Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Liga vádak a Tescóra

A Tesco áruházlánc ellehetetleníti a szakszervezeti működést és törvénytelen eszközöket alkalmaz - mondta Gaskó István. A Tesco regált a vádakra.

A Tesco áruházlánc ellehetetleníti a szakszervezeti működést és törvénytelen eszközöket alkalmaz - mondta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Gaskó István szerint a Tesco jogellenesen járt el, amikor rendkívüli felmondással megszüntette a Ligához tartozó Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete elnökének és egyik tisztségviselőjének munkaviszonyát szerdán.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete elnöke elmondta: a munkáltató azzal indokolta a rendkívüli felmondást, hogy megszegték a jóhiszeműség és a tisztesség követelményét akkor, amikor egy munkahelyi balesetet szenvedett dolgozót felvilágosítottak jogairól, a kártérítési igény lehetőségéről.

Gaskó István kifejtette, hogy a Munka törvénykönyve alapján szakszervezeti tisztségviselő rendkívüli munkaköri felmondása esetén a munkáltatónak tájékoztatni kell az érdekképviseletben felettes vezetőt, ez esetben a Ligát. A Tesco nem tartotta be ezt a jogszabályt, mert nem kaptak tájékoztatást, és amikor erre az áruházlánc humánvezetőjének figyelmét felhívták, azt a választ kapták: a törvénysértésről tudnak, de ez nem akadályozza az intézkedést.

A Liga elnöke szerint a Tesco bosszúhadjáratot folytat a szakszervezet ellen, mert az több esetben is sikeresen lépett fel a bíróságon a munkavállalók érdekében.

Bubenkó Csaba, aki biztonsági operátori beosztásban volt a Tescónál és függetlenített szakszervezeti elnökként látta el az érdekvédő munkát kiemelte, hogy a Tesco az idén már négy szakszervezeti tisztségviselőnek felmondott. Beszámolt arról is, hogy korábban már rendőrségi feljelentést is tettek amiatt, hogy a Tesco tiltott adatgyűjtést folytat a szakszervezeti tisztségviselőkről.

A Tesco regált

A Tesco szerint a cég jogszerűen járt el a két szakszervezeti vezető elbocsátásakor, akik az áruház szerint etikátlanul, tisztességtelenül viselkedtek - áll a cég MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. csütörtökön rendkívüli felmondással szüntette meg két alkalmazott munkaviszonyát. A cég szerint Bubenkó Csaba és Ivony László munkavállalók, akik a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) vezetői tisztségét is betöltik, a Tesco egy súlyos balesetet szenvedett munkavállalójára és annak családtagjaira etikátlan és tisztességtelen módon igyekeztek nyomást gyakorolni.

A Liga elnöke, Gaskó István csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: a Tesco áruházlánc ellehetetleníti a szakszervezeti működést és törvénytelen eszközöket alkalmaz. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete elnöke szerint pedig annyi történt, hogy egy munkahelyi balesetet szenvedett dolgozót felvilágosítottak jogairól, a kártérítési igény lehetőségéről.

A Tesco közleményében leszögezi: Bubenkó Csaba és Ivony László olyan súlyos jogsértést követtek el, amely megakadályozza munkaviszonyuk további fenntartását. Az áruházlánc szerint ugyanis a súlyos balesetet szenvedett munkavállalót személyesen is és családtagjain keresztül is arra próbálták rávenni, hogy a balesete lényeges körülményével kapcsolatban úgy nyilatkozzon, hogy a munkáltatóval szemben minél nagyobb haszonra tehessen szert.

Magatartásukkal és eljárásukkal Bubenkó Csaba és Ivony László, a KDFSZ vezető tisztségviselői megszegték a jóhiszeműség és a tisztesség követelményeit a Tesco szerint. Az elbocsátás módja ilyen esetekben minden munkavállalóval azonos, törvényileg meghatározott, az alkalmazottak által betöltött társadalmi tisztségtől független - hangsúlyozzák.

