Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Maradnak a kedvezmények a tömegközlekedésben

Továbbra is csak az utasok töredéke vásárol teljes árú menetjegyet, a kabinet azonban nem tervezi a kedvezményrendszer átalakítását.
Továbbra is csak az utasok töredéke vásárol teljes árú menetjegyet. A korábbi kormányok próbáltak ezen változtatni, de nem sok sikerrel. A jelenlegi kabinet nem tervezi a kedvezményrendszer átalakítását - írja pénteki cikkében a Napi Gazdaság.

A közösségi közlekedés átalakítása során a kormányzat mindvégig megóvta a szociálisan rászoruló csoportok utazási kedvezményeit. A szakminisztérium a továbbiakban is a költséghatékonyság növelésével és versenyképes tarifarendszer kialakításával kívánja biztosítani az utazási kedvezmények fedezetét - közölte a Napi Gazdasággal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Jelenleg 44 szociálpolitikai kedvezmény van érvényben, amelyek belföldi forgalomban, helyközi autóbuszon, HÉV-en, elővárosi autóbuszon, kompon és réven, vasúton a második kocsiosztályon vehetők igénybe - közölte a minisztérium.

A közforgalmú személyszállításban nyolc kedvezményezetti kör különböztethető meg, például az életkor (6 év alattiak, 65 év felettiek), illetve a jogviszony alapján (óvodás, tanuló, hallgató), de a fogyatékkal élőket is megilleti az utazási kedvezmény, ahogy az utazási utalvánnyal rendelkezőket és a csoportosan utazókat is. A menekültkénti vagy oltalmazottkénti elismerést kérők is kedvezményesen utazhatnak a vasúton és a távolsági autóbuszokon.

A tavalyi vasúti adatok szerint az összes belföldi utas mintegy hetven százaléka valamilyen (szociálpolitikai, üzletpolitikai) kedvezménnyel vagy díjmentesen utazott. A kedvezménnyel utazóktól beszedett menetdíj az összes belföldi menetdíj mintegy negyven százalékát teszi ki - közölte a minisztérium.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint csütörtökön

Az eurót 18 óra körül 310,00 forinton jegyezték a kora délelőtti 312,25 forint után. Tovább olvasom