Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Londoni elemzők: a legbiztatóbb hír a magyar gazdasági növekedés

A közép-kelet-európai térség szerdán ismertetett GDP-adatai közül a legbiztatóbb hír az volt, hogy a magyar gazdaság növekedett a tavalyi utolsó negyedévben.
A közép-kelet-európai térség szerdán ismertetett GDP-adatai közül a legbiztatóbb hír az volt, hogy a magyar gazdaság növekedett a tavalyi utolsó negyedévben - közölték a szerdai térségi adatismertetésekhez fűzött kommentárjaikban londoni felzárkózó piaci elemzők.

Egyes citybeli vélemények szerint a magyarországi GDP-adatsor arra vall, hogy a magyar gazdaság az idén elkerülheti a recessziót. A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a GDP-adatokhoz fűzött helyzetértékelésükben közölték: az a tény, hogy a magyar gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben "továbbra is dacolt a recesszióval", megerősíti a ház azon "konszenzus feletti" előrejelzését, hogy a magyar GDP-érték 2012 egészében 0,5 százalékkal növekedni fog.

A JP Morgan szakértői felidézték, hogy a londoni elemzői konszenzus 0,1 százalékos visszaesést valószínűsít az idei évre a magyar gazdaságban. A ház londoni közgazdászai továbbra is azt várják, hogy Magyarország a következő negyedévekben legalábbis recesszióhoz közeli helyzetbe kerül, mivel a költségvetés feszesebbre vonása nyomást gyakorol a fogyasztásra.

A JP Morgan elemzőinek előrejelzése szerint emellett a Nokia által bejelentett, 2300 magyarországi alkalmazottat érintő leépítés is negatívan befolyásolhatja néhány tized százalékpont erejéig az éves összevetésben számolt idei első negyedévi GDP-növekedést.

A cég szerint mindazonáltal az autóiparban folyó nagyszabású beruházási programok várhatóan lendületet adnak a magyar feldolgozóipari termelésnek és exportnak a következő évben. Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays Capital felzárkózó piaci elemzői szerdai értékelésükben azt emelték ki, hogy Magyarországon a növekedés a tavalyi második negyedév óta stabil, ami a térség többi országára nem jellemző.

A ház szerint ugyanakkor az ipari és szolgáltatási szektorok aktivitását mérő beszerzési menedzserindexek (PMI) átlaga az előző havihoz képest mutatott emelkedés ellenére januárban is még valamivel a teljesítmény növekedésének és csökkenésének határvonala, vagyis az 50-es érték alatt volt, emellett Magyarország változatlanul igen nagy mértékben ki van téve az euróövezetnek az export, a küladósság-finanszírozás és a működőtőke-beáramlás szempontjából.

A Barclays Capital londoni felzárkózó piaci elemzői közölték, hogy mindezek alapján nem becsülnék túl a szerdai GDP-adatot, és 2012 egészére zéró növekedést - vagyis stagnálást - várnak a magyar gazdaságban. Hozzátették, hogy erre az előrejelzésükre lefelé ható kockázatokat látnak.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőcége, a Capital Economics a térségi GDP-adatokról befektetők számára összeállított szerdai elemzésében azonban úgy fogalmazott, hogy a "legbiztatóbb hír" a régiós adatsorban a tavalyi negyedik negyedévi magyar növekedés.

Ezt a magyar gazdaság "az esélyekkel dacolva" annak ellenére érte el, hogy a magyar piacok "leolvadáshoz közeli" állapotba kerültek az év vége felé. Neil Shearing, a Capital Economics felzárkózó térségi főközgazdásza megállapítja elemzésében, hogy Szlovákiában, "és különösen Magyarországon" a tavalyi negyedik negyedévi GDP-adatok "sokkal erősebbek" voltak az EU legutóbbi gazdasági hangulatindexe (ESI) által előzetesen sugalltnál.

Shearing szerint lehetséges, hogy a későbbi, részletesebb GDP-adatközlések során lejjebb korrigálják mindkét ország növekedési ütemét, de ugyanígy az is lehetséges, hogy az ESI-mutató eltúlozta a reálgazdasági kondíciókban 2011 vége felé bekövetkezett romlást.

