Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Magyarország visszafizette IMF-hitelét: 2,15 milliárd eurót utalt az állam

A 2,15 milliárd euró (1,9 milliárd SDR) értékű tartozást 3 devizanemben, dollárban, euróban és angol fontban fizette ki a magyar állam.
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfőn átutalta az IMF-hitel még fennmaradt részét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel. A 2,15 milliárd euró (1,9 milliárd SDR) értékű tartozást 3 devizanemben, dollárban, euróban és angol fontban fizette ki a magyar állam.

Az előtörlesztéssel mintegy 3,5 milliárd forint kamatköltséget takarított meg az ország - jegyzi meg a tárca.

Az ÁKK végtörlesztéshez 1,1 milliárd dollárt, 500 millió eurót és 260 millió fontot utalt át, amelyre a rendelkezésre álló fedezet az IMF-hitel fel nem használt része, a februári dollárkötvény kibocsátás és a Prémium Euró Magyar Államkötvényből befolyt összeg nyújtott, így pótlólagos kötvénykibocsátásra nem volt szükség - hangsúlyozta az NGM.

A végtörlesztett összegből 1,8 milliárd euró 2013-ban, mintegy 300 millió euró pedig 2014 első negyedévében, a fennmaradó minimális összeg 2014. harmadik negyedévéig járt volna le. A korábbi kötvénykibocsátás továbbá a hitelpiaci válság hatására kiépített kormányzati tartalék együttes összege lehetővé tette az IMF hitel teljes összegének előtörlesztését - emlékeztetet az NGM.

A közleményben Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára a végtörlesztéssel kapcsolatban azt emelte ki: tavaly és idén is sikerült a piacról finanszírozni a költségvetést, így nincs szükség finanszírozási oldalról az IMF-re.

Jelentős sikerként értékelte, hogy "a pénzügyi válság ellenére a magyar kormány az elmúlt három évben el tudott idáig jutni, törleszti a 2008-ban az előző kormány által felvett hitelt és még jelentős tartalékai is maradnak. Ez azt jelenti, helyes irányba indultunk el" - fogalmazott.

Az előtörlesztéshez rendelkezésre állt a fedezet, amelyet több forrásból biztosított a tárca oly módon, hogy a költségvetés számára létrehozott biztonsági tartalék megmaradt - húzza alá az NGM közleménye.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2008. november elején hagyta jóvá Magyarországnak a 12,3 milliárd eurós (15,7 milliárd dolláros) készenléti hitelkeretet, miután a nemzetközi pénzügyi válság közepette az ország fizetőképességét veszélyeztető spekulációs nyomás alá került a forint, és a magyar kormány segítségért fordult az IMF-hez és az EU-hoz.

A pénzügyi szervezet igazgatósága az igazgatósági ülés után kibocsátott közleményében rögzítette: a hitelkeret azt a célt szolgálja, hogy Magyarország el tudja kerülni "a pénzügyi piaci nyomás elmélyülését".

Az IMF pár nappal előbb jelentette be, hogy Magyarország összesen 25,1 milliárd dolláros gazdasági védőhálót kap, 17 hónapig készenlétben, azaz rendelkezésre tartott hitelkeret formájában, hogy kezelni tudja a pénzügyi válság következményeit. Az IMF 15,7 milliárd dolláros hitelkeretről állapodott meg Magyarországgal; az Európai Unió további 8,1 milliárd, a Világbank 1,3 milliárd dollár segítséget volt kész nyújtani.

A mentőcsomag bejelentése után a forint árfolyama stabilizálódott, a hitelkeretet a magyar kormány csak részben használta fel, a világbanki részt egyáltalán nem vette igénybe. Az utolsó részleteket az IMF-től és az EU-tól 2009 nyarán hívta le Magyarország.

A kormányok azóta szerződés szerint törlesztették a részleteket.

Az előtörlesztés idén nyáron vetődött föl. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek július első felében adott interjújában jelezte, hogy a kormány három héten belül dönthet arról, előre törlesszék-e a valutaalaptól 2008-ban kapott hitelt. Az ÁKK, az MNB és a gazdasági tárca munkatársai hozamszámításokat végeznek, hogy mikor éri meg jobban törleszteni, de "elvileg a költségvetés pozíciója, az MNB-nél elhelyezett kormányzati tartalék összege lehetővé teszi", hogy a 2014 március végéig fennálló IMF-adósságrészt ki tudjuk fizetni - közölte akkor a tárcavezető.

