Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Matolcsy: az EU nem engedett a 3,8 százalékos hiányból

Az Európai Unió vezetői Brüsszelben közölték a miniszterelnökkel, hogy nem látnak lehetőséget a tervezett 3,8 százalékos államháztartási deficit emelésére.

Az Európai Unió vezetői Brüsszelben közölték a miniszterelnökkel, hogy nem látnak lehetőséget a tervezett 3,8 százalékos államháztartási deficit emelésére, ezért volt szükség az egyensúly beállítását és a növekedést beindító 29 pontos akciótervre - írta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a keddi Világgazdaságban megjelent írásában.

Június elejére világossá vált, hogy kormányzati beavatkozás nélkül nem tartható a 3,8 százalékos államháztartási deficit - írja elemzésében Matolcsy, megosztva az olvasókkal azt a dilemmát, hogy akkor még nem lehetett tudni, hogy elfogad-e ennél magasabb deficitet az IMF, az Európai Unió és a pénzpiac.

A miniszterelnök Brüsszelbe repült, és tájékoztatta az unió vezetőit a magyar helyzetről. Ekkor ütött vissza a múlt: az unió vezetői közölték, hogy miután Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely kétszeres túlzottdeficit-eljárás alatt áll, nem látnak lehetőséget a deficit emelésére - áll a nemzetgazdasági miniszter írásában. A kormány mozgásterét az is szűkítette, hogy éppen június első hetében érkezett nem hivatalos bemutatkozó látogatásra az IMF delegációja. "Ha az IMF is megállapítja, hogy nem reális a megállapodásban vállalt deficit, akkor dőlhet a magyar dominó" - írta a miniszter.

Mivel a szocialista kormányok elengedték az államadósságot és a költségvetési deficitet, ezért az új kormány mozgástere nullára csökkent: mindenáron tartani kellett a 3,8 százalékos deficitet - adja meg az EU vezetőinek döntésére a magyarázatot Matolcsy György.

A miniszter, vázolva a 29 pontos akcióprogram szükségességét, elemzésében abból indult ki, hogy beavatkozás nélkül az államháztartási hiány 5,1 százalék lett volna – az állami vállalatok és önkormányzatok konszolidációs igénye nélkül - ezért a kormány intézkedéseivel ezt kell 2010 végére 3,8 százalékra csökkenteni.

Az első akcióterv 29 lépése közül ezt célozza a 200 milliárd forintra emelt hitelintézeti járulék (bankadó), a 120 milliárd forintos rendkívüli költségvetési megtakarítás és a végkielégítéseket terhelő 98 százalékos adó. Ezek együtt 5,1-ről 3,8 százalékra csökkentik a várható költségvetési deficitet, ezzel visszaállítják az egyensúlyt. Mivel az egyensúly helyreállítása automatikusan nem indítja újra a növekedést, ezért a kormány elfogadta a versenyképességi program második pillérét: a bürokrácia- és adócsökkentés első programját megemlítve, hogy 58-ról 48-ra csökken az adónemek száma , a beruházási engedélyeké pedig 51-ről 33-ra.

Az elemzés végkövetkeztetése: a második Orbán-kormány első akcióterve visszatérést jelent a konzervatív gazdaságpolitikához. Ebben egyszerre fontos a növekedés és az egyensúly, a foglalkoztatás és a beruházás.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. gjozsi88 2010. június 28. 19:20
  „zsukov!
  Ha szétesik, az nekünk nagyon nem lesz jó, ugyanis nem vagyunk olyan erösek, hogy a nagyokkal megvivjunk egy új piaci környezetben!”
 • 20. zsukov 2010. június 28. 10:14
  „Nem kell kilépni azuniól ugy is szét esik..”
 • 19. Phobos 2010. június 28. 08:12
  „Új ország: megbüntetnék az árvízkárosultakat, ha nem bontják le házaikat

