Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Matolcsy-terv - adóemelés és csökkentés

Úgy csökkenti a gazdasági miniszter a jövedelmeket terhelő adókat, hogy közben emeli a fogyasztási és forgalmi adót.

A jövedelmeket terhelő adók csökkentése, illetve a fogyasztást és a forgalmat terhelő adók növelése révén lehet javítani a versenyképességet, ez az új kormány három éves adócsökkentési programjának lényege - válaszolt képviselői kérdésre Matolcsy György kijelölt nemzetgazdasági miniszter a költségvetési bizottság keddi ülésén.

A munkát terhelő adók: személyi jövedelemadó, járulékok csökkentése segíti a versenyképesség javulását, mivel ezen a területen a magyar adószint jóval meghaladja a térség országainak adóterhelését - hangsúlyozta a kijelölt nemzetgazdasági miniszter.

A pénzügypolitika három fő feladata az államadósság szintjének csökkentése, a fenntartható államháztartási deficitcél elérése és az euró bevezetése - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterjelölt a kinevezését megelőző meghallgatáson az Országgyűlés költségvetési bizottságában kedden.

A célok teljesítését foglalkoztatáspolitikai eszközökkel, 10 év alatt 1 millió új munkahely létrehozásával és a gazdasági növekedés újraindításával, továbbá a beruházások bővítésével kívánják elősegíteni.

A reálgazdasági folyamatok alapján 4,5 százalékos jegybanki alapkamatot tartana indokoltnak Matolcsy György, aki szerint a tervezett 3,8 százalékos államháztartási deficittel szemben az új kormány öröksége "lényegesen súlyosabb", amelyet a jelenlegi adósságválságok okozta feszült helyzetben Magyarország nem engedhet meg, feltétlen orvosolni kell.

A nemzetgazdasági miniszterjelölt az első jeleket riasztónak nevezte, ide sorolta az önkormányzati szektor 1.000 milliárd feletti adósságterhén túl azt, hogy működőképességük csak augusztusig, szeptemberig tart ki. Szerinte újabb és újabb fekete foltokra derül fény, itt említette a Malév és a Munakerőpiaci Alap helyzetét.

A jegybanki alapkamat csökkentés nélkül a célok nem elérhetők - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a jegybanknál kéthetes betétben elhelyezett banki források felszabadítása a cél.

Az új kormány öt eszközzel kívánja segíteni a pénzügypolitikát: a bürokrácia és az adószint csökkentésével, belföldi piacteremtéssel, az uniós források gazdaságba való átcsoportosításával és olcsóbb hitellehetőséggel.

Ma a bürokráciára fordított összeg, amelynek nagy részét a vállalkozások fizetik, eléri évente a 2.800 milliárd forintot, ezt 30 százalékkal kívánja csökkenteni az új kormány - jelezte Matolcsy György.

A miniszterjelölt elmondta: a magyarországi adószint az egyik legmagasabb a világon, 183 ország között a 151. legmagasabb.

Hangsúlyozta a belföldi piacteremtés fontosságát, nem mellőzve az exportpiacokat.

A mikro, kis- és középvállalkozások alultőkésítettek, ennek megoldásaként a miniszterjelölt szerint az Európai Unióból érkező forrásokat át kell csoportosítani e vállalkozások javára. Végül az olcsó hitelkínálat szükségességét említette Matolcsy György.

Hangsúlyozta, hogy az új kormány gazdasági elképzelései teljes gazdaságpolitikai váltást jelentenek: a program először a foglalkoztatást, beruházást bővíti, növekedést ér el, hiteleket kínál és ezzel éri el a deficit és az államadósság szintjének csökkenését és így az euró bevezetését. A foglalkoztatáspolitikában a 10 év alatt 1 milliót meghaladó új munkahely ismertetése szerint 10 százalékponttal, 65 százalékra emelheti a foglalkoztatási szintet.

Hangsúlyozta, hogy az új gazdaságpolitika az eddigivel szemben "két lábon áll majd" a belső piacra, a hazai kis- és középvállalkozásokra és a belföldi tőkére is támaszkodni kíván a külföldi tőkén túl.

