegybank által bevezette hasonló program is nagyon döcög".  
   
Kondrát Zsolt véleménye szerint a kamatcsökkentési sorozat megy  tovább, annak előbb-utóbb negatív hatása lesz az árfolyamra.
A kormányfő a rádióinterjúban - a piac által jelzett kockázatokat firtató kérdésre válaszolva - a legkevésbé kockázatos döntésnek nevezte Matolcsy György jegybankelnökké jelölését.

Felidézte, ahogyan első kormányzása idején, 2001-ben - amikor jegybankelnöknek jelölte Járai Zsigmondot -, úgy most is arra az álláspontra jutott, hogy kormányzati tapasztalattal rendelkező embert kell kinevezni a központi bank élére.

"Miután a jegybank független, és a függetlenségét nem szabad megkérdőjelezni, ezért csak egyetlen lehetőség van arra, hogy a jegybank képes legyen a gazdaságpolitika egészében elhelyezni a működését. Ez csak akkor lehetséges, ha egy kormányzati munkát már közelről látott, tapasztalt és azt vezetett embert kérünk fel jegybankelnöknek" - fejtette ki, azzal összegezve, hogy szerinte stabilitás és kiszámíthatóság akkor áll elő, ha kormányzati tapasztalattal rendelkező embert kér fel a központi bank élére.

Orbán Viktor ezért - mint elmondta - áttekintette az elmúlt évek gazdasági és pénzügyminisztereinek tevékenységét, és úgy értékelte, a teljesítményt véve alapul "csak egy olyan gazdasági és pénzügyminiszterünk volt az elmúlt években", aki képes volt csökkenteni az államadósságot és három százalék alá csökkenteni a hiányt.

"A teljesítmény és a tények egyetlen ember felé mutatnak, ez pedig Matolcsy György" - mondta a miniszterelnök. Azokra a kérdésekre nem kívánt válaszolni, hogy a gazdaságösztönzés területén milyen jegybanki politikát vár el, mert szerinte a kormányfőknek ezekben az ügyekben nem szabad megszólalniuk, ellenkező esetben, "ha az ember csak egy fél mondatot is tesz, akkor másnap a bankvilág a torkának ugrik".

Azt mondta, az a fontos, hogy a magyar gazdaság jól teljesítsen, és most az kell, hogy jobban teljesítsen a növekedésben, amihez a szükséges eszközök egy része a kormányzat, egy része pedig az MNB és a monetáris tanács kezében van. "Ezeknek kell valamilyen összhangban lenniük ahhoz, hogy egy ország jól teljesítsen" - hangsúlyozta.

Hozzátette, a jegybankok ma más gyakorlatot folytatnak, mint korábban, ő 16 olyan eszközt azonosított be, amelyet ma a világban a központi bankok használnak a gazdasági növekedés elősegítésére. "Azt szeretném, hogy ha a jövőben a Magyar Nemzeti Bank jobban teljesítene, mint korábban" - összegzett.

Orbán Viktor bejelentette azt is, hogy a Matolcsy György jegybankelnökké jelölése nyomán megüresedő nemzetgazdasági miniszteri posztra Varga Mihály eddig tárca nélküli minisztert kérte fel.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős posztjával, a miniszterelnök azt válaszolta: "az most annyira elvékonyodott már, hogy belefér a miniszteri munkakörébe".

A kormányfő egyúttal kijelentette: a kormányprogram marad, tehát a gazdaságpolitika iránya sem változik. Utóbbival kapcsolatban közölte, továbbra sem tűri el azt, hogy a szolgáltatók a tizedik bőrt is lehúzzák a magyar emberekről, ezért például árszabályozással, törvényalkotással korlátok közé kell szorítani ezek tevékenységét. Hozzáfűzte azt is, abban sem lehet változás, hogy az embereket ezentúl sem szabad büntetni azért, mert dolgoznak és többet keresnek, így a személyi jövedelemadót alacsony szinten kell tartani, amelynek mértékét - erősítette meg - tíz százalék alá csökkentené. A jövedelemadók helyett a súlypontot a fogyasztási és a forgalmi adók felé kell helyezni - tette hozzá.