  Nagy felháborodást keltett néhány árvízkárosultnak kiküldött határozat az árvíz sújtotta Felsőzsolcán, ahol 170 ház vált lakhatatlanná. Az érintettek szerint nem elég az őket ért sokk, most az önkormányzat arra szólítja fel őket, hogy 10 napon belül bontsák el életveszélyessé vált házukat, máskülönben akár 500 ezer forintra is büntethetik őket. A helyi jegyző szerint nem erről van szó, ám ez sokkal inkább tűnik utólagos nyugtatgatásnak - vagy inkább a sajtóbotránytól való félelemnek -, mint igazmondásnak.
  A határozatban megfogalmazottak szerint a bontást a határozat kézhezvételét követően haladéktalanul meg kell kezdeni. Sáhó Zoltánné jegyző szerint azonban nem kell félni, a haladéktalanul nem számít határidőnek. Akkor mégis, minek?
  Csakhogy a határozatban foglaltakat az érintettek nem így értették. Az RTL Híradó által megkérdezett jogászok szerint is a haladéktalanul azt jelenti, hogy azonnal. Az egyik kárt szenvedett helyi lakos, Bordás László azt mondta: szerinte tíz napon belül le kell bontania és saját költségén el kell szállíttatnia az egész házat, törmeléket, nehogy megbüntessék 500 ezer forintra. Csak azt nem tudja még, hogy miből. Pénze ugyanis nincs, a bontás viszont sokba kerül.
  Kőműves Krisztián már elbontotta a háza egy részét, így tisztában van az árakkal. Mint elmondta, az építész megtervezte a bontást és nagyságrendileg körülbelül 800 ezer forintba kerül az, hogy lebontsa az első két szobát. Ehhez jön még majd a szintén tetemes szállítási költség.
  A polgármesteri hivatalban a Független Hírügynökségnek azt mondták: a határozat leegyszerűsíti és olcsóbbá teszi a bontási engedélyeztetési eljárást, sok biztosító pedig az előleg kifizetését a dokumentációhoz köti. A házak lebontására és a törmelék elszállítására 40 millió forint támogatást kért a helyi önkormányzat. Az igényről várhatóan június 30-án dönt a kormány. Az önkormányzat pedig nyugodtan megvárhatta volna, amíg döntés születik, ha már mindeképp ki akart küldeni egy felszólítást.
  Tessék, magyarok: erre az új országra ébredtetek!”
 • 18. gjozsi88 2010. június 27. 14:53
  „info2009!
  Ha kilépnénk az unióból, akkor a mi termékeink is elveszítenék a vámmentességet és az igy is nehéz piaci helyzetünk még rosszabbá válik a megnövekedett terhek miatt eladhatatlan termék miatt! Igy is azon fáradozunk, hogy csökkentsük az árainkat!
  Ugyanis a termelésünk 80%-a export!
  Ráadásul nem vagyunk teljesen önellátóak, igy az importunk is drágulna, azaz minden többe kerülne!
  Elveszitjük az uniós fejlesztési támogatásokat!
  Ha bepereljük a külföldet, hol találunk olyan biróságot aki nekünk adna igazat, ugyanis a mi biróságunki gond nélkül hozhatna a témában elmarasztaló ítéleteket, de nem tudjuk, hogy hajtjuk be és milyen eszközzel!”
 • 17. info2009* 2010. június 26. 21:41
  „Szoval mi lenne akkor, ha Magyarorszag kilepne az EU-bol, nem kell milliardokat minden evben befizetni es visszaallitanank a hatarokat es a VAMOKAT. Utdijat fizettetni minden egyes kulfoldivel. Es akkor nem mondanak meg nekunk, hogy mit szabad es mit nem. Bevezetjuk a banki titkos szamlakat es ugy elunk mint Svajc. Beperelni a nyugati allamokat Trianon miatt elveszett teruletekert, elveszett haszonert es erzelmi pusztitasert. Majd peperelni az oroszokat a II. Vilaghaboru utani magyarorszagi kommunista balkanert. Mi lenne ha nem az EU utan masznank. Ez csak egy diktatorikus rendszer...aki meg nem latja...”
 • 16. gjozsi88 2010. június 26. 20:14
  „Tehát a Matolcsy álomprogram megbukott és mint ilyenkor megkérdöjeleződik, hogy miért is van még ott?
  Főként akkor, amikor tudott volt a választásokat megelöző hónapokban is, hogy az IMF nem enged, mint a Magyarországon tárgyaló vezetőjétől tudjuk, hogy "ezt megmondtuk a Fidesz vezetőinek is!"
  Azóta látható, hogy fogalmuk sincs mit tegyenek, csak ötletelnek!
  Miután a Matolcsy 3 nap alatt megbukott és mégsem hajlandó távozni, időszerű lenne, mivel a szakemberek által megjosolt W válság kellös közepén vagyunk , ajánlanám, hogy kérjen bocsánatot a Bokrostól és jól törölje le lábát mielött bemegy hozzá, irjon egy bocsánatkérő levelet az Oszkónak és vegye le a sapkáját ha beszél vele, de az se lesz baj, ha közben lesüti a szemét és kérdezze meg tőlük, hogy mit is tegyen?”
 • 15. Primax 2010. június 25. 22:18
  „14. hozzászólás Patriot !
  Te is itt vagy...:):):)”
 • 14. Patriot 2010. június 25. 20:27
  „Látom a hazugságpárti szavazók klubdélutánt tartanak. :)