A Capital Economics londoni főközgazdásza is hozzátette ugyanakkor, hogy a felzárkózó európai térség következő évi kilátásai egyértelműen a további euróövezeti fejleményektől függnek. Shearing közölte: a cég változatlanul azzal számol, hogy Németország az idén recesszióba süllyed, az euróövezet egészében pedig mély recesszió lesz, és ha ez az előrejelzés valóra válik, valószínűtlen, hogy a feltörekvő európai gazdaságok "ezt épségben megúsznák". A Capital Economics az euróövezetről szerdán külön összeállított helyzetértékelésében megerősítette azt a várakozását, hogy a valutaunió az idei és a jövő évet is recesszióban tölti, sőt a jövő évi visszaesés súlyosabb lesz az ideinél.

A ház előrejelzése szerint az euróövezeti GDP-érték az idén átlagosan 1 százalék körüli mértékben, jövőre 2,5 százalékkal csökken. Ennél valamivel enyhébb, de szintén recessziós előrejelzést adott szerdán az euróövezetre a Moodyís Analytics.

A hitelminősítői és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző Moodyís Corporation cégcsoport londoni gazdaságelemző részlege befektetőknek összeállított helyzetértékelésében közölte: abból a feltételezéséből indul ki, hogy Görögország megkapja a második, 130 milliárd eurós EU/IMF-segélycsomagot, és sikerrel járnak a tárgyalások a magánbefektetőkkel is az adósságleírásról.

A ház emellett arra is számít, hogy az uniós mentőalapok kapacitását az ígéreteknek megfelelően kibővítik, és az eurójegybank (EKB) agresszívabb likviditási műveletekbe kezd.

A Moodyís Analytics londoni elemzői közölték, hogy még e derűlátó forgatókönyv alapján is 0,3 százalékos euróövezeti GDP-mínuszt várnak 2012 egészére. Az idei euróövezeti recessziót más nagy londoni elemzőházak is valószínűsítik.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - februárra szóló havi globális prognózisában azt jósolta, hogy a valutauniós gazdaság teljesítménye 2012-ben átlagosan 1,2 százalékkal esik vissza, de a cég londoni közgazdászai szerint még ez az előrejelzés is arra a feltételezésre alapul, hogy az euróövezet a következő 12 hónapban nem bomlik fel.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Valaki 2012. február 16. 20:45
  „Tiszta röhely ez a "londoni elemzők" duma! A lonydoni elemzőket már a kutyák se ugattyák meg. :)))”
 • 27. öszödiböszme 2012. február 16. 13:39
  „23. Totya 2012.02.16. 10:54
  Köszönöm a linkekek. Öszintén ezek meg kik??? Mennyire hitelesek? Mindig csak minket bántanak. Brü-hü. Szegény bóvlikormány.
  Tudod eddig is tudtam saját eszemből, hogy ezek nem szentek. Sőt. viszont azt meg qrvára nem szeretem, hogy a kusza szemű hülyére vesz bennünket. Világos?”
 • 26. pappe 2012. február 16. 12:46
  „25-höz: Köszi én tisztán látok. Viszont arra már rájöttem, hogy a fanyar humoromat sokan nem értik. Lehet, hogy Angliában kellene élnem? :-)”
 • 25. Hunicum 2012. február 16. 11:57
  „24. pappe!
  Szóval a válságot kik generálták? Mi köze van hozzá bármelyik magyar pártnak?
  Lássál már tisztán!”
 • 24. pappe 2012. február 16. 11:29
  „Most akkor válság van, vagy már (tavaly utolsó negyedév óta) újra "dübörög" a gazdaság???”
 • 23. Totya 2012. február 16. 10:54
  „Az öszödiböszméknek:
  Mikor nézitek meg a belinkelt videókat, akkor talán lenne esélyetek gondolkodni azon mi miért és úgy történik/történt, ha már eddig nem jöttetek rá?!”
 • 22. Dirac 2012. február 16. 10:34
  „21. öszödiböszme 2012.02.16. 10:24

