Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Leminősítette Magyarországot a Fitch Ratings, gyengült a forint

Leminősítette, de továbbra is a befektetésre ajánlott alapsávban tartja Magyarország adósosztályzatait a Fitch Ratings, amelynek véleménye szerint a kormány által kidolgozott költségvetési tervek ˝rossz irányúak˝ a további államháztartási konszolidáció szempontjából.
A bejelentés után meredeken emelkedett a magyar adósságtörlesztés-kockázatra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) árazása a londoni kereskedésben.

A legnagyobb európai hitelminősítő csütörtökön Londonban jelentette be, hogy a hosszú futamidejű magyar szuverén devizaadósság besorolását egy fokozattal a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó szélére, "BBB mínusz" szintre rontotta az eddigi "BBB"-ről. A hosszú lejárati idejű állami forintadósság osztályzata szintén egy fokozattal, "BBB plusz"-ról "BBB"-re romlik.

Ezekre az osztályzatokra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

A Fitch a kereskedelmi adósokra külön fenntartott magyar osztályzati plafont az eddigi "A mínusz"-ról "A"-ra szállította le, a rövid futamidejű devizabesorlást pedig "F3" szinten megerősítette.

A Fitch Ratings csütörtöki lépése után a magyar államadós-osztályzatokat mindhárom nagy hitelminősítő - Standard Ú Poorís, Moodyís Investors Service, Fitch Ratings - a befektetésre ajánlott "BBB/Baa" osztályzati sáv alsó szélén tartja nyilván, egyaránt negatív kilátással. Ha bármelyikük innen tovább rontja a magyar besorolásokat, azzal Magyarország átkerülne a már nem befektetési ajánlású, spekulatív - a piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - osztályzati sávba.

Gyengült a forint a Fitch-leminősítés után

A forint  árfolyama kezdetben szűk sávban, 276 forintos euró jegyzés környékén  ingadozott csütörtökön, majd a Fitch-leminősítést követően nagyot  gyengült: az eurót délután 278,04 forinton jegyezték a bankközi  kereskedelemben a szerda délutáni 276,11 forint után.   

A Fitch Ratings csütörtökön a magyar szuverén devizaadósság  besorolását egy fokozattal a befektetésre ajánlott osztályzati sáv  alsó szélére rontotta. A hitelminősítő intézet a közfinanszírozás  hosszú távú fenntarthatóságába vetett bizalom megrendülésével  indokolta döntését. 
        
A bejelentést követően az euró 277,70 forintra erősödött 275,70  forintról, a dollárt 212,10 forinton 210,50 forint után, a svájci  frankot 221,60 forinton 220,10 forint után, száz japán jent pedig  255,60 forinton jegyeztek 254,00 forint után.   

A svájci frank árfolyama nap közben 222 forint feletti  jegyzéseken is járt.  
  
A svájci frankot legutóbb szeptember elején jegyezték 222 forint  feletti árfolyamokon. Akkor az euróövezeti bankrendszeren végzett  stresszteszttel szembeni piaci fenntartások rendítették meg az eurót  a főbb devizák ellenében, magával rántva az euró-aspiráns országok  devizáit is.   

Az akkoriban eurót 288 forint felett, a svájci frankot pedig 226  forint felett is jegyezték, az euró/svájci frank jegyzés pedig 1,28  környékén "rekord magas svájci frank árfolyamon" mozgott.   

Ezen a  héten a svájci frank az euróövezet pénzügyi  stabilitásával szemben táplált  makacs piaci fenntartások miatt  sorra döntötte árfolyamrekordjait az euró 1999-es bevezetése óta.  Hétfőn az euró 1,2638 svájci frankra, kedden délelőtt 1,2615  frankra, majd délután 1,2589 frankra, szerdán 1,2534 frankra,  csütörtökre virradóra pedig 1,2435 frankra gyengült.   

A svájci frankot csütörtök délután 221,45 forinton jegyezték  1,2554 svájci frankos euró árfolyam mellett. Szerdán délután a  svájci frank jegyzése 220,20 forinton állt.    

A dollár jegyzése 212,87 forint 1,3069 dolláros euró árfolyam  mellett. Szerdán délután a dollárt 210,70 forinton, az eurót 1,3093  dolláron jegyezték.   