  Szerencsétlen banda.”
 • 13. győrinagyi 2010. június 25. 10:31
  „Azté, hogy engednek a hiánycélból (EU, Világbank), csak azok gondolhatták, akik: 1. teljesen agymosottak, 2. gondolkodásra képtelenek! Az a Kósa- és szijjártó-féle akció is azért történt, hogy megágyazzanak a megszorításoknak, csakhogy rosszul sült el a dolog, a külföld is felfigyelt ennek a 2 észlénynek a beszólására, amelynek következményeit a devizahitelesek meg is köszönhetik nekik. Az meg, hogy a felcsúti Bulgáriában lenne???? Majd előkerül egy-két fénykép, mely szerint a foci VB-n szurkol, vagy az osztrák klinikán erősítik. Pali bácsi meg még a Sólyomnál is rosszabb KE lesz, csak más módon!”
 • 12. Phobos 2010. június 25. 08:41
  „Pintér beindult - <moderálva>

  A sötét zsaru, Orbán Viktor belügyminisztere, Pintér Sándor a kulisszák mögött egy hét alatt kétszer is alakított.

  A napokban az ő nyomására nevezték ki az FTC élére Berkes Zoltánt, most pedig még hajmeresztőbb húzással állt elő.

  Emlékeznek még a részeges Kiss Ernő nyugállományú rendőr dandártábornokra? Akit fél éven belül háromszor hullarészegen kapcsoltak le a rendőrök? Február elején egy órán belül kétszer is, legutóbb pedig március végén, amikor járókelők találtak rá vérző fejjel, hiányos öltözetben, mezítláb.

  Ugyanő volt, aki 1998-ban levizelte e Teve utcai rendőrpalota épületét, december 31-én menesztették is.

  2007. november végén, mint a Budapest XIII. Kerületi Rendőrkapitányság parancsnoka, részegen több parkoló autót összetört, majd azt hazudta, hogy egy alteregója lopta el az autót, ezért hitték, hogy ő volt.

  Ellene ittas vezetés és hatóság félrevezetése miatt indult büntetőper idén márciusban.

  Nos, már biztosan emlékszünk rá.

  Pintér Sándor ezt az embert főtanácsadójává tette, rangjait visszakapta.

  Nem is kíván más magyarázatot az eset. Igen, kedves olvasó, bennünk is felvetődik a kérdés, mit keres egy ilyen ember miniszteri főtanácsadóként. Mások fiatalkori bohém képei miatt lemondanak pl. szóvivői tisztségükről, egy ilyen ember pedig miniszteri főtanácsadó lesz.