Megismételte azt is, hogy az ország finanszírozhatósága körüli viták eldőltek, azokat a múltkori amerikai kötvénykibocsátással lezárták.
Megjegyezte, szerinte a jegybankelnöknek és a gazdasági miniszternek van szerepe abban, hogy feloldja a bankok és a vállalkozások között fennálló ellentmondást, amely abból fakad, hogy míg a pénzintézetek azt mondják, ők az elmúlt időszakban is kínáltak olcsó hiteleket, csak nem volt rá megfelelő jelentkező, addig a cégek azt állítják, ők tele vannak sikeres ötletekkel, de nem kapnak kölcsönt jó feltételekkel.

A jegybankelnök-jelöltet délután hallgatja meg kinevezése előtt az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága.

Simor András távozó elnök hatéves megbízatása szombaton jár le.
A jegybanktörvény értelmében a Magyar Nemzeti Bank elnökét és alelnökeit - mint a monetáris tanács belső tagjait - az Országgyűlés gazdasági ügyekért felelős állandó bizottságának meghallgatása után a köztársasági elnök nevezi ki, a jelöltek az államfő előtt tesznek esküt.

Orbán Viktor bejelentette: Matolcsy lesz az MNB elnöke. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéri)

08.17 - Varga Mihály lesz az új nemzetgazdasági miniszter, miután a tárcát eddig vezető  Matolcsy Györgyöt a miniszterelnök MNB-elnöknek jelölte.  
   
Arra a kérdésre, hogy mi lesz Varga Mihály  IMF-tárgyalásokért felelős posztjával, Orbán Viktor pénteken a  Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt válaszolta: "az most  annyira elvékonyodott már, hogy belefér a miniszteri munkakörébe".  
   
A kormányfő kijelentette: a kormányprogram marad, tehát a  gazdaságpolitika iránya sem változik. 

Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása az 1924. május  24-én alakult Magyar Nemzeti Bank eddigi első számú vezetőiről:  
   
Popovics Sándor (1924-1935)    
Imrédy Béla (1935-1938)   
Baranyai Lipót (1938-1943)   
Pósch Gyula (1943-1944)   
Temesváry László (1944. október-december)   
Oltványi Imre (1945. április-augusztus)   
Kárász Artúr (1945. augusztus-november)   
Oltványi Imre (1945. november-1946. augusztus)   
Csejkey Ernő (1946-1949)   
Jeszenszky Ferenc vezérigazgató (1949-1952)   
Vörös János vezérigazgató (1952-1955)   Háy László (1956. április-november)   
Szántó Dénes (1956. november-1960)   
Sulyok Béla (1960-1961)   
László Andor (1961-1975)   
Tímár Mátyás (1975-1988)   
Bartha Ferenc (1988-1990)   
Surányi György (1990-1991)   
Bod Péter Ákos (1991-1994)   
Surányi György (1995-2001)   
Járai Zsigmond (2001-2007)   
 Simor András (2007-2013) 
8.06 - A legkevésbé  kockázatos döntésnek nevezte Matolcsy György jegybankelnökké  jelölését Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180  perc című műsorában, ahol bejelentette, a nemzetgazdasági minisztert  jelöli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére.
   
A kormányfő álláspontja szerint akkor áll elő stabilitás és  kiszámíthatóság, ha kormányzati tapasztalattal rendelkező embert kér  fel a központi bank élére.  
   
"A teljesítmény és a tények egyetlen ember felé mutatnak, ez  pedig Matolcsy György" - mondta Orbán Viktor. 
 
07.48 - A miniszterelnök Matolcsy Györgyöt jelöli a Magyar Nemzeti Bank élére. Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt is bejelentette: Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter váltja Matolcsy Györgyöt a nemzetgazdasági tárca élén.

