Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Magánnyugdíj : mégis megérte maradni?

A hozamok elérik a bankbetétek kamatainak eredményét.
A hazai önkéntes nyugdíjpénztárak és a megmaradt magánnyugdíjpénztárak portfóliói is magasabb hozamot értek el az első kilenc hónapban, mint a pénzromlás mértéke lehetett - írta a Világgazdaság keddi számában.

A lap írása szerint a Magyar Nemzeti Bank honlapján is elérhető adatok alapján a leggyengébben teljesítő nyugdíjalapok is csaknem 3,5 százalékos hozamot értek el szeptember végéig, ami évesítve 4,6-4,7 százalékosnak felelne meg.

Ez nagyjából a bankbetétek kamatához hasonló eredmény, és bőven felülmúlhatja az inflációt, ami januártól szeptemberig 2,1 százalékos volt - írja a Világgazdaság.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. W118 2013. október 16. 15:33
  „to 32. pozdorja 2013.10.16. 11:48

  "Hozam és reálhozam közötti különbség meg senkit nem érdekel ugye?"
  De.Pont ez érdekelne.
  Miféle gazdálkodás az,ahol nem képződik reálhozam?
  Jelen esetben nem képződött reálhozam.
  14 év alatt nem képződött.
  Nyugdíjfizetési kötelezettség elérésekor meg esetleg
  kiderült volna,hogy csak papíron van követelés.Mindenki ízlése szerint értékeljen persze,
  engem viszont nem tudtak meghatni a tekintetes MNYP-k,hogy náluk jó helyen volt/van/lenne a pénzem.
  Ha a cégemet ilyen eredményességgel vezetném,már csak az emléke lenne.
  Egyébként az államnak nincs pénze,így eltartani sem fog.Csak a befizetett járulékok,adók,stb. ad lehetőséget
  hogy később valamit visszakaphass tőle valamilyen jogcímen.

