Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Matolcsy: esély az adócsökkentésre

Matolcsy György szerint a növekedés beindítása érdekében azonnali fordulatra van szükség egyebek mellett az adórendszerben, és a foglalkoztatásban; az idén az államháztartási hiány a GDP 4,5-6,5 százaléka között lehet.

A leendő nemzetgazdasági miniszter lát esélyt egy idei, év közbeni adócsökkentésre és szigorú költségvetési politikát ígér.

Matolcsy György, az új kormány leendő minisztereit bemutató hétfői budapesti sajtótájékoztatót követően azt mondta: azonnali fordulatra van szükség az adórendszerben, csökkenteni kell a bürokráciát, teljes fordulatra van szükség foglalkoztatásban, el kell érni az uniós források jobb felhasználását és új Széchenyi-tervet kell elindítani.

Matolcsy György az MTI-nek az energiapolitikával kapcsolatban azt mondta: a következő kormány mindenképpen "kordában kívánja tartani" az energiaárakat.

Az idén a GDP 4,5-6,5 százalékos sávjában lehet az államháztartás hiánya; az már látszik, hogy nem teljesül az eredetileg, a még hivatalban lévő kormány által vállalt, GDP arányosan 3,8 százalékos deficit - mondta. Hozzátette: jövőre a deficit várhatóan a GDP 4,5-5,5 százaléka körül lehet és hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány szigorú költségvetési politikát fog folytatni.

Matolcsy György - Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd
Matolcsy György - Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd


A fideszes a politikus elmondta: már jelenleg is folynak informális tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A későbbiekben a kormányfő, Varga Mihály, és ő, valamint a jegybank képviselői tárgyalnak majd az IMF-fel. Szavai szerint a valutaalap egyebek mellett alacsony államháztartási hiányt, csökkenő pályára álló államadósságot, valamint a növekedés és a strukturális reformok elindulását várja el Magyarországtól.

Kifejtette: a Varga Mihály által vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság várhatóan június közepére teszi le jelentését, akkor lehet majd tisztán látni, hogy például szükség van-e pótköltségvetésre. Szintén ettől tette függővé azt is, hogy mekkora adócsökkentésre szánja el magát a kormány, de megerősítette: lát lehetőséget még az idén egy év közbeni adócsökkentésre.

Véleménye szerint 2011 végén határozható meg reálisan az euróbevezetés időpontja Magyarországon. Úgy fogalmazott: jelenleg nem lehet reálisan célba venni az euró bevezetését. A június közepére várt jelentés ismeretében részletes leltárt kell készíteni, és ehhez képest másfél év múlva lehet megnevezni az euróbevezetés menetrendjét.

A foglalkoztatásban a leendő miniszter szerint bővíteni kell a lehetőségeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2006-2010 közötti megszorítások hatása akár öt évig is eltarthat. A foglalkoztatási fordulatban hangsúlyt kap a távmunka, a részmunkaidős foglalkoztatás bővítése, valamint a közmunkák szerepének növelése. Ez utóbbi azonban a vállalkozások nélkül nem fog menni - mondta.

Matolcsy György szerint az európai uniós pénzekből lényegesen több forrást kell biztosítani a kis- és középvállalkozásoknak. Hozzátette: a fennmaradó mintegy 3.000 milliárd forint mintegy felét a kkv-k fejlesztésére, megerősítésére kell fordítani.

"Úgy gondolom, Széchenyi Istvánt újra ide kell hívni közénk" - fogalmazott Matolcsy György. A miniszter szerint szükség van a Széchenyi-terv újbóli elindítására, nagyobb szerepet kell szánni a kutatás-fejlesztésnek, az innovációnak, a versenyképesség növelésének, az egészségiparnak.

A mostani pénzügyi tárca sorsát feszegető kérdésre elmondta: francia mintára a nemzetgazdasági minisztérium felel a gazdaságért és a pénzügyekért, egyik államtitkársága végzi majd például a pénzügy-, költségvetéspolitika irányítását.

Olvasóink írták

 • 5. janika 2010. május 04. 15:22
  „Szerintem ennek a szeme sem áll jól! Nem volt Ő is elvtárs valamikor?”
 • 4. piteam 2010. május 04. 05:31
  „Lesz adócsökkentés, és párhuzamosan fogyasztói áremelés.
  Csak nem gondolja bárki is, hogy a semmiből lehet valami.”
 • 3. Primax 2010. május 03. 22:13
  „" A leendő nemzetgazdasági miniszter lát esélyt egy idei, év közbeni adócsökkentésre..."
  Azért ez nem - egészen - ugyanaz, mint amit a narancsosok szajkóztak évek óta :
  Azonnali és radikális adócsökkentésről volt szó.
  Ja, hogy már nincs kampány ?
  Ja, hogy már győztek ?
  Szomorú, ha valakik így átverik azokat, akik emiatt - is -rájuk szavaztak.
  Plusz a többieket is , természetesen.
  Lehet magyarázkodni, lehet kifogásokat keresni, mindent lehet, egyet nem :
  Hülyének nézni az embereket.
  Kétharmaddal sem, sőt : most kellene - illene - igazán úriemberként viselkedni.
  Minimum bevallani, hogy össze-vissza hazudoztak a választások előtt.”
 • 2. mxplanet 2010. május 03. 16:05
  „vivát”
 • 1. Phobos 2010. május 03. 14:22
  „:))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopják az áramot és a vizet

Évente több tízmilliárd forintnyi áramot, vizet és gázt lopnak egyes hazai ipari és lakossági… Tovább olvasom