  Sajnos a KSH adatait nehéz dyslexiával értelmezni. :(”
 • 21. öszödiböszme 2012. február 16. 10:24
  „Örömteli hír lenne mindenkinek fityisznyikok. Nem vagyunk mazochisták. denisz és élettársa patriot, csak egy a bibi. KSh csinálta gyorsbecslés/!!!!/ alapján. Az meg mi??? Másodsorban a kusza szemű sokkal nagyobbat szeretett volna a bóvliviktátorokkal egyetemben!!
  hunicum, szóval nincs még itt a Kanaán. Vagy a fityiszben ülő vöröselftársakhoz szóltál???”
 • 20. DON 2012. február 16. 10:05
  „Amikor bánt minket a külföldi elemző, akkor baloldali megrendelésre teszi, puccsolni akarja a vezírt, össztűz alá veszi hazánkat, bánt minket egész ejrópa és békemenetelünk a jóságos (sztálinért) viktorért.
  Amikor meg az egekig repít néhány felzárkózó elemző (mi a rák az a felzárkózó elemző?), akkor pedig minden fidesznyik ugrik öjrópa nyakába, csókolgatja seggének minden nemesebb pontját, és igen, vityesz megcsinálta, ő az igazi vezír, mi megmondtuk.
  Az egészben az a legszomorúbb, hogy vityának semmi köze az egészhez, de még a 47ezerből tengődő matolcsynak sem, pusztán a pénzpolitika cicázik velünk, mi meg élvezzük, hogy szívatnak és még tapsolunk is nekik. Hova lett a büszkeségünk? Hova lettetek magyarok? - Nem, nem azokat a magyarokat keresem, akik szövetségbe tömörülve gyártják a nemzet dicső múltját, összehordva mindenféle baromságot az ősmagyar történelemből. Ők a legkárosabbak a magyarságra nézve. De nem is azokra gondolok, akik kettős állampolgárságot osztogatnak minden jött-mentnek, és ettől magyarabbnak érzik magukat, közben meg rajtunk röhög fél jurópa. Azokat a magyarokat keresem, akikben maradt még annyi, hogy akarnak tenni nem csak magukért, hanem minden egyes hülyéért ebben az országban, akiknek az a fontos, hogy ne rángasson minket senki paraszthajszálon, ne legyünk köcsögei a felfújt izomzatú tőkének, olyanokat, akik nem engedik senkinek elvinni a még megmaradt családi ezüstöt.
  "Romlásnak indult hajdan erős magyar!
  Nem látod, Árpád vére miként fajul?" (Berzsenyi Dániel)”
 • 19. mekkmester 2012. február 16. 10:00
  „csak nem meglepődtek az urak?”
 • 18. bojtár 2012. február 16. 09:38
  „16. pappe 2012.02.16. 09:09
  hát ahogy szokott egyet bólintottak odaát és úgy döntöttek,hogy most leminősítünk utána egyet böfentettek és most úgy itélik meg ,hogy csökken a gazdasági kockázat csak épp közötte övék lett a fél ország,de ezt gjozsi88 majd elmagyarázza neked:)”
 • 17. kerteszb 2012. február 16. 09:35
  „fidesznyikek, ha értelmezitek is a számokat, a csekély növekedés két dolognak kszönhető: egyrészt az általatok békemeneten kiutált EU-nak, ezen belül főleg a német megrendeléseknek, de még inkább a mezőgazdaságnak, mert 2010-hz képest sokkal jobb volt a termés. Na most utóbbira bálványotoknak semmilyen hatása nem volt, még esőt sem tud csinálni :)) A ti pénzügyi zsenitek amúgy 3%-os növekedést prognosztizált, most meg úgy örültök a felének is, mint majom a farkának, és mint előbb írtam, még ehhez sincs semmi köze a dilettáns kormányotoknak. :P :DDD”
 • 16. pappe 2012. február 16. 09:09
  „"a legbiztatóbb hír az volt, hogy a magyar gazdaság növekedett a tavalyi utolsó negyedévben" Érdekes, hogy ezt milyen ügyesen eltitkolták a pórnép elől! Sőt sokan már a bankbetéteiket is kivették a pénzintézetekből, mert az államcsőd veszélyéről cikkezett minden és mindenki. De hogy növekedett volna a gazdaság, arról nem szólt a fáma...”
 • 15. Totya 2012. február 16. 08:14
  „Nem kell elhinni, de aki használja az eszét és nyitott szemmel jár, láthatja, hogy a háttérhatalom létezik és valójában mindent irányít. Nézzétek meg mi folyik a munkahelyeken, hogyan lehet munkához jutni, milyen az oktatás, mi áll a törtelem mögött, mennyire a győztesek írják és hiába mond mást rengeteg kutató, az MTA nem ad forrást csak olyan kutatásokra, melyek illeszkednek a globális felfogáshoz és irányvonalhoz.
  Tabu pl. az is, hogy a felvett devizahitelek egyértelműen alkotmányellenesek, az EU pénzkibocsátása alaptörvénybe ütköző, a háborúk mögötti hazugságok, stb. Ezekről nyíltan nem lehet beszélni, már az EU-ból való kilépés említése is micsoda "szélsőségesség". Mindehhez hozzátartozik az is, hogy a nép mennyire tudatos, állhatatos és felelős gondolkodású, mert különben hiába mondja ki valaki az igazat, ha a saját népe kövezi meg. Egy-egy embert el tudnak tenni láb alól, egy országot is le tudnak rohanni, de ha az emberiség gondolkodása változna meg, akkor az elnyomók alól kicsúszna a talaj. Ezért fontos terjeszteni ezeket a filmeket és nem kötelező elhinni, csak mindenki vizsgálja meg az életében!”
 • 14. bojtár 2012. február 16. 08:12
  „na kérem szépen kibújt a szeg a zsákból:
  Törvények feletti kiváltságokat kapott az IMF

