Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Már jún. 1-én jöhet a magánnyugdíjpénztári reálhozam

A magánpénztáraknak volt tagjaik vagyonát június 1. és 12 között kell, a május 31-i állapot szerint, a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak átadniuk.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) külön-külön egyeztet a magán nyugdíjpénztárakkal a június 1. és 12. között esedékes vagyonátadásról, a becsülhető reálhozam erejéig készpénzt, és minél kevesebb problémát okozó eszközt szeretne kapni, mondta az MTI-nek Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese.
Arra számítanak, hogy a pénztárak nagy része már június 1.-én utal, mondta.

Az egyeztetések elsősorban azokról a tételekről folynak, amelyek nem vagy csak korlátozottan átruházhatók. Mindez azonban nem veszélyezteti vagyon időben és rendben történő átadását a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba, mondta.

Az alapról szóló törvény úgy rendelkezik, hogy ha valamely eszköz átadása június 12-ig nem lehetséges, akkor az eszköz értékét pénzben kell átadni.

Nagy számú, de értékben nem jelentős tételről van szó, mondta Borbély.
Csak "az egyenkénti egyeztetéseken derül ki, hogy az adott pénztár mit tud átadni, mit nem".

Az ÁKK a vagyonátadás-átvétel egyeztetésére először márciusban, majd május 6-án kérte fel levélben a magánpénztárakat. Az utóbbira végül is mind a 18 magán nyugdíjpénztár válaszolt, ezen visszajelzések alapján jelenleg is folynak az egyeztetések.

Illusztráció
Illusztráció


Az ÁKK májusi levelében általános kérésként annyi szerepelt, hogy a becsülhető reálhozamnak megfelelő összeget készpénzben vagy gyorsan készpénzzé tehető eszközökben, például MNB kötvényben adják majd át az alapnak a pénztárak, mondta az ÁKK vezérigazgató-helyettes. (A portfolióban szereplő állampapírok, miután bevonásra kerülnek, ezúttal nem alkalmas készpénz-helyettesítők.)

Átruházási probléma merülhet például a portfoliókban az elővásárlási joggal vagy elidegenítési korlátozással terhelt értékpapírok, továbbá általában is a tulajdonrészek esetében, valamint az olyan befektetési jegyeknél, magán tőkealapoknál, amelyek kizárják az állami tulajdonost, vagy amelyeket további befizetési kötelezettség terhel. De hónapokba telhet a forward (nem-tőzsdei határidős) ügyletek átruházása is.
A vezérigazgató-helyettes elismerte hogy, az átvett vagyonban maradhat valamennyi problémásnak tekintett tétel. Ezek azonban az alapnak átadott vagyont szerinte nem érintik, esetleg a reálhozamot módosíthatják.

A vagyonátadás után az ÁKK valamennyi kapott értékpapírt, beleértve a tőzsdén jegyzett részvényeket, újra értékeltet, hogy megállapítsa az úgynevezett likvidálási értéket, mondta Borbély László András. Az értékelőt még nem jelölték ki, és az értékelés elvégzésére egyelőre nincs kitűzött határidő.

A vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy az újraértékeléssel nem a pénztárakat ellenőrzik, ez a vagyonkezelőnek sem feladata, sem célja.

A magánpénztáraknak volt tagjaik vagyonát június 1. és 12 között kell, a május 31-i állapot szerint, a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak átadniuk. A pénztárak a vagyonátadás után a május végi állapot alapján kiszámolják a korábbi pénztártagoknak járó reálhozamot, és azt július 20.-ig igényelhetik vissza az alapot kezelő ÁKK-tól. Az ÁKK, ha az alapnak nincs akkor elég készpénze, a Kincstári Egységes Számláról igénybe vett áthidaló kölcsönből is fedezheti a reálhozam-kiutalást.
A június 12-ig átutalandó teljes vagyon értéke az MNB előzetes adatai alapján 2.860 milliárd forint, ebből a jegybank 210 milliárd forintra becsüli a pénztárakhoz még július vége előtt visszautalandó tagdíjkiegészítéseket és reálhozamot.

