Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Londoni elemzők: biztató a magyar kormány retorikai fordulata

Biztatónak nevezik a költségvetéssel kapcsolatos legutóbbi magyar kormányzati nyilatkozatokat új értékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik azonban nem várják konkrét intézkedési tervek bejelentését az októberi helyhatósági választások előtt.


A 4cast nevű vezető londoni pénzügyi elemző központ új elemzése szerint az elmúlt egy hétben a kormány költségvetési retorikája "180 fokos fordulatot vett". A ház szakértői szerint ez önmagában még nem gyógyír, mivel a költségvetési tervek végrehajtási módjának fontos részletei egyelőre nem ismeretesek, de a retorikai fordulat piaci szempontból "mindenképpen jelentős plusz".

Az elmúlt egy hét fejleményeire visszatekintő helyzetértékelésében a Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) citybeli befektetési és elemző részlege úgy fogalmazott, hogy a magyarországi kilátások alapos vizsgálatára akkor lesz mód, ha a 2011-es költségvetés részletei október végéig ismertté válnak. A ház szakértői azonban a legutóbbi kormányzati nyilatkozatok alapján - az elmúlt fél év "csapongó retorikája" ellenére - megerősítették azt a véleményüket, hogy a Fidesz-kormány 3,5 százalékon, vagy ez alatti szinten fogja tartani a hazai össztermék (GDP) arányában mért jövő évi államháztartási hiányt.

Az IMF-megállapodás ügyéről szólva a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői közölték, hogy nem számítanak a lejáró egyezmény meghosszabbítására, de ha a kormány kitart a megfontolt költségvetési politika mellett, és a globális háttér is viszonylag kedvező marad, akkor nem várhatók jelentősebb finanszírozási problémák.

Ez utóbbi kérdésben ettől eltérő vélemények is forgalomban vannak a City elemzői közösségében.

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének legutóbbi térségi elemzése szerint 2011-2012-ben "hatalmas" törlesztési kötelezettségek válnak esedékessé, emellett a külső környezet is ingatag, ezért a cég szakértői azzal számolnak, hogy a kormány az októberi választások után új elővigyázatossági megállapodást kíván majd kötni az IMF-fel és az EU-val.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakértői minap kiadott értékelésükben szintén úgy vélekedtek, hogy "még mindig van esély" a hitelmegállpodás megújítására az IMF-fel és az EU-val, amint az októberi választások lezajlanak. A JP Morgan elemzői szerint ugyanakkor a Magyarországra nehezedő piaci nyomás "intenzívebbé válására" lehet szükség a magyar kormány meggyőzéséhez arról, hogy fontos lenne az új IMF/EU-megállapodás.

A költségvetési hiánycéllal kapcsolatos kormányzati retorika módosulását több nagy londoni befektetési és elemző cég ugyanakkor már a múlt héten is fontos változásként emelte ki.

Az egyik legnagyobb citybeli befektetési csoport, a Barclays Capital Londonban kiadott minapi átfogó elemzésében felidézte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentését arról, hogy Magyarország jövőre 3 százaléknál kisebb államháztartási hiányt tervez. A Barclays Capital felzárkózó piaci elemzői szerint "ha ez igaz", az "fontos fordulat" a kormány hozzáállásában, mivel a magyar kormány eddig olyan jelzéseket adott, hogy a növekedés ösztönzése végett a jövő évi hiánycél "puhítására" törekszik.

A ház szakértői szerint azonban "volt már néhány fordulat" a magyar kormány retorikájában az elmúlt hónapokban, és ennek alapján indokolt "egészséges adag szkepticizmussal" tekinteni a legutóbbi miniszteri bejelentésre.

Egy másik nagy londoni befektetési csoport, az RBC Capital Markets múlt hét végi értékelésében "a hivatalos retorika drámai változásának" nevezte a szakminiszter bejelentését.

Olvasóink írták

 • 4. elemér 2010. szeptember 14. 15:15
  „Az hogy a forint gyenge az jó az exportnak, multiknak és állami vállalatoknak, de nem a népnek. Ráadásul még gatyaszoritások is következnek. Nagyjábol ez megegyezik egy konzervativ párt programjával. Öket nem a szocialista igazságok érdeklik, hanem a gazdagok jóléte. A gyenge pénzröl Krugman irt egy nagyszerü cikket az NYT-ben. Ami jó a multiknak az nemjó a népnek az USA-ban.

  China, Japan, America By PAUL KRUGMAN

  http://www.nytimes.com/2010/09/13/opinion/13krugman.html?_r=1&src=me&ref=general”
 • 3. elemér 2010. szeptember 14. 14:52
  „Akkor is tudta hogy lehet majd szükség ujabb hitelre. Ezt viszont a bankárok az IMF segitségével áthuzták. Utána meg bedobták a hirekbe hogy milyen vacak Mo.-n a gazdasági helyzet és zuhant a forint. Bankárok voltak a szemetek. Töke nem ment ki az uniobol, csupán nincs ujab befektetés. Azért mert a világválságbol nem egyszerü kimászni. Mo.-n a gazdasági hireket csak paszirozva közvetittik, pedig nem ott találták fel a spanyolviaszt.”
 • 2. Primax 2010. szeptember 14. 13:12
  „A Bölcs Vezetőért rajongó szavazópolgárok is tiszta szívből üdvözlik a fordulatot.
  Mintha nem egészen erről lett volna szó alig száz napja...”
 • 1. elemér 2010. szeptember 14. 07:50
  „Akkor én ezt megint kiegészitem, hogy teljes legyen a kép. Konkrét intézkedési tervek vagyis gatyaszoritás majd a választások után lesznek. Londoni elemzők persze a biztató lényeget megint kifelejtik. A kormány lazitt és leül a bankárokkal tárgyalni ujra a bankadórol. Bazelban ugy döntöttek hogy elhalasztják a bankokra vonatkozo követelményeket 2018-ig. Ezek 2018-ban kezdödnének csak és 2023-ig kell azt kivitelezni. Ez pedig egy élethosszu idö a pénzügyi piacon. Követelmény hogy nagyob tökéjük legyen a bankoknak ha befektetnek. Ne az államnak és adófizetöknek kelljen fizetni a bankárok butaságait és csödjét. Elemzök szerint megint a bankárok gyöztek az adófizetök ellen.

  Don´t buy the line that bank stocks are rallying because the weekend´s "Basel III" pact on stricter capital rules brought "clarity" to the regulatory outlook.
  The ugly truth is that banks are up Monday because of what UBS bank analysts described as the "surprisingly accommodative" posture of the world´s regulators. But here´s the kicker: The new ratios don´t come into effect until 2018. And banks have until 2023 to ease out of the old instruments they´d used in place of common equity.

  http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703466704575490190353933872.html

  Reuters - Hungary´s government wants to relaunch talks with the country´s banks about regulatory changes which the banks have said could weaken their capital position and hinder lending, a top government official said on Monday.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

12-15 százalékkal drágulhat a gáz ára

Októberben már biztosan elmarad a gázáremelés, januárban 12-15 százalékos árkorrekció várható. Tovább olvasom