A jegybankelnök-jelöltet délután hallgatja meg kinevezése előtt az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága.

Simor András távozó elnök hatéves megbízatása szombaton jár le.

A jegybanktörvény értelmében a Magyar Nemzeti Bank elnökét és alelnökeit - mint a monetáris tanács belső tagjait - az Országgyűlés gazdasági ügyekért felelős állandó bizottságának meghallgatása után a köztársasági elnök nevezi ki, a jelöltek az álamfő előtt tesznek esküt.


 
Matolcsy  György nemzetgazdasági minisztert jelöli Orbán Viktor miniszterelnök  a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére. Az MTVA Sajtó-, és  Fotóarchívumának életrajza:  
   
Matolcsy György 1955. július 18-án született Budapesten.   
   
A budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem ipari karán kapott  diplomát 1977-ben, majd az Ipargazdasági és Iparszervezési  Intézetben helyezkedett el. 1978-ban a Pénzügyminisztériumba került,  ahol először a magyar szénhidrogénipar finanszírozásával  foglalkozott, majd a gazdasági reform előkészítő munkáiban vett  részt. 1985-től a Pénzügykutatási Intézetben a tulajdonreform  lehetőségeit kutatta. 1986-ban, az Intézet felszámolása után a  Pénzügykutató Rt.-ben dolgozott részben kutatóként, részben  tanácsadóként, a nagy visszhangot keltett Fordulat és Reform című  tanulmány egyik szerzője volt. 1989 végén a Magyar Demokrata Fórum  elnökének felkérésére bekapcsolódott egy későbbi kormányprogram  kidolgozásába.  
   
1990 májusában Antall József miniszterelnök személyes gazdasági  tanácsadójává nevezte ki, a Miniszterelnöki Hivatal politikai  államtitkára, egyben a Gazdaságpolitikai Titkárság vezetője és a  Gazdasági Kabinet titkára lett. 1990 decemberében lemondott  államtitkári tisztségéről.  
   
1991. januártól a Privatizációs Kutatóintézet ügyvezető  igazgatói tisztségét töltötte be. 1991 októberétől három éven át a  magyar kormány képviselőjeként a londoni székhelyű Európai  Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsában dolgozott,  1994-ben a bank igazgatója volt. 1995-ben a Privatizációs  Kutatóintézet, majd az ebből alakult Növekedési Intézet igazgatója  lett.  
   
A Fidesz gazdasági szakértőjeként 1998-ban ő készítette a párt  gazdasági programját, 1998 végétől Orbán Viktor miniszterelnök  gazdasági tanácsadó testületének tagja volt.  
   
Az első Orbán-kormány idején, 2000-2002-ben gazdasági  miniszterként dolgozott.  
   
2003-2007 között a Szövetség a Polgári Magyarországért  Alapítvány kuratóriumának elnöke volt. 2003-tól a Fidesz tagja. 2006  óta Bács-Kiskun megyei területi listán országgyűlési képviselő,  2006-2010 között részt vett a gazdasági és informatikai bizottság  munkájában.  
   
2010. május 29-től a második Orbán-kormányban a nemzetgazdasági  miniszteri tisztséget töltötte be.  
   
1981-ben írta doktori disszertációját a holding forma  magyarországi alkalmazásának lehetőségeiről, az 1980-as évektől  rendszeresen publikál és több könyvet is írt.

Korábban:

Pénteken jelenti be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy kit jelöl a Magyar Nemzeti Bank új elnökének.

Simor András leköszönő elnök hatéves mandátuma szombaton jár le.

A jegybanktörvény értelmében a jegybanki monetáris tanács tagjává - így az MNB elnökévé is - "az a magyar állampolgár nevezhető ki, illetve választható, aki monetáris, pénzügyi, vagy a hitelintézeti tevékenységgel kapcsolatos kérdésekben kiemelkedő elméleti és gyakorlati szakmai ismeretekkel rendelkezik".