A bürokráciát pedig négy év alatt akarják egyharmaddal csökkenteni.
A miniszterjelölt képviselői kérdésre válaszolva közölte: a jövedelmeket terhelő adók csökkentése, illetve a fogyasztást és a forgalmat terhelő adók növelése révén lehet javítani a versenyképességet, ez az új kormány három éves adócsökkentési programjának lényege. A munkát terhelő adók: személyi jövedelemadó, járulékok csökkentése segíti a versenyképesség javulását, mivel ezen a területen a magyar adószint jóval meghaladja a térség országainak adóterhelését - hangsúlyozta a kijelölt miniszter.

A jegybankkal együttműködés, meggyőzés, esetleg közös program kell a növekedés beindításához Matolcsy György szerint.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságában kinevezését megelőző meghallgatásán Veres János volt pénzügyminiszter, szocialista képviselő kérdésére kifejtette: a pénzügypolitika irányítójaként együtt kell működnie az MNB elnökével. Hangsúlyozta: fiskális élénkítésre nincs lehetőség, együttműködés, meggyőzés, ha lehet közös program kell.

A fideszes képviselők támogatásával, a szocialisták nem szavazata, az LMP és a Jobbik tartózkodása mellett az Országgyűlés költségvetési bizottsága támogatta Matolcsy György kinevezését nemzetgazdasági miniszterré a jelölt keddi bizottsági meghallgatásán. A bizottság 16 igen, két nem, négy tartózkodás mellett támogatta a jelöltet.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. lacuslaszlo 2010. május 31. 17:39
  „Ébredezik a magyar !!!”
 • 62. load 2010. május 29. 21:45
  „61. oPTiKa
  A lakosság fogyasztásának 70%-a import áru.
  Jó, hogy ennek az áfája állami bevétel, de a kereskedelméből származó haszonnak csak 30%-a marad Magyarországon.
  Ebből itt nem lesz gazdasági fellendülés.”
 • 61. oPTiKa 2010. május 29. 19:31
  „mondjuk, ha okosan csinálják, akkor jó dolog is kisülhet belőle:

  A lakosság nagy részét nem érinti a dolog (mert ugye ami elveszett a vámnál, bejön a révnél - több pénz "érkezik", de több is megy el)
  A kis keresetűek eddig is keveset vásároltak, őket az ÁFA-emelés kevésbé érinti, viszont a csóró vállalkozót, akinek 0 keresete volt, de mégis mégregdrága autókkal furikázik a villái közt, azt teljesen jogosan jobban megterhelik. Persze már csak azt kell kitalálni, hogy az otthon használt wc-papír áfáját ne tudják visszaigényelni ők se...”
 • 60. load 2010. május 29. 02:36
  „Ebben igazad van.
  Én arra gondoltam, hogy a befolyt adó többletet beruházás TÁMOGATÁS-ra fordítják.
  Bocs.”
 • 59. elihu 2010. május 28. 11:20
  „Load ez egy ördögi kör. A beruházásokhoz pénz kell, de a beruházás is drágúl ha minden drágúl. Akkor ki fog beruházni? Az akinek még mindig van mit befektetnie. És ez biztos nem a legnagyobb számú kis és középvállalkozások. Majd jönnek a Joav Blum félék. Nekik semmi nem lesz drága.”
 • 58. load 2010. május 28. 01:43
  „52. elihu
  "Magyarázza már el nekem valaki, ha a fogyazstást terhelő adókat növeljük, az hogyan élénkíti a gazdaságot! "
  Csak nagyon áttételesen.
  Ha a befolyt adó többletet bruházásra fordítják, és nem szociális kiadásokra.”
 • 57. load 2010. május 28. 01:26
  „49.peterschwarcz 2010.05.25. 23:19
  "Szerintem a "fogyasztást és a forgalmat terhelő adók növelése" megint a nyugdíjasokat terheli."
  Nem elsősorban őket.
  Mindenkit, akinek jövedelme van és vásárol.
  Aki többet, azt jobban.”
 • 56. Komissar 2010. május 27. 22:27
  „A sok birka április óta idegen nyelvet tanul.
  A farkasét.
  Hogy megtanuljon vonyítani.
  Mikor fűtési idényben megkapja a gázszámláját.

