Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Már nyáron meszülethet a megállapodás Magyarország, az IMF és az Unió között

Akár már nyáron megszülethet a megállapodás Magyarország, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió (EU) között.
Akár már nyáron megszülethet a megállapodás Magyarország, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió (EU) között a Raiffeisen Bank elemzői szerint, akik úgy vélik, hogy ehhez szerkezeti reformokat, jövedelemátcsoportosítást kell végrehajtani, csökkenteni kell az állami kiadásokat és növelni a bevételeket.

Török Zoltán vezető elemző a bank keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a jegybanktörvény vitáját követően egy megfelelő konvergenciaprogrammal megnyílhat az út a tárgyalásokhoz, a nyár folyamán pedig már sor kerülhet a megállapodás aláírására is.

Szavai szerint az intézkedéseket, a jövedelemátcsoportosítást a lakosság fogja megfizetni, az állami takarékoskodásnak meg vannak a korlátai.

A bank által készített második negyedéves Raiffeisen Stratégia szerint Magyarország kockázati profilját a nemzetközi szervezetekkel való viszony alakulása határozza meg. Ha ebben sikerül javulást elérni, akkor a jelenlegi kockázati prémium egy része kiárazódhat. Ez a hozamgörbe hosszú végén 100-150 bázisponttal alacsonyabb állampapírhozamokat és némileg erősebb, 285 forint/euró körüli árfolyamot hozhat. Az év második felében így lehetőség nyílik 50 bázispontos jegybanki kamatcsökkentésre is.

Alulteljesíthető maradhat a BUX a megállapodás hiányában.

A vezető elemző szavai szerint Magyarországnak elengedhetetlenül szüksége van a bizalmatlanság légkörének megváltoztatására.

Azt mondta: a magyar gazdasági modell nem sokat változott az elmúlt években, a külső környezet rendkívüli mértékben meghatározza a magyar gazdaság növekedési kilátásait.

Kifejtette: idén az euróövezetben enyhe recesszióra számítanak, jövőre pedig csekély, másfél százalékos növekedésre. Szerinte nem várható, hogy ennél sokkal jobb lenne a magyar gazdaság teljesítménye. Így arra nem lehet építeni, hogy "kinövi" az adósságot és a hiányt a magyar állam. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez különösen nehéz lesz jövőre, amikor a különadók kivezetése és a bankadó csökkenése 300-400 milliárd forintos kiigazítási igényt jelent.

A Raiffeisen Bank szakértői szerint a Széll Kálmán Terv szerkezeti reformjai mellé kell tenni még néhányat, érintve az önkormányzati rendszert és a közösségi közlekedést is. További kiadáscsökkentésekre is sort kell keríteni. Véleményük szerint a kiadási oldalon inkább csak látványos, de semmiféleképpen sem nagy összegű megtakarításokra van mód. Így maradnak a bevételi oldali intézkedések.

A Raiffeisen Bank szakértői úgy vélik: valószínű új adónemek bevezetése (különböző zöld adók), a meglévő adók emelése (például jövedéki adó, áfa) vagy részbeni átalakítása (szja).

Az elemzők szerint úgy kell a megszorító gazdaságpolitikát eladni, hogy annak ne a jövedelemátcsoportosítás (lakosságtól az államhoz) legyen a hangsúlyos eleme.

A bank elemzői úgy vélik: hiányoznak a belső motorjai a gazdaságnak – amikor a külső kereslet nem képes húzni a magyar ipart, akkor még minimális növekedés sem érhető el. Az eurózóna félszázalékos recessziója mellett hasonló lehet a magyar gazdaság teljesítménye is.

Az elemzők szerint gazdasági modellváltásra, ráadásul fenntartható, elsősorban belső forrásokra alapozott növekedési modellre van szükség, szemben a válság előtti időszak külső eladósodásra épülő modelljével szemben.

Keszeg Ádám elemző szerint Európában a recesszió legmélyebb szakaszában vagyunk, de a konjunktúra stabilizálódott. Arra számítanak, hogy enyhe visszaesés lesz az idén az eurózónában. Ez a periférián erőteljes recessziót, Közép-Európában stagnálást jelent - fűzte hozzá.

Olvasóink írták

 • 4. LAZA 2012. április 19. 13:36
  „Józsi!
  Miket beszélsz már megint.
  Igen is nagy a nemzetkőzi elismertsége a fidesz gazdaságpolitikájának.
  Brevik is megmondta ezek a gaz nyugati tőkések csak szívatják a magyarokat.
  Meg különben is Lenintől is mi is ezt tanultuk negyven éven keresztűl.(viktor és csapata is)
  A gaz kizsákmányoló kapitalisták meg igy a tőke meg úgy a tőke!
  Szóval Brevik a nagy pártfogó!
  Különben is ruhadtul érdekes lehet ez a norvég demokrácia.Ott van egy tömeggyilkos aki szabadon tájékozódik,nyilatkozik, bírál szóval élhet mint Marci a hevesen.
  Bizonyitva a demokrácia"nagyszerűségét"Erre szokták mondani,hogy több a pénzük mint az eszük"”
 • 3. gjozsi88 2012. április 17. 17:45
  „HoHo!
  Azok a durva elvárások annyit jelentenek, hogy a megélhetésünket biztosító gazdasági élet befektetői számára megfelelő jogbiztonság és kiszámíthatóság legyen, azért, ha dönthet több más lehetőség közt is, akkor ne a szlovákoknak, lengyeleknek biztosítson munkát, megélhetést az államnak bevételt, hanem nekünk!
  Ez azért nem olyan durva, csak nem érted!
  Nem az IMF hitel segít nekünk, hanem a biztosításának a feltételrendszere esik egybe a saját érdekünkkel, a gazdasági környezet versenyképességével!!!
  Az IMF hitel a piaci bizalom gyors elvesztése utáni lassú visszatérés közti átmenetet segítheti, főként a gyenge magyar gazdaság elleni spekulációk ellen, mely a piacgazdaság körülményei közt és a farkastörvényei miatt állandó veszélyként jelentkeznek, mellyel ha tetszik, ha nem együtt kell élni!
  Ahogy minden ország ki van szolgáltatva a tőle független gazdasági mozgásoknak! Az államok nem tulajdonosai a gazdaságaiknak, azokat csupán szabályozóik révén kordába tartják, miközben ki vannak szolgáltatva a versenynek, mert a működéséből élnek!!!!”
 • 2. Eva- 2012. április 17. 17:16
  „nélküle meg csőd lesz
  az pedig beláthatatlan

  nem lesz fizetés a közszférában, intézmény fenntartás és semmi amit az állam tart fenn.

  a kamat különbség ami az IMF hitel és a piaci kamat között van, bizony esélyt adna kevesebb megszorításhoz”
 • 1. HoHo 2012. április 17. 13:59
  „Eddig volt jó világ!!! De itt többen is erősítették az IMF hitel segít rajtunk. Ok, de mikor, ha a megkapásához is ilyen durva elvárások vannak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét sikeres negyedévet zárt a Matusz-Vad Zrt.

A kedvezőtlen külső feltételek ellenére sikeres negyedévet tudhat maga mögött a Matusz-Vad Zrt. Tovább olvasom