A törvény rendelkezése szerint a miniszterelnök bejelentését követően a parlament gazdasági ügyekért felelős állandó bizottsága - jelenleg a gazdasági és informatikai bizottság - hallgatja meg a jegybankelnökjelöltet. A meghallgatás a bizottság délután két órakor kezdődő ülésének egyetlen tervezett napirendi pontja.

A bizottsági meghallgatást követően a köztársasági elnök nevezi ki a jelöltet. Az új jegybankelnök az államfő előtt tesz esküt.

Piaci elemzők és sajtóértesülések szerint a legnagyobb esélye annak van, hogy Matolcsy György jelenlegi nemzetgazdasági minisztert jelöli a pozícióra a kormányfő. Matolcsy Györgynek kinevezése esetében miniszteri pozíciója mellett - a Bács-Kiskun megye területi listán szerzett - országgyűlési képviselői mandátumáról is le kell mondania.

Korábban:

Kormányzati források a Népszabadságnak megerősítették: biztos, hogy Matolcsy György lesz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) következő vezetője - számol be róla a lap keddi száma.

A cikk szerint azt is hozzátették, ha ez a forgatókönyv valósul meg, pénteken valószínűleg egy új MNB-alelnök neve is elhangzik, mégpedig Balog Ádámé, aki jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára.

A jegybankelnök-jelöltet - mint Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a HírTV Rájátszás című műsorában közölte - péntek délután hallgatja meg az Országgyűlés költségvetési és gazdasági kérdésekkel foglalkozó bizottsága.

A miniszterelnökhöz közeli források azt is "szinte száz százalékra" mondták, hogy Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős miniszter kerül az NGM élére. A tárcánál úgy tudják, Cséfalvay Zoltán marad a parlamenti államtitkár, Naszvadi György, az államháztartásért felelős államtitkár pedig visszavonulhat, hiszen lassan eléri a hetvenedik életévét - írja a Népszabadság.

Az első Orbán-kormányban a pénzügyminiszter Varga mellett Tállai András, a Belügyminisztérium jelenlegi önkormányzati államtitkára volt az adóügyekért felelős államtitkár - emlékeztet a lap.

Olvasóink írták

263 hozzászólás
 • 263. zeta62 2013. március 05. 23:08
  „Valamikor az ősz elején... Nem akarok most késő éjjel már kotorászni, ezt találtam, de egyértelműen utal rá ebben is...

  http://www.hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/kerdesek-a-bankszovetseghez---fekete-laszlo.html”
 • 262. S.opron 2013. március 05. 22:08
  „Hát nem tudom mikor volt a "továbbképzés", de az ítélet március elején született. Azaz múlt péntektől a mai napig terjedő időszakban.
  http://www.origo.hu/gazdasag/20130305-ujabb-jogeros-itelet-ezuttal-az-otp-nyert-egy-devizahiteles-ellen.html”
 • 261. zeta62 2013. március 05. 22:01
  „http://www.youtube.com/watch?v=3cTedE2ltK0”
 • 260. zeta62 2013. március 05. 16:55
  „258. S.opron 2013.03.05. 15:47

  Nem mellesleg ez az otp-t kihozó ítélet az után történt, hogy "továbbképzést" tartottak a bíróknak a bankok. Mindketten tudjuk, miért...”
 • 259. zeta62 2013. március 05. 16:11
  „Nem olyan biztos, ha megszületik a döntés az EU jog alapján, akkor már nehezen lesz "másképp" értelmezhető.
  Elvileg az ilyen trükközés arra nem divat, hát meglátjuk...”
 • 258. S.opron 2013. március 05. 15:47
  „Nincs egységes jogértelmezés, és Mo. nem USA. Ott precedens jogrend van. Tehát ott zsebelhető lenne, ha van egy precedens ítélet, akkor 99,9%, hogy a többinek ugyanazt az ítéletet hoznák. Nálunk minden per más és más. Minden a bíró a jogértelmezés alapján más és más ítéletet hozhat. Ezért írtam, hogy sikert minden perhez, mert nem mindegy melyik bíróság és melyik bírójához kerül az ügy. Egyébként az árfolyam alkalmazás pont az, ami szerintem a leginkább megosztó ítéletet fogja hozni a pereknél.”
 • 257. zeta62 2013. március 05. 15:26
  „"Ez a legfrissebb jogerős ítélet tehát ellenkező eredményt hozott, mint néhány más eset. Korábban írtunk róla, hogy az úgynevezett árfolyamrés miatt éppen az OTP ellen is született már két jogerős ítélet (ezekről itt és itt olvashat bővebben), tehát nyilvánvalóan nincs egységes álláspont a hasonló ügyek jogértelmezésében."

