Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Marad az üdülési csekk - Körmére néznek a közalapítványoknak

Megmarad az üdülési csekk, de felhasználási körét felülvizsgálja a kormány. A szociális államtitkár megerősítette: szeptember végéig hatvankét közalapítvány vizsgálnak át.

Megmarad az üdülési csekk, de felhasználási körét felülvizsgálja a kormány - mondta Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az MTI-nek. Megerősítette: szeptember végéig összesen hatvankét közalapítvány, a nemzeti üdülési alapítvány mellett többek között a holokauszt emlékközpont, a mozgókép közalapítvány tevékenységét is átvizsgálja a kabinet.

Az összes tárca - a saját területén belül - átnézi azt, hogyan lehetne az alapítványokat egyrészt célszerűen összevonni, másrészt hogyan lehetne azokat hatékonyabban, olcsóbban működtetni - emelte ki. Mint mondta, a szociális államtitkárság, a hozzá tartozó alapítványok ügyében, szeptember közepéig dolgozza ki javaslatát a kormány számára.

Az államtitkár tájékoztatása szerint felülvizsgálják egyebek közt a Demokrácia Központ Közalapítvány, az Emberi Jogok Magyar Központja Közalapítvány, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány, a Gandhi Közalapítvány, a Hajléktalanokért Közalapítvány, a Határon Túli Magyar Oktatásért Apáczai Közalapítvány, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány, a Magyar Mozgókép Közalapítvány, a Magyar Kultúra Alapítvány, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány, a Puskás Tivadar Közalapítvány, a Magyar-Amerikai Fulbright Alapítvány, valamint a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) tevékenységét.

Soltész Miklós a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kapcsán fontosnak nevezte az alapítvány azon intézkedését, mely szerint üdülési csekkhez juthatnak - pályázati úton - az alacsony jövedelmű nyugdíjasok, a fogyatékossággal élők, a legalább két gyermeket nevelő munkavállalók és a szakiskolai tanulók.

Problematikusnak nevezte azonban azt, hogy az MNÜA - szerződéssel - két televíziónak is adott nagyobb összeget arra, hogy népszerűsítse az üdülési csekket. Hozzátette: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal együtt vizsgálja, hogy az MNÜA miért gondolta azt, négymilliárd forintért egy külön televíziót kell létrehoznia közpénzből.

Feltette a kérdést: a többségében állami tulajdonú üdülési alapítvány a négymilliárd forintot miért nem a közszolgálati televízióknak adta, miért akart külön televíziót létrehozni?

Közölte: az MNÜA kuratóriumában a szakszervezetek többsége nem szavazta meg a televízió létrehozására vonatkozó tervet.
Az MTI birtokába került a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány Kuratóriuma június 28-i határozata, mely szerint a kuratórium hozzájárul a Hazai Turizmus Zrt. megalapításához. A határozatban az is szerepel, hogy a kuratórium felhatalmazza az elnököt arra, hogy a Hazai Turizmus Zrt. működését érintő kérdésekben a "kuratórium jóváhagyása nélkül" jogosult dönteni. (A Hazai Turizmus Zrt. tévéműsorok gyártásával és sugárzásával, világháló-portál szolgáltatással foglalkozott volna.)

Soltész Miklós közölte: az MNÜA átalakítása során a szakszervezetek nem szorulnak ki az alapítvány működéséből. A kormány nem folytatja azt a gyakorlatot, hogy politikai haszonszerzésre használja fel a szakszervezeteket - jelentette ki.

A kormány vizsgálni fogja az üdülési csekk felhasználásának körét is, tehát azt, hogy a csekk segíti-e például a kis- és középvállalkozások, valamint a falusi vendéglátók munkáját.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy egyre többen használják az üdülési csekket utazásra, véleménye szerint azonban üdülésre és üdüléshez kapcsolódó étkeztetésre kellene inkább felhasználni e lehetőséget.

Az üdülési csekk további sorsát a szakmai szervezetekkel, a szakszervezetekkel együtt alakítja ki a Fidesz-KDNP turizmussal foglalkozó munkacsoportja, valamint a kormány - mondta.

Soltész Miklós közölte: a közeljövőben megjelenik az a kormányrendelet is, mely a családok támogatásáról szóló törvényhez kapcsolódóan szabályozza annak végrehajtását.

A szociális államtitkár mintaértékűnek nevezte azt, hogy a balatonőszödi kormányüdülőt az idei nyáron nem a kormánytagok használják, hanem az az árvízkárosult gyerekek kikapcsolódását szolgálja.

