Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Matolcsy: az MNB kamatköltsége elvileg mérsékelhető az alapkamat csökkentésével

Az MNB kamatköltségei elvileg mérsékelhetők az alapkamat további csökkentésével – feltételezve, hogy a devizatartalékra kapott kamatok szintje nem változik – addig a mértékig, amíg az nem veszélyezteti az MNB jegybanktörvényen belül sarkalatos részként rögzített elsődleges célját, az árstabilitás elérését és fenntartását - válaszolta Matolcsy György Volner János (Jobbik) írásbeli kérdésére.
A nemzetgazdasági miniszter a parlament honlapján olvasható csütörtöki válaszában ismerteti: 2008 végétől a gazdasági és pénzügyi válság következményeként megemelkedett a devizatartalékolási igény, miközben egyidejűleg a deviza-forint kamatkülönbözet is megnőtt, így a két folyamat együttes hatásaként romlott erőteljesen a kamateredmény. Az MNB adatai szerint a devizatartalékok költsége - a kapott és a fizetett kamatok különbsége - 2007 és 2011 között összesen 230 milliárd forintot tett ki, a kamateredmény 2009-től fordult veszteségbe, a válságot megelőző években néhány milliárd forintos pozitívum volt a szaldó.

A miniszter megjegyzi azt is: a kamatkülönbözetre az ország általános makrogazdasági helyzete és külső megítélése is döntő hatással van.

Olvasóink írták

 • 4. load 2013. március 03. 06:35
  „Nagyon fontos információk!
  Elmondta, hogy a víz nedves, és a nap hajnaltól ismét világítani fog napnyugtáig.
  Gondolom, mindenki elégedetten konstatálja ezt a prognózist.”
 • 3. oxana 2013. március 01. 14:22
  „... az ország ..... külsö megítélése is döntö hatással van". Nem vagyunk egyedül a világon. Nem kellene mindenkivel szócsatát vívni és amikor tettekre kerülne a sor, visszalépünk és nyalogatjuk a sebeinket.”
 • 2. oPTiKa 2013. március 01. 13:56
  „Megint félrebeszél...”
 • 1. öröksoproni 2013. március 01. 11:07
  „"Elvileg" tündérországban élünk, gyakorlatilag nem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az adók további csökkentéséhez be kell indulnia a gazdaságnak

Magyarországon az állam a GDP 39 százalékát vonja el adók formájában a gazdaságtól. Tovább olvasom