  Na pont ezért értettem egyet a bonsaivajda azon ötletével, hogy erősen ki kell rostálni a bírói kart. Sokan zsebbe vannak, vagy fajta jelleg szerint döntenek hol így, hol úgy.”
 • 256. S.opron 2013. március 05. 15:12
  „OTP kontra Devizahiteles:
  http://www.origo.hu/gazdasag/20130305-ujabb-jogeros-itelet-ezuttal-az-otp-nyert-egy-devizahiteles-ellen.html

  Eddig 1:2 az állás.”
 • 255. zeta62 2013. március 04. 22:20
  „Miattam irogathatsz! Eddig se olvastam :)
  MERT NEM ÉRDEKELSZ, MIÓTA TUSKÓSÁGGAL FŰSZEREZTED! :D
  Pont.”
 • 254. Demalgon 2013. március 04. 19:02
  „Mint a gyerekeknek, csak azért is övé az utolsó szó :)

  Szerintem megállapodhatunk
  Én nem szólok ehhez a fajp-hez .. (bár a fórum közös, aki magára veszi annak szól)
  Cserébe ez a fajp meg akkor reagál vissza, ha szakmabeli.”
 • 253. zeta62 2013. március 04. 13:03
  „I do not care about you!
  Es ist mir egal, was du schreibst!
  Je n´aime pas ce que vous écrivez!

  Sajnos héber nyelven nem engedik kiírni... :( :D”
 • 252. Demalgon 2013. március 03. 22:08
  „Annyit engedj meg a végére, hogy "nem állnak szóba". Gyakorlatilag itt a témához egyedül te szólsz hozzá, meg két másik (ebből egyik én vagyok), elvétve betéved 1-2 harcos, aztán ennyi. De ha többes számot használsz, akkor a másik 5-el együtt tényleg nagy a sötétség. És sajnálom, de aki nem tud ép ésszel gondolkodni és felelősségteljesen, azzal szemben csak egy módon lehet bánni és beszélni ... tuskó, bunkó és arrogáns módon.”
 • 251. Demalgon 2013. március 03. 22:06
  „Pontositok engedelmeddel. A véleményed magyarra forditva annyit tesz: ki ez, hogy felelősségre vonjon azért, amiért tényleg hibás vagyok, és milyen jogon mer elém tárni olyan tényeket, amelyben igaza van.

  Ergo a te szótáradban, ha tuskóságot irsz, az csupán annyit jelent, hogy nem mered senkinek sem elismerni azt, hogy igaza van. Olvasni nem tudsz, értelmezni nem tudsz, de bárki simán ugyanazokat a jelzőket aggatná, amit én, mert olyasvalamiket állitasz a véleményed nagy részében, ami nagyfokú sötétségre ad okot, de ahogy mondtam folytasd nyugodtan, max kiröhögnek azok, akik járatosak ebben a témában. Amivel a gond van nálad, hogy a saját felelősségedet nem ismered el devizahitelezésben, hanem azt, amiért te vagy a felelős is a bankokra akarod háritani (árfolyam), és olyat állitasz róluk, amiért még egy kezdő közgazdász-hallgató is képen röhög. Gyakorlatilag tojok arra, hogy mire vered magad, próbáld meg a süket szövegeid más fórumokon ... ja hogy nem mered, mert nem adnának igazat? Akkor tényleg el kéne gondolkodni, hogy az árfolyamért mindig is a hitelfelvevő lesz felelős, ergo ő is ugyanolyan felelős a saját helyzetéért, mint a bank.”
 • 250. zeta62 2013. március 03. 15:44
  „zizi!