Orbán Viktor miniszterelnök július 27-én a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban, a székelyföldi Tusnádfürdőn jelentette be, hogy az IMF-től korábban felvett kölcsön végtörlesztésére utasította Varga Mihályt.

Varga Mihály július 25-én levélben jelezte Reza Moghadamnak, a Nemzetközi Valutaalap igazgatójának, hogy Magyarország még annak esedékessége előtt, 2013. augusztus 12-éig vissza kívánja fizetni a 2008-ban felvett IMF-hitelét.

Az NGM szerint a kedvező piaci környezet és a Magyarország iránti befektetői bizalom az utóbbi évek legkedvezőbb hozamait és - az országkockázati megítélést tükröző - legalacsonyabb ötéves CDS-felárát eredményezte. A magyar állam ennek következtében kedvező finanszírozási feltételek mellett jelentős betétállományt építhetett fel. A magyar állam (az MNB nélkül) 7,5 milliárd euró értékű hitelt hívott le a valutaalaptól.

A Magyar Nemzeti Bank az igazgatóság döntése alapján augusztus 6-án teljes egészében visszafizette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé fennálló hitelét. Az MNB fennmaradt IMF-hiteltartozása 632,25 millió SDR-t, mintegy 721 millió eurót (216 milliárd forint) volt. A hitelt 2009. június 25-én vette fel az MNB a devizatartalék növelése céljából 1264,5 millió SDR (mintegy 1443 millió euró) értékben. A hitel visszafizetése 2012 szeptemberében kezdődött el, az utolsó törlesztés 2014. júniusában lett volna esedékes.

Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese a múlt héten a Gazdasági Rádiónak adott interjúban azt közölte, hogy a lépés rövid távon 2,2 százalékponttal csökkenti az államadósság GDP-hez mért arányát. A GDP-arányos adósság 82,4 százalék volt 2013 első negyedévének végén.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. Valaki 2013. augusztus 14. 08:00
  „Igazad van punchika, az mszp 1947 óta egyszer sem tudott normálisan gazdálkodni az országban, pedig sokáig még ellenzéke sem volt. Bár az ellenzékkel soha nem törőtek a komonisták.

  51.
  bezony az imf után kő kövön nem maradt, persze a cocik segítségével.”
 • 51. pancser 2013. augusztus 13. 17:39
  „47. pancser 2013.08.13. 12:50
  Azt kifelejtettem, hiszen az idézetben nem szerepelt, hogy a vezércikkben az IMF iroda megszüntetését a szovjet csapatok kivonulásához hasonlította.”
 • 50. pancser 2013. augusztus 13. 15:51
  „49. Valaki 2013.08.13. 15:42
  Azok döntik be magukat meg az országukat aki nem tudnak gazdálkodni vagy nem akarnak, mondjuk a szavazatokért folyó harcban.
  A Magyar Nemzet vezércikk írója szerintem megüti a qrucok szintjét.”
 • 49. Valaki 2013. augusztus 13. 15:42
  „körtészbébi, mivel élvtársaid totálisan eladósították az országot, adókból nem lehetne visszafizetni semmit sem.
  Vágod, zsír?

  punchika, az internáciktól minnél előbb meg kell szabadulni, mert már a fél világot bedöntötték.
  Nem is vetted észre?”
 • 48. kerteszb 2013. augusztus 13. 13:40
  „Kifizették drágább kötvényekből a hitelt. Ezt jogállamokban annak megfelelően is kezelik, gondolok itt a vádlottakra...”
 • 47. pancser 2013. augusztus 13. 12:50
  „46. Valaki 2013.08.13. 11:08
  A Magyar Nemzet cikkírója túloz, badarságokat ír. Dobálódzik a nagy szavakkal, béklyók, bilincsek, megszállás, külső erők, és összeesküvés elmélet természetesen, hajazva a jobbikos retorika felé. Azt hiszi valaki, hogy van független állam a világon aki senkitől sem zavartatva azt csinál amit akar? Nincsen! Mi lesz akkor, ha egy pánikhangulatban minden magyar államkötvény tulajdonos menekülni igyekszik a birtokában lévő papíroktól? Akkor térdre imához, vagy visszakúszunk az IMF.-hez! Nem úgy kell szavazatokat szerezni, hogy nyalunk a szélsőjobbnak.”
 • 46. Valaki 2013. augusztus 13. 11:08
  „Érzékeny búcsú az IMF-től
  Magyar Nemzet

  2013. augusztus 13., kedd 00:01

  Szinte tapintani lehetett a feszültséget a levegőben, mindenki arcáról leolvasható volt az őszinte döbbenet és elkeseredés. Közönségtalálkozóra gyülekeztünk azon az estén.