  Ismétem:Részemről egyébként sem a magán sem az állami nyugdíjígéretnek nem hittem és nem hiszek.
  Egy dolgot már biztosan megtanultam:csak saját magamra számíthatok.”
 • 34. miracle 2013. október 16. 14:47
  „pozdorja
  Egyáltalán nem kell jóstehetségnek lenni, vannak itt tények is. Mindenek előtt az, hogy mai korfa ismert, ebből teljesen nyilvánvaló, hogy hány ember részére hány másik fog befizetést teljesíteni 20 év múlva. Ugye nem árulok el nagy titkot - és kávézacc sem kell hozzá,- hogy a mai helyzetnél is rosszabb lesz, ergo vagy a nyugdíjkorhatár nő (az már sokat nem tud), vagy a nyugdíj csökken drasztikusan (ez lesz kizárásos alapon). Így tehát nem mondható hátrányos intézkedésnek, ha az ember próbál hozzácsapni valamennyit.”
 • 33. WeiseÖdenburg 2013. október 16. 12:54
  „Még egy példa . Anyai nagyapám még a ~ " Horty"~ érában egy biztosítással egyben kötött nyugdíj megtakarításra fizetett
  egy magyar országon is működő Svájci tulajdonú és székhelyű banknak. Iparosként kellett kitermelni öt gyermek mellett
  a havi befizetést.Többször elmondta gyermekeinek,ha valami történne vele,jelentős összeget fizet majd a bank.
  Közben a külföldi bank kivonult az országból közismert okok miatt.Nagyapám 1980-ban elhunyt.Majd jött a módszerváltás
  és közölték a Svájci bank megbízásából ,aki tudja igazolni a befizetéseket,vagy ő vagy közvetlen hozzátartozóinak kifizetik a járandóságot ami szép summa lehet már a kamatokat is beszámítva. Ebben a felfordult világban nem tudtak
  bizonyító erejű igazolást produkálni.Tehát elúszott a pénz! Véleményem pedig az hogy a bank bizonyára rendelkezik
  nyilvántartással az ügyfelekről,csak így a pénz megmaradt.Amit később felvettem frank alapú hitelként !”
 • 32. pozdorja 2013. október 16. 11:48
  „29. W118:
  Hozam és reálhozam közötti különbség meg senkit nem érdekel ugye?
  Mondom, nagy itt a sötétség.
  Tele vagyunk önkéntes jósokkal, akik simán megmondják mi lesz itt 20-30 év múlva.
  Hát fingotok sincs róla, mint ahogy nekem sincs. Mindenki azt tette amit a legjobbnak gondolt. Aki nem szereti ha az államnak kell eltartani őt, az maradt az MNYP-nél. Aki a bankokat / pénztárakat nem szereti (vagy lusta volt), az ment vissza az államhoz.
  Sokan locsognak itt marhaságokat részinformációk, előítéletek és jobb esetben tapasztalatok alapján. Ne tegyétek, majd kiderül kinek volt igaza, de addig felesleges a szájkarate.”
 • 31. vikri 2013. október 16. 10:45
  „Állj! A mai világban, ha a pénz megmarad, az már nagyon jó... Úgy vettem észre, hogy ha hozam nélkül is, de megmaradt mindenhol a mnyp-akban a pénz. Az államinál ez már rég nincs így :((
  És volt szó hozamról az államibam?!
  + a mnyp egy összegben felvehető a korhatár elérésekor illetve örökölhető?! Ezekkel szemben az államiban?!
  (Ja: és hol is vannak az ígért egyéni nyilvántartások?!)
  Na ezek miatt elmehetnek a búsba a lenyúlást támogatók és a mnyp-t támadók!!!”
 • 30. pancser 2013. október 16. 10:18
  „Nem vagyok ellene a magánpénztáraknak, a valódi magánpénztáraknak, az önként választhatóknak, ami nem az állami rovására megy! Nekem is van egy jó nevű banknál, elég régi az intézmény, még nem bukott el, de a több mint 100 év sem garancia semmire.
  Kötelezővé tenni, az állami ellátás rovásra egy nem kockázatmentes még ki nem próbált pénztárat, ezt akkor is, most is elítélem.”
 • 29. W118 2013. október 16. 09:29
  „to 28. miracle 2013.10.16. 07:56
  14 év alatt pont 0 Ft hozamot sikerült a nem kicsi pénztáramnak elérni úgy,
  hogy az évenként küldött elszámolás szerint komoly összegel gyarapodott
  minden évben a számlám.
  Aztán amikor eljött az igazság pillanata,akkor csak egy levelet küldtek,
  hogy így jártam,nincs hozam.
  Mondjuk ,ha nyugdíjkifizetés megkezdésekor derül ki,akkor már rég késő.
  Részemről egyébként sem a magán sem az állami nyugdíjígéretnek nem hittem és nem hiszek.
  Egy dolgot már biztosan megtanultam:csak saját magamra számíthatok.
  Neked eddig lehet,szerencséd volt.
  Imádkozz(mert mást nem tehetsz),hogy így is maradjon.”
 • 28. miracle 2013. október 16. 07:56
  „WeiseÖdenburg
  Jelenleg is tag vagyok, bár 1 pénztárral odébb kellett állnom. Bőven pozitív volt a hozamom az einstand idején és az utóbbi két évben is. Az - államin felül - 20 év múlva esedékes milliók esélye mindenképpen több, mint a biztos 0, továbbra is ezt mondom. Arról nem is beszélve, hogy az államnak visszaadott pénz mégis mire volt jó az egyénnek? Arra, hogy most már ne kelljen izgulnia, hogy marad-e belőle neki évtizedek múlva?”
 • 27. mikvannak 2013. október 16. 07:55
  „Minket megfenyegettek amikor beléptünk akkor is amikor kiléptünk akkor is!Nekünk nem volt kötelező a belépés csak ajánlatos volt mivel akkor is az a hír járta nem lesz nyugdíj ,fizettem az csinálta jól aki nem lépett be ,de utólag könnyű okosnak lenni!Mikor ki kellet lépni akkor az a hír járta elveszítem az éveimet vagyis 1részét,pár hónapom volt a nyugdíjig részemről vagyis részünkről egyértelmű volt a visszalépés.Amikor még a válságról sokan nem is hallottak a mi cégünknél már a válságot papolták nem hogy fizetés emelés nem volt ,évről évre csökkent a fizetésünk 4éven keresztül ,hozzáteszem nem kis összeggel csökkent!Úgy hogy, mi lesz 20 év múlva azt még a jós sem tudja megjósolni ,merem állítani!Mikor mit fognak bevetni az a jövő zenéje .Párt állástól függetlenül szemét az egész bagázs!”