Olvasóink írták

 • 9. gjozsi88 2011. május 28. 13:12
  „A reálhozam a befektetett részvény csomagok, állampapirok pillanatnyi értékéből származnak!
  Azaz, ha a magánpénztári vagyon eladásra, értékesítésre megjelenik a piacon, túl kinálat keletkezik, és emiatt az értékük csökken!
  Azaz a reálhozam bukhat, sőt bukik is, ugyanis a vagyonkezelői úgy fektették be mindenkji befizetését, hogy tudják mikor kezdődik meg a kifizetés és milyen ütemű lesz!
  A mostani kormányzati beavatkozás egy abnormális rendszerboruláshoz vezet és a fennt már emlitett túlkinálat csökkenteni fogja az értéket, igy a reálhozam szinte biztos, hogy eltünik!
  Majd jó előre megírták már a nagy dumát, hogy megmondtuk, hogy elveszik a pénz, ezért kellett megszüntetni!
  Csak a baj az, hogy az értékvesztést az idő elötti kormányzati beavatkozás okozta!”
 • 8. KissLaszlo 2011. május 26. 09:15
  „dudi1977
  Az én MNYP-m honlapján ismételten megnéztem, mert elbizonytalanítottál. Most is csak azt tudom írni és mondani, amit a 6. hsz-ben írtam. ( egyenleg, reálhozam ) Akkor ezek szerint ez is ..... félrevezetés? Persze megszokhattuk már, hogy a zembereket ott vágják át, ahol tudják. Végig gondolva: mindenhol.”
 • 7. dudi1977 2011. május 25. 19:10
  „Tisztelt! "4. KissLaszlo 2011.05.25. 14:08 "-hozzászólás

  "Az egyéni számlán mindenki megnézheti ( az illetékes NYP honlapján ), hogy hogy áll. Külön bontásban a tőke és a reálhozam. A MNYP a május 31-i zárást követően automatice postázza a reálhozamot a tagoknak, s ami marad azt adja át az ÁKK-nak."

  Nincs igazad!

  megnézni meg lehet, de a tőke és a HOZAM szerepel, és NEM A REÁLHOZAM!!!!
  A reálhozam az általad felvázolt összegnek csak egy kis hányada (inflációt meghaladó hozamrész) - ezt lehet most visszakapni... csak hogy ne várj akkora nagy összeget..”
 • 6. KissLaszlo 2011. május 25. 14:26
  „pozdorja
  Köszi a megnyugtató választ. Én is arra gondoltam, hogy valami ilyesmi lehet a háttérben. Amit ebben az egy évben véghez vittek, nem csodálkozom. A Navra ma volt a Kossuthon vendég. Gondolom dicsekedett. ( Nem állt módomban hallgatni. ) Azon sem csodálkoznék, ha nem lenne belőle semmi. Nem baj, legalább az álom megmarad a pór népnek, hogy mi lett volna, ha ennyi pénzem lett volna, mint amennyi a reálhozamom volt. Szegény HOFI ( mennyi anyaga lenne ) vicce jut eszembe: A nyugdíjas álmában kevergeti a töltöttkáposztát. Alá akar gyújtani, hogy még se hidegen egye. Ám az utolsó szál gyufája leesik. Lehajol, hogy felvegye, de emlkedés közben beveri a fejét és felébred. Fejét fogva azt mondja: Hú az anyja szentségit! Ettem volna meg hidegen.”
 • 5. pozdorja 2011. május 25. 14:13
  „Kedves László!
  Tudod mennyit kamatozik az a 210 milliárd naponta. Na hát ezért... :)
  Vicceltem. Igazából azon dolgoznak a fiúk, hogy valahogy megússzák ennek a kifizetését is.”
 • 4. KissLaszlo 2011. május 25. 14:08
  „Nem értem miért kell ennyit <moderálva>, miért kell ennyit várni ahhoz, hogy hozzá juthassak a saját pénzemhez. Ezt szerintem egyszerűbben is meg lehetett volna oldani. Igaz, miért csináljuk úgy, ha komplikáltan is lehet. Az egyéni számlán mindenki megnézheti ( az illetékes NYP honlapján ), hogy hogy áll. Külön bontásban a tőke és a reálhozam. A MNYP a május 31-i zárást követően automatice postázza a reálhozamot a tagoknak, s ami marad azt adja át az ÁKK-nak. Sok embert kihúzna a szarból nem kellene várniuk augusztus végéig.”
 • 3. pozdorja 2011. május 25. 13:58
  „Jön a kánaán a FIDESZ-nek! Élvezzék csak, már nem sokáig fogják.”
 • 2. Falcmen 2011. május 25. 13:54
  „A címben megint csúsztatás!!! A kisemberek kb. július 20. után kaphatják meg a reálhozamukat! Végigolvastam a cikket, és engem (minket) az érdekel mikor jutok pénzemhez, nem az, hogy az adósságcsökkentő alaphoz, hogy jut el, majd onnét a pénztárak mikor igénylik vissza, stb, majd ki mekkora lét tud útközben még LENYÚLNI... Mi a határideje annak, hogy az egyszeri emberfia megkapja az a beígért reálhozamot???”
 • 1. Mike-Mouse 2011. május 25. 13:11
  „Ó hát persze. Úgy jön majd mint a hiteleseket segítő csomag! :S”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgálóbizottság cukorgyárügyben

Ivanics Ferenc felsorolta az iparág leépülésében érintett szereplőket, ezek a termelők, a… Tovább olvasom