  Nem leszünk gyarmat, már az vagyunkEgy 1982-es ,,törvényerejű rendelet" értelmében az IMF-et ma is kiváltságok illetik meg hazánkban: magyar bíróság nem avatkozhat itteni ügyleteibe sem, adatszolgáltatásra sem kötelezhető, mentesül mindenféle jogi eljárás alól. Magyarországon az IMF és helytartóinak valamennyi vagyona és jövedelme adó-, vám- és illetékmentességet élvez. A Jobbik eltörölné a jogszabályt, a Fidesz magyarázza.
  Egy hete Novák Előd Jobbik-alelnök érdemi választ ígért a már-már összeesküvés-elméletnek tűnő ügyben, s ez ma egy törvényjavaslat és Apáti István képviselőjük sajtótájékoztatójának formájában megszületett. A jobbikos honatya - Gyenes Géza, Novák Előd, Vágó Sebestyén és Szilágyi György képviselőtársával közösen - azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Nemzetközi Valutalap (IMF) alapokmányának kihirdetéséről szóló 1982. évi 6. törvényerejű rendeletet. Apáti hangsúlyozta: az érvényben lévő rendelet alapján az IMF korlátozás nélkül vásárolhat akár termőföldet is Magyarországon. A Jobbik éppen ezért attól tart, hogy a kormány fel fogja áldozni az IMF-nek a magyar föld- és vízvagyont az államadósság csökkentése érdekében. Ráadásul szerinte az IMF jogosítványai súlyosan sértik a nemzetbiztonsági érdekeket is, ezért kérik az Országgyűlést, hogy támogassa az indítványukat.
  ,,Nem leszünk gyarmat" - olvashattuk a birkamenet elején látható transzparensen. Nem leszünk, mert már vagyunk - tehetjük hozzá, ha reálisan szemléljük a nemzetek Európáját felszámoló EU és az európai egyesült államokat is gyarmatosító Nemzetközi Valuta Alap (IMF) törekvéseit. Az IMF-et az 1982-es rendelet szerint nemzetközi szervezetként pluszjogosítványok illetik meg az adózás, a tulajdonszerzés, a diplomáciai mentesség stb. területén. Az erre vonatkozó szabályokat az ENSZ alakította ki, amikor annak égisze alatt létrehozták a nemzetközi diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi egyezményt 1961-ben. Azonban amely jogok megillethetik egyes országok diplomáciai képviseleteit, ugyanezeket nem látjuk indokoltnak az IMF esetében, melynek hazánk szuverenitását alapvetően sértő követelései vannak - áll a nemzeti ellenzék öt képviselője törvényjavaslatának indokolásában.
  Az 1982. évi 6. törvényerejű rendelet alapján az IMF korlátozás nélkül vásárolhat ingatlanokat, cégeket, még termőföldet is. A jogszabály az IMF-et mentesíti hazánkban mindenféle bírói és hatósági eljárás alól. Magyar bíróság az IMF semmiféle ügyletébe nem avatkozhat bele. Az IMF megvásárolt tulajdonait bérlőkkel szemben is teljes ez a jogvédelem, az IMF viszont bárkivel szemben kezdeményezhet bírósági eljárást Magyarországon. Az IMF irattárai teljes mértékben sérthetetlenek, adatszolgáltatásra nem kötelezhető semmiféle hivatal részére Magyarországon.