  Lapunk előre meghirdetett rendezvénye pont arra a napra esett, amikor kiderült: Gyurcsányék kurtán és furcsán egy megahitelre kötöttek szerződést a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), az Európai Unióval és a Világbankkal. Mint derült égből a villámcsapás, úgy vágott be ez a hír közénk. Világossá vált, Magyarországot úgy érte utol 2008 késő őszén a pénzügyi világválság, hogy egyúttal részben elveszítette nemzeti önállóságát.

  Akkor úgy tűnt: olyan béklyók és bilincsek kerülnek ránk, amelyek hosszú, szinte beláthatatlan időszakra kényszerpályára terelik hazánkat, és a folyamatos megszorításokon túl más nemigen kerülhet majd az aktuális kormánypolitika étlapjára. Arra lehetett számítani, hogy a trojka mindenbe beleüti majd az orrát, miként teszi azt az IMF Romániában, ahol a tehervasút magánosításától a köztisztviselők béréig minden olyan lépés a jóváhagyásával vagy elrendelésével zajlik, amelyhez köze van az államkasszának. S ennek az állapotnak már vajmi kevés köze van a nemzet függetlenségéhez. Annál inkább a megszállásához. A külső erő által diktált kormányzáshoz, amihez a baloldal immáron többedszer segédkezett hazánkban, méghozzá elsősorban azért, hogy megingott, alap nélküli hatalmának fenntartásához segítséget kapjon.

  Egy államcsőd bekövetkezte már öt évvel ezelőtt is nagy eséllyel megteremtette volna a jelenlegi kétharmadot, ám akkor Gyurcsányék, majd Bajnaiék célja egyértelműen csak az volt, hogy kibekkeljék valahogy a választásokig. De a megahitellel a 2014-es visszatérést is megpróbálták bebiztosítani, méghozzá azzal, hogy szinte példátlanul rövid futamidőre - egészen véletlenül a jövő év tavaszáig - kötötték meg az IMF-fel a hitelszerződést. A forgatókönyv pofonegyszerű: a legnagyobb összegű, szinte kigazdálkodhatatlan törlesztőrészletek a következő, várhatóan jobboldali kabinet időszakára essenek. A visszafizetés kényszere szinte elviselhetetlen terheket rak majd a társadalomra, ezért a jól bevált szociális ígéretek ismét kormányváltást hozhatnak. ...

  http://mno.hu/vezercikk/erzekeny-bucsu-az-imf-tol-1178122”
 • 45. pancser 2013. augusztus 13. 10:08
  „38. captain_blood 2013.08.12. 21:14
  Hadd mondjak én is valamit: idézni csak a valót szabad.”
 • 44. Valaki 2013. augusztus 13. 09:39
  „6 20-as megint lekésted a gempát? :)))

