Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Lombard: mélyponton a hazai gépjármű-finanszírozási piac

A lakossági finanszírozási piac körülbelül 20 százalékos idei csökkenéssel történelmi mélypontra került, ahonnan a Lombard szakértője szerint egyelőre nem várható pozitív elmozdulás.
Az egyetlen pozitívum a nyílt végű lízing, melyhez az idei évtől jelentős áfa-kedvezmény vehető igénybe.

Annak ellenére, hogy az új autók értékesítése az előző évhez képest több mint 20 százalékkal növekedett, a gépjármű-finanszírozás az első negyedévben 15 éves mélypontjára süllyedt. A használt, illetve az új autók lakossági finanszírozása 2011 utolsó negyedévéhez képest a Lízingszövetség első negyedéves adatai, valamint a Lombard szakmai becslése alapján további közel 20 százalékot csökkent. A flottafinanszírozás ezzel beérte, sőt, meg is előzte a történelmi mélypontra ereszkedő lakossági gépjármű-finanszírozást. A Lombard Lízing Csoport szakértője szerint egyértelműen érz ődik, hogy a lakosság menekülni próbál meglévő hiteleiből, hitelfelvételi hajlandósága pedig még az eddigi rendkívül alacsony szintről is tovább csökkent. Összességében, a lakossági gépjármű-finanszírozás minden szegmense szűkül. Az egyetlen kivételt a céges vásárlók számára az év elejétől elérhető nyíltvégű lízingkonstrukció jelenti, amely az általános visszaesést valamelyest ellensúlyozni tudja.

2012 első negyedévének legszembeszökőbb jelensége a finanszírozási piacon az a tény volt, hogy a flottafinanszírozási piac beérte, sőt, meg is előzte a lakossági autófinanszírozási piacot. Erre a gépjármű-finanszírozási szakma történetében még nem volt példa, hiszen a válságot megelőző években a flottapiac alig érte el a lakossági piac 10 százalékát. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a flottafinanszírozási piacon a válság gyakorlatilag „elmúlt", hiszen az új üzletkötések volumene újra elérte a 2007-es és 2008-as években látott szinteket, miközben a lakossági hitelpiac az utóbbi hónapok során tovább csökkent, & eacute;s ezzel történelmi mélypontra került.

„E tekintetben érdemi elmozdulást a tavalyi évi végtörlesztések sem hoztak, hiszen a devizahiteleikből kimenekült háztartások egyelőre nem fordultak új beruházások, például a gépjárművásárlás felé" – mondta Anderle Ádám, a Lombard Igazgatóságának tagja. – „A háztartások jövőképe érdemben az elmúlt hónapokban sem változott meg, és továbbra is rendkívül bizonytalan. A korábban felvett, jellemzően devizaalapú hitelek törlesztései sokak számára jelentenek erőn felüli terheket, így a lakosság mentalitásában mélyreható változás állt be: ma már azok is kétszer meggondolják a hitelfelvételt, akik egyébként megengedhetnék maguknak" – hangsúlyozta a szakember.

Ezzel egyidőben, a 2012 elejétől életbe lépett szabályozások eredményeképpen, az idei év nagy slágere az előzetes várakozásoknak megfelelően a nyíltvégű pénzügyi lízingkonstrukció. Az áfa-törvény változása következtében ugyanis a nyílt végű lízing havidíjai után 2012. január 1-től kezdődően komoly áfa-kedvezmény jár. A havidíjak egy részének áfa-tartalma ugyanis levonhatóvá vált.


„Ez a tényező az, ami a jelenlegi körülmények között, amikor a makrokörnyezetben még mindig nem érzékelhető pozitív változás, képes ellensúlyozni a finanszírozási piac visszaesését, hiszen az áfa-előny kizárólag finanszírozás esetében érvényesíthető, készpénzes vásárlás során nem" – mutat rá Anderle Ádám, a Lombard Lízing Csoport Igazgatóságának tagja. – „Ennek köszönhetően, a 2012 első negyedévében finanszírozott új autók jelentős részének esetében a szerződéseket már a nyílt végű lízingkonstrukció keretében kötötték meg. Kül&oum l;nösen igaz ez olyan prémium kategóriás gépjárművekre, mint a BMW, vagy a cégek körében különösen népszerű Ford-modellek."

A Lombard Lízing Csoport szakértője szerint a közeljövőben alapvető változás nem várható a gépjármű-finanszírozási piacon. „Valószínű, hogy a piac további esése az év második felére megáll, s nem mutat majd negyedévről negyedévre folyamatos csökkenést" – összegzi a kilátásokat Anderle Ádám. – „Ennek ellenére, trendfordulóra 2012-ben semmiképpen nem számíthatunk."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

28 spanyol bankot minősített le a Moody´s

Gyengül Spanyolország szuverén hitelképessége - állapította meg a Moody´s, aki így huszonnyolc… Tovább olvasom