  Igazad van, az vagy! "Gyerekes :) és szánalmas ... "
  Nem fogod fel, hogy nem állnak veled szóba, ha tuskó vagy? :)
  Nem adom fel, ismétlés a tudás atyja, előbb utóbb feléred még te is!

  Így talán végre felfogod, ha magyarul nem értesz! :)
  I do not care about you!
  Es ist mir egal, was du schreibst!
  Je n´aime pas ce que vous écrivez!

  Sajnos héber nyelven nem engedik kiírni... :( :D”
 • 249. Demalgon 2013. március 03. 15:05
  „Gyerekes :) és szánalmas ... ha nem tud reagálni érdemben, akkor jön a gyerekes viselkedés. Ezért szánalmas magyarnak lenni, mert ilyen idióták is lakják, mint a fajtád.”
 • 248. zeta62 2013. március 03. 14:37
  „:)
  Így talán végre felfogod, ha magyarul nem értesz! :)
  I do not care about you!
  Es ist mir egal, was du schreibst!
  Je n´aime pas ce que vous écrivez!

  Sajnos héber nyelven nem engedik kiírni... :( :D”
 • 247. Demalgon 2013. március 03. 13:30
  „Hiába próbálsz felelőtlen gyerekként, óvodás szinten bizonygatni, hogy felnőtt vagy, mert szakállat rajzoltál magadnak és vonalzóval borotválkozol. A gyengébb felfogó képességedre itt egy fogalommeghatározás. Mert még mindig kitérsz az a felelősség alól, ami téged terhel. Más pedig nem fogja elvinni helyetted a felelősségednek a rád eső részét. Még azok sem, akik a pénzüket a bankokban helyezik el, legyen az 1000 Ft, vagy 50 000 Ft. Mert itt te a szavaid mögött épp ezt akarod, a rád eső felelősségrészt átháritani. Nőlj fel, vagy helyezd magad gyámság alá .... tényleg nem tudom, hogy eddig hogy tudtál életben maradni, hogy még önmagad életére sem vagy képes felelősségteljes döntést hozni.

  felelősség (főnév)

  Kitartó okozás, elszánt törekvés egy cél elérésére az ellentétes vagy eltérítő külső hatások ellenére is. A saját magunkra vonatkozó tudatos elképzelésünk, hogy kívánt, ésszerű hatást okozunk, érünk el; egy cél elérésében közreműködőként részt veszünk; egy helyen jelen voltunk úgy, hogy a dolgok ottani alakulására hatottunk. Ez vonatkozhat csoportokra is, bármire, ami személyekből áll.

  A szülők felelősséget vállalnak a gyerekek felneveléséért. A kisfőnöké a munka elvégzésének felelőssége. Azért tudunk felelősséget vállalni, aminek azonosulunk a céljával, ismerjük a hatását, és amihez értünk is.

  Eredet [felelősség < felelős + -ség (főnévképző)]

  További részletezés
  1. Elvégzendő feladat, munka vagy tennivaló.

  A te felelősséged a kert rendben tartása lesz. A tanár felelőssége a tanítás.

  2. Az a terület, amellyel a szóban forgó személynek vagy csoportnak dolga van; amihez köze van, mert ott egy jónak tekintett hatást kell elérnie.

  A takarítók felelőssége a tisztaság. A portás felelőssége a kapu és környéke. A kormány felelőssége az ország irányítása.

  3. Józan ítélőképesség és megbízhatóság, ami ahhoz vezet, hogy a személy vagy csoport körül a dolgok jó irányba menjenek.

  Nem túl sok felelősségre vall az, ha cigarettával kínálgatod a többieket. A mutatott felelőssége elég nagy ahhoz, hogy rábízhassuk a testvérét.