  Ezeknek az uzsorásokknak vatikáni valutában kellett volna fizetni. :)))”
 • 43. 621 2013. augusztus 13. 08:42
  „Senkikém! Legalább írnád, hogy vau vau ... az értelme annak is lenne annyi mint a "coci-böfögésnek"...”
 • 42. Valaki 2013. augusztus 13. 07:57
  „Na ja, a cocik újabb imf hitellel fizették volna vissza az imf hitelt. :)))
  Persze a baksis miatt is...”
 • 41. eger 2013. augusztus 13. 07:27
  „19 Pzoli-nak: idézet tőle: "baloldali érzelmű ostobák" - nehogy az élet az ellenkezőjét igazolja! Azért egy kicsit lehetne meggondolni, mit ír le!”
 • 40. fonnyadt.nari 2013. augusztus 12. 23:44
  „captain_blood,
  sajnos ismét bejött Zorbánék gondolata, elég volt a közmédiát narancsosítani; ez a sok buta emberbe kellő hatékonysággal belesulykolja, hogy mi a frankó, azaz fidesz-érdek...
  elég ezeknek annyi, hogy ´elmúttnyócév´, ´maffiabaloldal´, ´libásbajnai´ vagy ´hazudunkdferi´, aztán már bégetnek is, sosem volt arról híres a magyar nép, hogy gondolkodjon is....”
 • 39. Túrabakancs 2013. augusztus 12. 23:24
  „dödike!
  Anno a szoclib irányítás alatt az ország az uniós pénzügyi lehívások pénzeinek mindössze
  a 40-%-át tudta megvalósítani. Erről miért nem beszélsz?
  Egyébként meg a független gazdasági elemzők rámutattak a napokban, hogy kárt nem okozott
  anyagilag az országnak az előtörlesztés, igaz felesleges is volt egyben. Viszont hosszú távon
  mindenképpen előnyt kovácsolhat az ország ettől a "húzástól". Az ország a befektetőkből is él,
  emiatt ez a lépés megnyugtathatja a pénzpiacokat. A majdani forint erősödést előre kell
  hogy vetítse. ja igen: Románia megint az IMF-hez fordult a napokba egy kis alamizsnáért. :))
  Udvaroltak is egyet Lagarde-asszonynak. /jó randa szegényke/”
 • 38. captain_blood 2013. augusztus 12. 21:14
  „37#

  Bocsáss meg!
  Nem tudtam, hogy te egy virtuális világban élsz!
  Téged a napi dolgok nem izgatnak, csak azt hiszed el amit olvasol, tájékozódni nem vagy hajlandó!
  Az összefüggések nem érdekelnek, nem zavar a tény, nem zavar a valóság!
  Irígylem az életedet.
  Gondolom -olvasol egy cikket-, és ha a kommentekben nem találod azt, amire ott hivatkoznak, akkor már össze vagy zavarodva.
  Javaslom, hogy olvass, gondolkodj, nézz utánna dolgoknak és akkor - talán-, megérted, hogy miről szólnak a dolgok!
  Tudod az olvasottság segíti a gondolkodást!”
 • 37. pancser 2013. augusztus 12. 20:30
  „34. captain_blood 2013.08.12. 18:44
  Bocsánat csak azt keresem amit írtál "A lenyúlt 3000 milliárd manyupból," ezt még mindig nem találom. Ugyanis azt is írtad "Olvasni tudni kell!!
  Leírták miből!! "”
 • 36. Komissar 2013. augusztus 12. 19:10
  „23.
  Az elqróék azért vették fel azt a pénzt, hogy az országnak legyen megbízható devizatartaléka. Anno ezzel ellensúlyozták, hogy a spekulánsok ne tudják bedönteni a forintot. Ezt most ostoba a bankár szakmához nem konyító dilettánsok csapata idő előtt visszautalta. Mondják, megspóroltak 3 milliárd forintot. Mennyit fognak majd az állampapírjaik kamatára kifizetni?
  Ergó megint vékony jégre léptünk ami gazdaságilag nem jó megoldás.
  De ez a szagértő qrmányunkat nem érdekli, m-agyarország jobban teljesít?”
 • 35. 19 2013. augusztus 12. 19:08
  „<moderálva>”
 • 34. captain_blood 2013. augusztus 12. 18:44
  „31#
  Édes istenem, te nem itt élsz? Nem olvasol gazdasági lapokat?
  Lacika tudod a sötétség az nem ad felmentést.

  Ajánlom, hogy tanulmányozd a napi.hu oldalát.
  Ahh bocs elfelejtettem, hogy ahhoz minimális gazdasági ismeret szükséges!”
 • 33. BJ.MÓVÁR 2013. augusztus 12. 18:42
  „16. pancser 2013.08.12. 16:58
  Igaz amit írtál,csak az a baj,hogy ezzel a FIDESZ kicsi vezérének a mozgásterülete fog nőni!! Amit elég sajátos módon,de nem az embererek többségének érdekében fog kihasználni a mutyikormány!!”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint: 296 körül az euró

Hétfőn kora reggel 296,32 forinton jegyezték az eurót, szemben a péntek délutáni 297,03 forinttal. Tovább olvasom