  Az is elgondolkodtató, mit keres egy olyan ember egy miniszteri székben, aki ilyen emberekkel veszi magát körül. Az is kérdés, Orbán Viktort mivel tartja sakkban ez az ember, mert őszintén reméljük, Orbán Viktor nem önszántából és józan elhatározásából ragaszkodik ennyire ehhez az emberhez. Vagy...?”
 • 11. Jandex 2010. június 25. 06:14
  „5. hozzászólás Fürgeszarvas 2010.06.22. 20:26
  "Bocs, lehet,hogy nézi a foci VB-t Dél-Afrikában , de ezzel legalább nem okoz károkat az országnak !"
  Hát azzal nem de a leveleivel ......... . .........!!!!”
 • 10. Eüdolgozó 2010. június 23. 22:02
  „A sors ujja ránk mutatott, Mindezzel csak az a baj, hogy ezt a középső ujjával tette...”
 • 9. Jandex 2010. június 23. 11:56
  „Na 2.vikikiri kinevezte a "smittpalit"!”
 • 8. Primax 2010. június 23. 08:52
  „3. hozzászólás : galamblelkü !
  Ne mérgelődj ! Felesleges: nem rólunk szól a történet.
  Fürgeszarvas ( #5. ) - is -jól látja a helyzetet. A felcsúti most a Bajnai által kitaposott ösvényen haladhat egy ideig, hiába próbált letérni róla : Brüsszelben gyorsan rendbe rakták az agyát...Ez az út azonban véges és a narancsosoknak halovány lila gőzük sincs a továbbiakról.
  Orbánról pedig csak ennyit :
  " Non est maior pumillio, licet constiterit in monte."
  Ezt már láttuk ´98 és 2002 között.
  Most - ismét - megtapasztalhatjuk.
  Kormányozni kell(ene), nem elméleteket gyártani, bűnbakokat keresgélni, primitív mondatokkal forintot leértékelni, állandóan csontvázakat keresgélni, Kövér frizurájával foglalkozni, mindig valaki(k)re mutogatni...
  Itt van a hőn áhított , remegve várt hatalom.
  Tessé- végre - dolgozni !
  Annyi, de annyi - jobbnál jobb - ötletük volt az elmúlt években...”
 • 7. piteam 2010. június 23. 05:51
  „Ezt a mutogatósdit be kellene már fejezni !
  Tudják: "vádlón mutató kéz két újja merre mutat" ?”
 • 6. Goldmund 2010. június 22. 22:56
  „Nem tudom, mit képzelt Orbán. 5,1%-os hiány? Ha valamikor esetleg (mondjuk 50-100 év múlva) eurót akarna valaki, ahhoz FOLYAMATOSAN 3% alatti hiány kéne!
  Egyébként pedig egy normális család 0%-os hiánnyal tervezi az életét, vagyis nem költ többet, mint amennyi bevétele van. Sőt, urambocsá´, kevesebbet költ, hátha beüt egy nem várt nagyobb kiadás, betegség stb. és legyen egy kis tartalék.”
 • 5. Fürgeszarvas 2010. június 22. 20:26
  „3. galamblelkü 2010.06.22. 15:55 - Figyelj csak ! Előtte meg ennek a szarházinak a mocskát kellett takarítgatni ! Tudod ´98-ban meglovagolta az agyonszidott Bokros -csomag hozadékát,most meg a Bajnai program hullámain megy előre a gazdaság ( Brüsszelben helyretették ! Nem Ő dirigál !) ! Orbán Viktor a felolvasott szövegelésen, és a szakemberek leváltásán kívül mást még nem csinált ! Bocs, lehet,hogy nézi a foci VB-t Dél-Afrikában , de ezzel legalább nem okoz károkat az országnak !”
 • 4. kolombela 2010. június 22. 16:02
  „Orbán most megmutathatta volna, hogy mennyire "tökös gyerek", de mint tudjuk csak "ennyire".
  Nagy ívben le kell szarni az eu-t, ahogy más országok is ezt teszik.
  LEGES LEGELSŐ SZEMPONT AZ ORSZÁG, A NEMZET ÉRDEKE, MINDEN MÁS CSAK HUSZADRANGÚ KÉRDÉS!”
 • 3. galamblelkü 2010. június 22. 15:55
  „-Primaxnak- Sikerült feldühitened! "Hogy a felcsuti majd pár dakota közmondással meglágyitja a szivüket?"A Ti saratokat kell eltakaritani!Szerényebben ,szerényebben elvtikéim !Látod én nem mocskolódom,szerintem te is képeslennél erre.”
 • 2. gjozsi88 2010. június 22. 15:41
  „A FIDESZ gazdaságélénkitést akar, azaz támogatja a KKV szektort és megsarcolja a kisembert!
  Hova fognak termelni a vállalkozók, ha a fidesz az adójóváirás kivezetésével az átlagemberek zsebéből kivett havi több ezres, a minimálbéresek közül 10 000 -t meghaladó összegben vesz el belső fogyasztást!
  A bankok diktátum szerű adóztatása következtében a 3 évben összesen 600 milliárd forint nyereséget is elbukhatnak azzal, hogy szigorú hitelbirálat és egyébb okok miatt visszafogva a hitel kihelyezéseket, null szaldósok legyenek! Ezzel óriási zsarolási potenciával rendelkeznek, mert az igy visszafogott hitelek további belső fogyasztást fognak csökkenteni!
  Arról nem beszélek, hogy az állami vállalatok 15%-os bértömeg elvonása, ujabb közel 50 milliárdot von el a belső piactól!
  Azaz kinálat lesz, a fogyasztás meg drasztikusan csökken!!!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanári fizetések - Átlag alatt keresnek a tanítók és az óvónők

Az óvodapedagógusok 149.500 forintot, az általános iskolai tanárok 162.200 forintot keresnek. Az… Tovább olvasom