  4. Tudás, rátermettség, akarat, elszántság, amely egy személyt vagy csoportot jellemez, és ami a szóban forgó dolog elkezdéséhez és véghezviteléhez szükséges, amellyel elérte az előre meghatározott kívánatos célt.

  Nagy felelősség egy gyerek felnevelése. Van benne elég felelősség, hogy megvalósítsa az elképzelését.

  5. Más hibáztatása a bajokért. Ez azzal jár, hogy mások éreztetik vele, hogy ő okozta a bajt, a bekövetkezett kárt. Ez a hibásság ráerőszakolása a személyre függetlenül attól, hogy valóban ő-e az igazi bajokozó.

  Azt keresi, hogyan bújhatna ki a felelősség alól. A hibáért megpróbálták őrá hárítani a felelősséget.”
 • 246. zeta62 2013. március 03. 13:12
  „Így talán végre felfogod, ha magyarul nem értesz! :)
  I do not care about you!
  Es ist mir egal, was du schreibst!
  Je n´aime pas ce que vous écrivez!

  Sajnos héber nyelven nem engedik kiírni... :( :D”
 • 245. zeta62 2013. március 03. 13:11
  „241. S.opron 2013.03.03. 12:56

  Bevallom, a személyeskedő kezdésed után el se olvastam, amit írtál. :)
  Viszont azt nem vitatom, hogy igazad van. Hidd el, a csalás szót nem én találtam ki, még doubravszky is, igaz árnyaltan, de utalt rá. :)
  Nem véletlenül nevezte elsődleges célnak ennek tényszerű megállapítását. Hidd el, ha lett volna bármilyen deviza-ügylet, a bankok már lobogtatnák bőszen a bizonylatokat. :)
  Tehát előbb-utóbb biza ez is megáll, ha nem tudják a most háborgók száját befogni valamivel.
  ERRE játszanak most, ezért nem készítenek jegyzőkönyvet se a "tárgyalásokról."
  Ha elolvastad, amit korábban írtam, nekem az első kamatemeléskor kb. egy tizessel, illetve valamivel többel emelkedett. Hogy ez a kamat, vagy az általad említett járulékos költségek miatt, azt nem is akarom vitatni. Azt, hogy a bankok nem vásároltak frankot a hitel folyósításakor, egy bankár ismerősöm mondta el, még három éve. Ő egy brit bank képviseletében dolgozott nálunk, s akkor voltam idióta, amikor nem fogadtam szót neki. De ez már történelem.”
 • 244. Demalgon 2013. március 03. 13:07
  „Na igen, én azt próbáltam meg más formában elmondani, a végén már keményebben, ami ott van S.opron mondandójában. Hiába születik bármilyen birósági döntés, az árfolyam-különbözet fennmarad és ugyanúgy befolyásolja a törlesztést. Szóval hiába mennek az emberek a biróságra az árfolyam miatt, egyedül, amiben nyerhetnek pert és pénzt az a kamatok, a költségek, és a banki gyakorlattal szembeni pernyertesség lehet. De az árfolyam attól még ott marad, és az a felelősség továbbra is az ügyfelet terheli, amiért az ügyfélnek kell a felelősséget vállalni, ha tetszik ha nem. És te zeta ... ezt nem vagy hajlandó elfogadni, hogy a hiteltörténetben van olyan felelősség, ami alól nem fog a fajtád kibújni, ha akarod, ha nem akarod, mert az mindig is téged fog terhelni. És jobban teszed, ha azt a részét, hogy az árfolyamért felelős vagy, és elfogadod, hogy a legjobban az nyomja rá a bélyegét, mielőtt még tovább égeted magad, hogy mennyire sötét vagy.”
263 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább terjeszkedne Magyarországon az osztrák 3e barkácskereskedő

A francia barkácsáruházlánc, a Bricostore tavalyi kivonulása, valamint a piacon jelen lévő többi… Tovább olvasom