Olvasóink írták

 • 10. jucuska40 2010. június 08. 05:36
  „A szalszervezeti tisztségviselöknek a dolgozók jogait kell védeni....bármi áron!!!! Amit a Tesco egyszerüen meg akar semmisiteni,,,hogy azt csináljanak a dolgozókkal amit akarnak!!! A megfélemlités az elsö amit elkövetnek...utána jön a rendkivüli felmondás..hogy mielöbb eltakaritsák azokat az embereket akik a dolgozók érdekeit képviselik! Szégyen és gyalázat,hogy ezt mind megtehetik, remélem a Munkaügyi Bíróság igazságot szolgáltat és valaki végre már teljes ellenörzést csinál ,hogy mi folyik a Tesco áruházakba és ,hogy engedhetnek meg ilyet hogy történjen.....persze az angolok mit dem tudnak erről , a szemüket kilopják a Tesco vezetök legyen az kisigazgató vagy áruházvezetö!! Mellette pedig a dolgozókat elbocsájtják ha éppen nem ugrál ahogy fütyülnek......azthiszem még egy könyvet megért már ez a szakszervezet elleni támadás és a sok disznóság ami ebben az áruházláncban folyik. Hol vannak az illetékesek akik mindezt elnézik.....A Multinak????? Szégyen.....hogy a kisvállalkozók tönktemennek ..és egy ilyen cég befészkeli magát az országba aki kiszolgáltatottá teszi a dolgozókat! Aki pedig védi öket ..megprobálják megsemmisiteni!!!! A kasz pedig benyal nekik derékig...szégyen!!!”
 • 9. akela4 2010. június 07. 08:33
  „Ami egy normális demokráciában eleve meg sem történik, az itt nálunk bevett gyakorlat!
  Eladták a magyar embert a saját hazájában a kalandoroknak és ügyeskedőknek rabszolgáknak sajnos állami aszisztenciával már régen és ez ellen még senki sem tett semmit, mert ez sértené egyesek egyáltalán nem a jóízlésről elhíresűlt érdekeit!”
 • 8. thermoline 2010. június 07. 00:38
  „7!
  Gondolod,hogy a tecsó vezetőknek kevesebb?De ez nem fizetés kérdése.”
 • 7. Zotya13 2010. június 06. 07:33
  „Szakszervezeti vezetők? Mennyi is a fizetésük?
  Ha nem tudja magát megvédeni az ember saját maga, akkor más nem védi meg!
  2010-et írunk, nem pedig 1980-at!
  Mindenki a saját érdekét nézi. A munkáltató és a dolgozó is.
  Elég csak belegondolni a vasárnapi nyitvatartásba! A boltokban dolgozók ellenzik, a munkáltatók is, hogy vasárnap zárva legyenek.
  Na ebben egyetértenek legalább.”
 • 6. Imcsi 2010. június 05. 12:13
  „Szakszervezetnek a munkavállalók érdekeit kell nézni, védeni akár a munkáltatóval szemben is! Ha nem ezt teszik, akkor tisztességtelenek!
  Egyébként érdekes dolog a cégtől jóhiszeműséget és tisztességet emlegetni!”
 • 5. sztiv 2010. június 04. 23:26
  „Etikátlan és törvénytelen akciósan hírdetni az árut, majd nem úgy adni.
  Törvénytelen és etikátlan az akciós termék árának csökkentésével együtt annak szavatosságát meghosszabbítani.
  Komolyan, a múlt hónapban 3x tették ezt (pl. darált húsomat vettem hűtőpultnál a spagettimhez. Nem is kérdeztem, hogy akcijós e, az eladócsajszi örömködte nekem).
  Komolyan gondolkodom rajta, hogy feljelentem a Mosoni Tescot.”
 • 4. janika 2010. június 04. 09:40
  „1. hozzászólás janika 2010.06.04. 06:42

  Ebben az országban ki nem akar kibújni a felelősség alól? Hisz az már köztudott, hogy az erősebb kutya az utca győztes! Joga és igazsága annak van, akinek ügyvédje van és nem is mindenféle! Hisz csak az mehet a legföbb azaz alegvégső döntéshozók elé ebebn a banánköztársaságban!”
 • 3. thermoline 2010. június 04. 00:40
  „szocdem!

  A mai politika szereplőit egyszerűen ki kellene rúgni és a most még teljesen natúr generációt akik az általános iskolapadban ülnek megvárni.Addíg meg csakis olyanokat engednék politizálni akik be merik vállalni az életfogytot és a teljes vagyonelkobzást arra az esetre ha valami sántítana körülöttük.Ha már azt lazán bevállalják,hogy ennyi ember bőrére játszadoznak.Ennek a felügyeletét meg rábíznám egy nemzetközi megfigyelő csoportra.”
 • 2. szocdem 2010. június 03. 20:40
  „thermoline !

  Igen maradt jogunk, sőt lesz is jogunk, de ahoz nem egy "kis liga kelel, hanem egy "nagy" törvényekkel támogatott érdekképviselet.
  Amig a fidesz-MSZP neolisi rotáció lesz hatalmon (amíg nem lesz elitváltás) addig ez így marad sajnos.”
 • 1. thermoline 2010. június 03. 17:40
  „Szerintem mi meg rúgjuk ki a tescot szintén etikátlan és tisztességtelen hozzáállásért a sok rothadt zöldség,büdös agyonmosott hús és romlott kaja valamint a dolgozók éhbéren történő foglalkoztatásáért.Csak úgy.Ha maradt még valami jogunk a maradék hazánkban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leminősítette a BP-t a Fitch

Leminősítette a brit BP olajtársaságot a Fitch Ratings csütörtökön, arra hivatkozva, hogy a… Tovább olvasom