  Az IMF minden vagyona és követelése mentes bármily nemű korlátozástól, rendszabályok, ellenőrzések és bármilyen természetű moratórium alól hazánkban. Az IMF valamennyi kormányzója, ügyvezetője, helyettesei, bizottsági tagjai, képviselői, tanácsadói, tisztségviselői és valamennyi alkalmazottja is mentesül mindenféle jogi eljárás alól Magyarországon. Az IMF valamennyi vagyona, jövedelmei, követelései és ügyletei (sőt vezetőinek és alkalmazottainak fizetései is) teljes mértékben adómentességet, vámmentességet és illetékmentességet élveznek Magyarországon.
  Fenti indokokon túl a hatályon kívül helyezés mellett szól az is, hogy a Nemzetközi Valuta Alap alapokmányát jelenlegi jogalkotási szabályainkkal teljesen összeegyeztethetetlen módon, a népfelség elvét megkerülve, az Országgyűlés normaalkotási jogkörét kisajátítva, törvényerejű rendeleti formában hirdette ki 1982-ben az akkori kommunista hatalom.
  Az MTI a Jobbik szerdai sajtótájékoztatójáról úgy számolt be, hogy rögtön bekérte hozzá a Fidesz magyarázatát is. Selmeczi Gabriella pártszóvivő szerint ,,A kormány megvédi a magyar föld- és vízvagyont, amit az új alaptörvény is garantál. A kormány ,,a józan ész keretein belül" folytatott tárgyalások után mindenkivel olyan megállapodásokat köt, amelyek megfelelnek a nemzeti érdekeknek. A Jobbik viszont napról napra azt bizonyítja, hogy soha, semmiről nem hajlandó megállapodni senkivel, ezért nem is veszi őket senki komolyan."”
 • 13. bojtár 2012. február 16. 07:48
  „11. Totya 2012.02.16. 07:22
  mindjárt jön Gjozsi88 és pancser és megmagyarázza neked,hogy ez csak tévképzet és miként működik a gazdaság.ők ám vérpofik:)”
 • 12. Totya 2012. február 16. 07:24
  „Itt meg arról van szó, hogy milyen szinten megy a "játék":

  http://www.youtube.com/watch?v=acuAxZR61_w&feature=related

  Ha már a fősodratú médiában is szóba kerül, akkor elég nagy a baj.”
 • 11. Totya 2012. február 16. 07:22
  „Ezeket nézzétek meg, itt a lényeg!!
  http://www.youtube.com/watch?v=Z3qKkan2BM8
  http://www.youtube.com/watch?v=_Z2u0ycPZ0Q&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=NidNRSBedLA&feature=related”
 • 10. bojtár 2012. február 16. 07:19
  „9. pancser 2012.02.15. 23:54
  "Ezek a szemét multik hozták a növekedést teljes egészében,"
  LOL ,írja ezt a múlti fan öregem,te olyan összevisszaságba hazudtolod meg magad,hogy már te sem tudod követni.”
 • 9. pancser 2012. február 15. 23:54
  „Ezek a szemét multik hozták a növekedést teljes egészében, a hortobágyi bőgatya nem kell senkinek!”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minimálisan gyengült szerda estére a forint: 290 az euró

Javuló nemzetközi befektetői hangulatban kedvező belföldi híreknek köszönhetően erősödött szerdán a… Tovább olvasom