Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Májusban 0,4 százalékkal csökkent az ipari termelés

Májusban 0,4 százalékkal mérséklődött az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
A munkanaphatástól megtisztított index 1,9 százalékos növekedést mutat. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index májusban 3,2 százalékos növekedést jelzett, miután áprilisban 2,3 százalékkal visszaesett.

Az év első öt hónapjában 0,7 százalékkal elmaradt a termelés az előző év azonos időszakitól, főképp a belföldi eladások 1,9 százalékos visszaesése miatt, míg az export értékesítés stagnált.

Májusban az ipar termékek exportvolumene 1,7 százalékkal nőtt, a belföldi eladások 3,3 százalékkal csökkentek éves összevetésben.

Áprilishoz hasonlóan elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek, valamint az üzemanyagok iránti kereslet csökkenése okozta a visszaesést, amelyet a járműgyártás és az élelmiszeripar növekedése nem tudott ellensúlyozni - magyarázta a hivatal.

2012 májusában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül hétben nőtt a kibocsátás. A feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás volumene 9,1 százalékkal volt nagyobb mint egy évvel azelőtt, ezen belül a közúti gépjárművek gyártása 18 százalékkal nőtt. A második legnagyobb súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása a tizennegyedik hónapja csökkent, májusban 14,2 százalékkal esett vissza, főként a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet mérséklődése miatt. Ugyanakkor az alágon belül számottevően bővült az elektronikai áramköri kártyák és számítógépek, perifériás egységek gyártása - jegyezte meg a KSH.

A feldolgozóipari termelés több mint egytizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása jelentősen, 12,4 százalékkal emelkedett, nagyrészt a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény alágazat termelésbővülésének köszönhetően.

A feldolgozóipar belföldi eladásai idén először májusban haladták meg az egy évvel korábbit mindössze 0,3 százalékkal. Az élelmiszer, ital és dohány értékesítés 11,7 százalékos növekedést regisztrált, a vegyi anyagok és vegyipari termékek eladása 5,9 százalékkal, a járművek értékesítése 18,5 százalékkal nőtt.

Májusban a feldolgozóipar exportértékesítésének közel felét adó két alág közül mintegy három tizedet képviselő járműgyártás kivitele jelentősen, 11,6 százalékkal nőtt. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export ötödét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása folytatta a több mint egy éve tartó visszaesését: exportvolumene 4,8 százalékkal csökkent. Az élelmiszerexport volumene 22,5 százalékkal megugrott májusban az előző havi 6,0 százalékos növekedés után, míg a gyógyszer-export második hónapja csökkent, májusban 5,4 százalékkal.

A feladott új rendelések, két hónap növekedés után májusban ismét 4,1 százalékkal csökkentek. Az új belföldi rendelések zsinórban harmadik hónapja, májusban 3,0 százalékkal estek vissza, az új exportrendelések májusban 4,3 százalékkal csökkentek a márciusi 21,2 és az áprilisi 7,4 százalékos növekedés után.

A májusi csökkenés ellenére a korábbi rendeléseknek köszönhetően az összes rendelésállomány 24,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a belföldi 33,3 százalékkal, az export rendelésállomány 23,7 százalékkal felülmúlja az egy évvel korábbit.

Olvasóink írták

  • 2. kotorék 2012. július 23. 10:13
    „A harcban , háborúban mindig vannak sérültek , károsultak. De , hogy ennyi, és mind magyar ? Lassan lehet keresni a legújabb kori háborús bűnösöket?”
  • 1. ISU 2012. július 13. 11:49
    „"Az év első öt hónapjában 0,7 százalékkal elmaradt a termelés az előző év azonos időszakitól, főképp a belföldi eladások 1,9 százalékos visszaesése miatt, míg az export értékesítés stagnált. "

    A jelenlegi kiszámíthatalan gazdaságpolitika és a egykulcsosnak kikiáltott SZJA fogyasztás visszatartó hatása.
    Gratula a kormánynak, csak így tovább.Harcoljanak még, majd megdöglünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyár végétől drágább lesz a baromfi

Az aszálykárok miatt nyár végétől drágulhat a baromfi a pénteki Napi Gazdaság szerint. Tovább olvasom