Száz japán jent 256,31 forinton jegyeznek a bankközi  kereskedelemben a szerda délutáni 252,95 forinttal szemben. 
A csütörtöki leminősítéshez fűzött londoni elemzésében a Fitch Ratings azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy középtávon érdemben romlott Magyarország alapszintű költségvetési pozíciója, és a viszonylag magas köz- és küladósság, valamint a bankokkal szemben fennálló hazai devizaalapú adósság sebezhetővé teszi az országot a negatív sokkoktól.
A Fitch szerint a magyar gazdaság az utóbbi években - a 2004-2006-os időszakra jellemző "heveny költségvetési fegyelmezetlenség", majd a globális pénzügyi válság súlyos hatásai után - jelentős kiigazításon ment át az IMF vezetésével összeállított nemzetközi támogatási csomag révén, és komoly előrehaladást ért el a gazdaság kiegyensúlyozásában. A Fitch 2010-re a hazai össztermék (GDP) fél százalékának megfelelő magyar folyómérleg-többletet jósol a 2006-ban mért 7,6 százalék helyett, és előrejelzése szerint az államháztartási hiány a GDP-érték 3,8 százalékára csökken a 2006-os 9,4 százalékról.

Az elemzés szerint biztató az is, hogy megindult a gazdasági kilábalás.
A Fitch Ratings azonban úgy tartja, hogy a Fidesz-kormány által kidolgozott költségvetési tervek "rossz irányúak" a további államháztartási konszolidáció szempontjából. A cég számításai szerint e tervek a GDP-arányos alapszintű költségvetési mérlegkilátást 4 százalékponttal ronthatják a 2011-2012-es időszakban. Jóllehet az államháztartási főszámok alapján a hiány jövőre 2,9 százalékra csökkenhet, emögött azonban a nyugdíjreform visszafordításából eredő, a GDP-érték 3,2 százalékára tervezett bevételek állnak.

Mindemellett a személyi és a társasági adók végleges csökkentésének költségvetési mérlegköltsége a GDP-arányában jövőre 2,5 százalékpont lesz, és 2013-ra ez a mérleghatás 5 százalékpont körüli szintre növekszik, miközben a bankokra, valamint a kiskereskedelmi, az energiaipari és a távközlési szektorokra kirótt átmeneti válságadók 2012-2014-ben a tervek szerint csökkennek.

Mindez a Fitch Ratings szerint jelentős államháztartási hiányt fog eredményezni, még abban az esetben is, ha a kormány végrehajt bizonyos kiadáscsökkentéseket és szerkezeti reformokat, és ha a növekedés üteme gyorsul. A hitelminősítő ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy "derűlátónak" tartja azt a kormányzati feltételezést, amely szerint 2013-ban már 5 százalékos gazdasági növekedés lesz Magyarországon.

A Fitch csütörtöki londoni elemzése szerint a nyugdíjreform visszafordítása és a koherens középtávú költségvetési stratégia hiánya aláássa a közfinanszírozás hosszú távú fenntarthatóságába vetett bizalmat.

A bruttó közadósság-állomány jelenleg a GDP-érték 80 százaléka körül jár, miközben a Fitch által a "BBB" osztályzati sávba sorolt szuverén adósok esetében a bruttó államadósság-ráta tíz évre visszatekintő középértéke 35 százalék - áll az elemzésben.

Mindemellett a magyar kormánynak 2011-ben és 2012-ben magas, a GDP-érték 15 százaléka körüli refinanszírozási igényei lesznek, 2013-ban pedig az IMF/EU-hitelek törlesztési kötelezettségei tetőznek - hangsúlyozza a hitelminősítő.

A Fitch "aggasztó jeleknek" nevezte a nyugdíjreform visszafordítását, a főleg külföldi tulajdonú bankokat és cégeket terhelő "populista" adóintézkedéseket, a független költségvetési tanáccsal kapcsolatos változtatásokat, és azokat a kormányzati lépéseket, amelyek "a jegybank függetlenségébe történő beavatkozásnak tűnnek".

A hitelminősítő szerint leminősítéshez vezethet, ha a kormány nem tesz olyan hiteles középtávú költségvetési konszolidációs intézkedéseket, amelyek fenntartható pályára állítják vissza a közfinanszírozást.

Kedvezőtlen hatása lehet a magyar adósságdinamikára és az adósosztályzatokra annak is, ha jelentősen emelkednének a kockázati felárak, vagy elmarad a tartós gazdasági fellendülés.