  Ennyit ér a matolcsi meghallgatása.”
 • 55. elihu 2010. május 26. 13:13
  „Úgy van Jandex! Egy újabb csontváz... A kisebb parlamentet is elmutyizták. De ne féljetek lesz még több is!”
 • 54. Jandex 2010. május 26. 12:19
  „Ebben az a legszebb,hogy pár hete még ők követelték az áfa csökkentését!!!/5%-ra ha jól emlékszem nagy királyunk áhított szavaira!/”
 • 53. szocdem 2010. május 26. 09:38
  „52. elihu 2010.05.26. 09:31

  Ne is kérdezd - LEHETETLEN a válsz.

  Indul a marhaságok, és a hazugságok áradata a "korményprogramban"....

  Aszem itt az ideje hogy menekülön mindenki a hülyék alől amerre lát. Egy év mulva ez az ország ott lesz ahonnan már nem lehet felállítani. Köszi, fityesz elvtársak...:((((”
 • 52. elihu 2010. május 26. 09:31
  „Magyarázza már el nekem valaki, ha a fogyazstást terhelő adókat növeljük, az hogyan élénkíti a gazdaságot! Minden drágul, kezdve az üzemanyaggal, nő az infláció... A fizetésemből többet kapok meg, de gyakorlatilag szart sem érek vele! Az egész EUban itt a legmagasabb az ÁFA (Svédország mellett)”
 • 51. kolopeti 2010. május 26. 08:05
  „az anyát azt emelje!!”
 • 50. piteam 2010. május 26. 06:11
  „+5, -5= 0
  Illúzió !”
 • 49. peterschwarcz 2010. május 25. 23:19
  „Szerintem a "fogyasztást és a forgalmat terhelő adók növelése" megint a nyugdíjasokat terheli, ugyan is Ő nekik fix a nyugdíjuk. De hát sokan elhitték hogy jön a Kánaán, hát itt van!”
 • 48. háté 2010. május 25. 22:16
  „Marha,--együttesen marhák!

  Ez az "kedves" fityesz szavazok!-- ezt akartátok?--- a rájuk szavazóknak megemelnék minden adót!
  Ne3künk jobbikosoknak, adócsökkentést, mert mi nem erre szavaztunk!”
 • 47. LTNóra 2010. május 25. 22:15
  „Soha nem gondoltam volna, hogy valaha is egyetértek majd a Fideszes irányvonallal, de ez most végre egy normális terv: a tényleges jövedelmek ugyanis a fogyasztáson keresztül mutatkoznak meg.
  (Más kérdés, hogy a módosabb így majd máshol fogyaszt-ennek ellenére is azt mondom, így igazságosabb, mert eddig viszont nagyrészt csak a kisember jövedelme adózott.)”
 • 46. kolombela 2010. május 25. 22:02
  „Vajon felvidéken nem számított a cigányok szavazata? Dehogy nem, mégis megvonták a "segílykét". Egyébként nagyon egyszerű ezt a szavazatra számítást kiküszöbölni. A szavazó képes cigányok nagy százaléka büntetett előéletű, ebből kifolyólag nem kell mást tenni, mint el kell őket tiltani a közügyektől min. 10 évre, amit meg kell hosszabbítani még 10 évvel ha ez idő alatt valamilyen bcs.-t vagy szab. sértést is elkövet. Ilyen egyszerű az egész, máris megszűnne ennek a jelentősége és nem lehetne megvásárolni szavazataikat tömegestől.”
 • 45. kolombela 2010. május 25. 21:54
  „Ez még lemaradt: az ÁFA emeléssel csak az unónak kedvez, mivel annyival többet kell befizetni, amennyivel megemeli. Ez ám az igazi "nemzeti kormány"”
 • 44. kolombela 2010. május 25. 21:50
  „19. hozzászólás BsBe 2010.05.25. 18:34
  Bár én magyar vagyok, mégsem ezt választottam, hanem egy "jobbikot".”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6 forinttal lett olcsóbb a benzin

A 95-ös benzin literenkénti árát 6 forinttal, a gázolajét 5 forinttal mérséklte csütörtökön a Mol. Tovább olvasom