Olvasóink írták

 • 15. targis 2010. július 30. 12:35
  „Az a baj ezzel az üdülési csekkel, hogy bejelentkezett pár oligarcha, hogy szívesen működtetné a rendszert. Ez ugyanis egy kb 100 milliárdos üzlet! Ezért vizsgálják felül, majd, mivel sok-sok csontváz kerül elő, kitalálnak egy jobbat, Széchenyi-kártya néven. Oszt jónapot!”
 • 14. buggyant 2010. július 29. 21:42
  „Köszönöm szépen, teljeskörű tájékoztatást kaptam:) Hát akkor nekem már nem jár. A kissebbik is betöltötte a 19et... azért igazán jól esett volna...:( Sok ismerősöm kap a munkahelyén, nem is keveset. Olyan is aki gyermektelen, olyan is akinek már dolgoznak a gyerekei. Hát az enyémek még tanulnak, de ezek szerint ha magam igényelem akkor az alant leírtak a feltételek, ha meg a munkáltatóm olyan rendes volna, akkor adna minden dolgozójának nemreszínrevallásra való tekintet nélkül. Sosem értettem ezt az üdülési csekk dolgot de már világos, köszi.”
 • 13. Csetneky 2010. július 29. 15:58
  „9. buggyant

  A MNÜA honlapájn az áll, ha van rendes bejelentett munkaviszonyod, havi bruttó 130 ezer alatti a fizetésed és van 2 fő 18 év alatti gyermeked, akkor elvileg igényelhetsz. Szerintem nézd meg a honalapot.”
 • 12. máris 2010. július 29. 13:51
  „ÉN MÁR ALIG VÁROM, HOGY A " KÖRMÜKRE " NÉZZENEK !!!”
 • 11. Mankapunka 2010. július 29. 12:44
  „buggyant

  Ezért jó ez az ország,ha dolgozol,akkor nem jár semmi,de ha segélyen vagy,minden jár.”
 • 10. szoljbenekik 2010. július 29. 12:39
  „Sajnos nem, aktív dolgozók nem igényelhetik, csak a munkáltatójuktól kaphatnak. Szakmunkástanulók igényelhetik, meg fogyatékkal élők és öregségi nyugdíjasok 80 e Ft nyugdíjig, és két évente.”
 • 9. buggyant 2010. július 29. 12:10
  „És akik nem nyugdíjasok és nem kapnak üdülési csekket azok is igényelhetnének valahol? Vagy ezt csak a munkáltató adhat? Mert nekünk nem ad...:( azt mondták nincs rá igény meg sok a vacakolás vele...”
 • 8. szoljbenekik 2010. július 29. 11:19
  „Így van, 80 ezer Ft nyugdíjig adható, csak igényelni kell. Szept.15-ig lehet igényelni, ill.amig el nem fogy a keretük.”
 • 7. mokus 2010. július 29. 10:11
  „6. cukkini
  A MNÜA honlapján lehet letölteni egy igénylőlapot. 15 e Ft befizetéséért kapsz 40 e Ft értékű üdülési csekket. Ha van 18 év alatti gyereked, 5 e Ft-ért kapsz 25 e Ft üdülési csekket.”
 • 6. cukkini 2010. július 29. 09:32
  „En nyugdijas vagyok(75000Ft).Soha nem kaptam udulesi csekket.Felesegem apolono a gyori korhazban.Neki se udulesi csekk,se etkezesi hozzajarulas.Hogy van ez?”
 • 5. sont 2010. július 29. 09:22
  „tornacipő Jobb lett volna ha marad a régi kormány mert akkor a legalább minden maradt volna régiben és nem lett volna ígérgetés csak életszínvonal romlás drágulás mi?! Kár, hogy bizonyos emberek istennek nézik a jelenlegi kormányt mert azt hiszik, hogy 3 hónap alatt lehet a sz....ból várat építeni! Valamint rossz az már ha nem tudnak ígérgeti. <moderálva> Még mindig ez a legjobb helyzet csak idő kell mert ebből senki nem tud csodát tenni.”
 • 4. okostojas007 2010. július 29. 09:21
  „mindenki tudja hogy az üdülési csekk a nagy ötcsillagos szállodák megmentője ...
  egy hévizi szálloda vezetője nyilatkozta ezt egy évvel ezelőtt pont itt .....”
 • 3. sont 2010. július 29. 09:16
  „Az üdülési csekk lényege, hogy elmenjenek pihenni az emberek és ezzel fizessenek (strand, szállás). Ezzel nincs is gond, sőt megértem azt is ha esetleg a vacsorát is ezzel fizetik. Azzal van a gond, hogy olyan éttermek kapták-kapják meg az elfogadói hely lehetőségét akik nem is foglalkoznak szállásadás lehetőségével, pontosabban az előírás így hangzik: egy helyrajzi számon belül kell szállásnak lennie a működő üzlettel. Na itt a gond mert aki szeretne elfogadó hely lenni és esetleg van már szállása vagy esetleg nem egy helyrajzi számon de üzemeltet, mégsem kapja az elfogadóhelyi lehetőséget. Ideje már hogy átvizsgálják!”
 • 2. tornacipő 2010. július 29. 08:58
  „helyes, az összes pazarlót büntessék meg, magukkal kezdjék és a felelőtlen ígéreteikkel
  máris, neked meg mi bajod? <moderálva>”
 • 1. máris 2010. július 29. 08:38
  „KÖRMÉRE NÉZNEK, -- VALÓBAN !? --- HOGYAN ???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tesco bérbotrány? - Vizsgálat 95 áruházban - Reagált a Tesco

A Tesco saját bérmátrixa alapján határozza meg a munkakörök után járó fizetéseket - állítja a Magyar… Tovább olvasom