Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Májusi fagykár - Veszélyben a gyümölcsellátás?

Nincs veszélyben az ország gyümölcsellátása a hétvégi fagyok miatt - jelentette ki Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A csütörtökről péntekre és a péntekről szombatra virradó éjszakán a hőmérséklet az ország több pontján is fagypont alá süllyedt. A legalacsonyabb hőmérsékletet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Balkány környékén mérték. A fagy ezen a területen okozta a legnagyobb - több esetben is százszázalékos - kárt a gazdálkodóknak.

A FruitVeB elnöke ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani fagy távolról sem okozott olyan katasztrofális károkat az országban, mint 2007-ben, amikor az ország egész területét sújtotta. Másutt is voltak fagyok, de az ország több régiójában nem okoztak olyan nagy károkat, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a szakmaközi szervezetnek legalábbis máshonnan nem jeleztek károkat.

Mártonffy Béla hangsúlyozta, hogy a szakmaközi szervezet hétfőn megkezdi a károk felmérését az egész országban. Ezzel a munkával a hét-tíz napon belül végeznek, és ekkor egy összesített jelentést juttatnak el az agrárkormányzathoz a kialakult helyzetről.

Illusztráció
Illusztráció


A FruitVeB elnöke jogosnak ítélte, hogy azok a gazdálkodók, akiket a mostani fagykár leginkább érintett, kapjanak valamilyen kárenyhítést, hiszen az elmúlt év viharos időjárása is próbára tette a termelők tűrőképességét. Az lenne a legcélszerűbb megoldás, ha a kárenyhítési alapba való belépés azoknak a gazdálkodóknak kötelező volna, akik valamilyen nemzeti vagy uniós támogatásban részesülnek - mondta.
Mint hozzátette, pusztán annak a ténynek az elismerését jelentené, hogy a kontinentális éghajlaton a faggyal és más természeti jelenségekkel is jelentős kockázati tényezőként kell számolni a termelésben. Ez az autó kötelező biztosításához hasonló elven működő biztosítás a gazdák biztonságát szolgálná a továbbiakban.

A FruitVeB vezetője emlékeztetett arra is, hogy egy esetleges újabb hitel a gazdálkodók számára csak újabb terhet jelent, amit várhatóan nem mindenki tud majd a későbbiekben kigazdálkodni. Ezért mindenképpen hosszú távú megoldást kell találni a gondokra.

Olvasóink írták

 • 12. Madarász 2011. május 10. 10:51
  „Húúú, Pancser, te olyan okos vagy!

  A fagy már csak olyan, hogy egyik évben van, a másikban nincs és ha van is hullámokban jön. Nálunk a zöldbab (én mindig vetek korábban, mint elvileg lehet, ha bejön, jó ára van a piacon, ha nem meg vetek ilyenkor másikat) egyik sora lefagyott, a másiknak kutya baja, a szomszédba meg minden lefagyott, nálunk két sor babon kívül semmi, a gyümölcsfákat is elkerülte.
  Szóval ez lutri.”
 • 11. öröksoproni 2011. május 10. 09:14
  „Amennyire én tudom, lehet akármilyen fagy vagy egyéb kár, mindig marad annyi gyümölcs, ami a fán vagy lehullva alatta rothad meg.A többi meg méregdrága és egyre kevésbé van íze.”
 • 10. annobon 2011. május 10. 08:49
  „Címben a kérdés: "Veszélyben a gyümölcsellátás?" Alcímben a válasz: "Nincs veszélyben az ország gyümölcsellátása" Ennyi! Utána már felesleges volt erről cikket írni...”
 • 9. pancser 2011. május 10. 08:41
  „Ahol rendszeres a fagykár elő kell venni a fejszét. Az nem mehet, hogy az adófizetők finszírozzák a helytelen telepítések tragikus következményeit. A magyar gyümölcstermelők jó része a hőbörgésen kívül sok mindenhez nem ért. Képzetlenek tudatlanok, a piac meg a világ dolgában tökéletesen járatlanok, mint néhány kommentelő. Persze vannak jó példák is. A sok kommentelő tudatlannak felhívnám a figyelmét, ha Olszországba utaznak fogyeljék már meg az almások fölé húzott jéghálókat. Nálunk ilyen nincs, hanem a jég miatti léalmára kérnek támogatást!”
 • 8. Sagittarius 2011. május 09. 23:38
  „Mé milyen??
  A Magyar termék eddig is drága volt, de eztán sem lesz drágább történjen bármi. A Spanyol vagy a Brazil növény árát pedig eztán sem a magyarországi fagyos Szentek befolyásolták, hanem az, hogy a multi éppen mennyire akart téged megfejni!”
 • 7. zsukov 2011. május 09. 22:29
  „Majd rádöbbensz milyen gyümlcs ár lesz.”
 • 6. Sagittarius 2011. május 09. 21:31
  „Amúgy gyakorlatilag jobb, ha elfagy mint ha megmarad. Eladni úgy sem tudná a gazda, így legalább talán felvehet némi fagykár támogatást. Amíg egy országban tíz-százmilla támogatást lehet felvenni arra, hogy egyik éven kiírtsuk, a másik éven telepítsük az ültetvényt, addig a fene kínlódjon füstölgetéssel. Prímán meg lehet élni a támogatásokból, annak aki az elosztó rendszerhez közel van. A többi meg már úgy is vagy öngyilkos lett szerencsétlen, vagy egész mással foglalkozik.”
 • 5. Sagittarius 2011. május 09. 21:25
  „Semmi baj, a multi örül! Majd hoznak Tettóék spanyolból jó permeteset!”
 • 4. raffy2 2011. május 09. 21:11
  „én is hallottam a tv-ben,hogy tüzet gyújtottak,de ilyen hidegben ez sem segített.”
 • 3. farvik 2011. május 09. 20:32
  „rossz a májad és nem tájékozódsz, Jandex ! füstöltek, de 8 fokos fagynál ez nem működik már.”
 • 2. sese666 2011. május 09. 20:27
  „Én hallottam füstgyertyákrol is,de gondolom elég macerás dolgok ezek.”
 • 1. Jandex 2011. május 09. 16:10
  „Én azt hallottam,hogy régen tüzeket gyújtottak a gyümölcsösök mellett és a füst védte meg a gyümölcsfákat,ez már elavult technológia vagy gazduraméknak nincs gyufájuk?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétmilliárdra pályázhatnak a mikrovállalkozások

A vidéki mikrovállalkozások számára az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (UMVP) 7 milliárd… Tovább olvasom