 • 26. WeiseÖdenburg 2013. október 15. 21:49
  „25. miracle 2013.10.15. 21:24
  Ne beszélj mellé,én a saját tapasztalatom adtam elő!Elmondanám kettő nyugdíjpénztárnak voltam a tagja. Gondolom van viszonyítási alapom. Szabadna kérdeznem,milyen személyes tapasztalatod van a témában? Vagy csak valamely "hiteles sajtó" közlését veszed készpénznek? Esetleg más szakirodalomból táplálkozol? Próbáltál hiteles és korrekt lenni ezidáig ,
  méltányolnám ez a jó szokásod maradna. Az alkalmazott matematika egyik főismérve a két szám különbsége adja a megoldást. Te biztos vagy mindkettő szám állandóságában? A különbség törvényszerűen a várt pozitív számot adja ?”
 • 25. miracle 2013. október 15. 21:24
  „pancser, WeiseÖdenburg
  Az ugye megvan, hogy, aki az mnyp-nél maradt az ugyanúgy és ugyanannyit kap majd állami nyugdíjat IS? Vagyis, amíg a visszalépőknél pluszban a 0 Ft garantált, nálunk azért mégis csak több. Másszóval, ti a biztos nullát preferáljátok a milliókkal szemben, még ha szerintetek legalábbis utóbbi bizonytalan is. Alkalmazott matematika, mi?”
 • 24. vikri 2013. október 15. 20:58
  „Én magam több, mint 2,5 M-val támogattam az államot úgy, hogy majdnem 300 ezres hozamot utaltak mellé... Ezt a lenyúlást persze már el is tapsolták a "tévedhetetlenek". (Jól megvédték. mi?)
  Szerintetek jól döntöttem?!
  Az életem egyik legrosszabb döntése volt, de sarokba szorítva éreztem magam. Szomorú téma ez sokunknak :((
  Ezek már minden negatív dologban túlszárnyalták az elődeiket. A legrosszabb, hogy simán hülyének nézik még a támogatóikat is.
  Gusztustalan, gennyes, hazug - ezek a szavak jutnak eszembe erről a témáról (is).”
 • 23. WeiseÖdenburg 2013. október 15. 20:20
  „Hölgyek és Urak! A nyugdíjpénztár amit néhányan siratnak a világ egyik nagy szélhámossága. A működésük finanszírozására jelentős összeget költöttek,de ez a kisebb trükk! Európában több nyugdíjpénztárat vágtak csődben,erről miért nincs híradás?A nyugdíjpénztárak egy részének a nyeresége kétséges a befektetések nem adják azt a hozamot ami szükséges lenne a későbbi kifizetésekhez. A tengeren túli nyugdíjpénztárak egy része magyar országon fektetett be,mert itt tudta produkálni azt a hozamot ami biztosítja a kifizetéseket.Felmerül a kérdés,akkor most mi van?
  Az Ő befektetésük garantáltan megtérül,viszont ez nem mondható el,ha itteni pénztár végezne befektetést. Az IMF hitel
  többek között azért is necces volt,mint ki is mondott a politika,mit fognak még kérni cserében. Illetve mi az ami járulékosan jön kérelemként a hitelhez. Voltam nyugdíjpénztár tag minden 1000 Ft.-hez az állam adott 1000 Ft. és a Vállalatok is adhattak 100 Ft.-ot.Az összeg így havi 3000 Ft. volt amit jóváírtak nekem.Majd változott a rendelet és gyorsan ki is léptem,mert mentem nyugdíjban. A pénz felvéve !”
 • 22. szabadságharcos 2013. október 15. 19:57
  „21. Túrabakancs 2013.10.15. 19:51
  köszönet a kormányunk hathatós és szigorú intézkedéseinek.
  Neked mondom ,egész egyszerűen gusztustalan módon lenyúlták a lét. Majd eltapsikolták. Amit elméletilleg az államadósság csökkentésére szántak! Bravó!”
 • 21. Túrabakancs 2013. október 15. 19:51
  „apokalipszis! /14/
  Nálad a pont! Valóban, mikor rájuk lett koppintva, és ellenőrizték a működésüket,
  egyből lettek hozamok. Azt viszont tényleg figyelembe kell venni, hogy nagyon
  hosszú távon kell gondolkodni a MNYP-ral kapcsolatban, magyarul ha van egy második
  hulláma a válságnak, akkor egyből huss a lóvénak. Előzőleg irgalmatlan pénzek mentek el a
  saját működésükre, hihetetlen pénzpazarlás lett bebizonyítva náluk, ez mára megszűnt,
  köszönet a kormányunk hathatós és szigorú intézkedéseinek. Erről is beszéljenek a pártolók!”
 • 20. pancser 2013. október 15. 19:17
  „Nem kell ünnepelni a magánnyugdíjpénztárakat, majd ha elindulnak és tartósak lesznek a kifizetések! Lehet, hogy néhány fizetésképtelenek lesznek és ugrik a nyugdíj a pénz elveszett! Ezt is bele kell ám kalkulálni. Az állami nyugdíj sokkal biztosabb, és ha 100 évig élsz is kapod. A másik esetben is be tudod osztani, mondjuk 20 évre azzal a feltétellel, hogy 20 év után főbe lövöd magad ha korrekt akarsz lenni.”
 • 19. miracle 2013. október 15. 14:15
  „20 év múlva lesz állami nyugdíj jó eséllyel, de ez olyan vékony lesz, mint egy minimálbér. Emellé príma lesz kiegészítésképpen a manyup-os pénz, persze csak annak, aki nem lőtte ki a sajátját a Napba.”
 • 18. sprite 2013. október 15. 12:49
  „7*
  A v´álság elött is gyenge hozamok voltak, a mainál gyengébbek........ Nekünk”
 • 17. pozdorja 2013. október 15. 12:44
  „Örkény: "Az állam még itt lesz, ők és a pénz már nem biztos"
  Nesze sánta, itt egy púp is...

  Nagy itt a sötétség, úgy látom.”
 • 16. kerteszb 2013. október 15. 12:26
  „Csak kérdés, mennyi... jobban bízom egy világszerte működő, "gaz" multi bank 30-40 túlélésében, mint a mutyizó politikusainkban. Az én manyup megtakarításom fillérre megvan, jó hozammal. A visszalépőknek mi van? SEMMI
  (csak az ígéret, hogy demográfiai katasztrófa ill. a segílyesek felszaporodása mellet kapni is fognak valamit: frászt)”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A diploma a legjobb védelem a munkanélküliség ellen

Németországban 2012-ben a diplomások mindössze 2,5 %-a, míg a végzettség nélküli férfiak és nők 19… Tovább olvasom