A CMA DataVison londoni adósságpiaci adatszolgáltató szakelemzői a leminősítés után az MTI-nek elmondták: a magyar CDS-díjszabás 10 millió euró magyar adósságra számolva évi 390 ezer euróra (390 bázispontra) szökött fel Londonban a 375 bázispontos előző záróról. Ez azt jelenti, hogy 15 ezer euróval drágult az alapegységnyi magyar adósságösszeg törlesztéskockázatának éves biztosítási díja a CDS-tranzakciók irányadó ötéves futamidejére.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. load 2010. december 31. 10:20
  „25. Zeusznagyi
  "A Fitch Ratings-nak magasról teszünk a véleményére."
  Nagyika, te ezt nyugodtan megteheted.
  Nyilván nem vásárolsz befektetési céllal magyar államkötvényt.”
 • 25. Zeusznagyi 2010. december 30. 22:56
  „A Fitch Ratings-nak magasról teszünk a véleményére. Jó úton haladunk, csak előbb még deportálni kéne az összes komcsit.”
 • 24. load 2010. december 26. 23:25
  „22. SZILAJ
  "Ha ennyi banknak nem tetszik amit mi magyarok teszünk, akkor biztosak lehetünk benne : JÓ UTON JÁRUNK!!"
  Érdekes gondolat.
  Megindokolnád?”
 • 23. Sagittarius 2010. december 26. 18:15
  „22. SZILAJ 2010.12.26. 18:10

  Naon jóóóóó! :-))))) -és igaz!!”
 • 22. SZILAJ 2010. december 26. 18:10
  „Ha ennyi banknak nem tetszik amit mi magyarok teszünk, akkor biztosak lehetünk benne : JÓ UTON JÁRUNK!!
  Amikor mindenki orba- szájba vette fel a svájci devizahiteleket, akkor miért nem dumáltak, hogy nem lesz ennek jó vége?? Biztosan csak nekünk akarnak jót.... Magyarán : " A javunkat akarják"..... (De nem adjuk!)”
 • 21. kolombela 2010. december 26. 14:17
  „15. hozzászólás load 2010.12.25. 16:46
  Nem is azért írtam, mert mindenki kíváncsi rá, hanem azért, mert kb. ezek a leértékelések is születnek, mint az én véleményem.
  Ha nem értetted, az nem az én hibám, legalább örömet tudtam okozni neked, hogy oda szúrhass egy kicsit. Azért ne feledd: fehér ember nem felejt.”
 • 20. Sagittarius 2010. december 25. 22:33
  „moderálva”
 • 19. Sagittarius 2010. december 25. 22:09
  „5. kolombela 2010.12.24. 12:39
  "Ez semmi más, mint a cionista zsidók kicsinyes bosszúja, azért, mert korlátozva lettek Magyarországon rablásaik és nemzetrombolásuk."

  Nálad a pont!!

  Én meg úgy döntöttem, a Fitch Ratings-t minősítem le! A -figyelembe sem érdemes venni a véleményüket- kategóriára!!
  Na és akkor mi van??
  Pontosan annyi mint az után, miután ők minősítenek le minket! Ki nem xarja le, senkiháziak! Mocskos összefonódó zionista banda a globális tőkével! Egymást segítve próbálják a világ országait pénzügyi mahinációkkal uralni!! Jól csinálod Viktor, ÉSZRE SEM SZABAD ŐKET VENNI és okafogyotság révén kimúlnak!”
 • 18. Stickers 2010. december 25. 17:34
  „moderálva”
 • 17. Stickers 2010. december 25. 17:33
  „Aki zsidózik az ennyi erővel önmagára is mutogathat, mert a magyarok a zsidók rengeteg tulajdonságával mutatnak rokonságot. Az 1490-től eltelt évekre, évszázadokra vonatkozóan talán egy magyarnak se kellene akkora mellénnyel felvágnia külföld felé. Az, hogy a magyar ostoba, és 500-520 éven át külföldnek nyalt, nem úgy kell helyreállítani, hogy most beintünk mindenkinek. A magyar mentalitás, az a politikai elit, akikért annyira odavannak egyes hozzászólók meg lehet nézni mennyit ártanak folyamatosan az országnak. Soha a büdös életben nem lesz itt gazdasági fellendülés, nem csak addig, amíg az van hatalmon, és a politikai életben jelen, aki(k), hanem amíg olyan emberek léteznek ebbe az országban többezres tételben, mint pancser, Saggitarius, meg a többi hasonszőrű okostojás.”
 • 16. Túrabakancs 2010. december 25. 17:30
  „elemér!
  Ritkábban szoktam egyetérteni veled, de a mostani hozzászólásaiddal teljes
  mértékben szimpatizálok, és bizony ott van a lényeg amit írtál alább! Erről
  van szó! De addig amíg a Fideszgyűlölők nem látják például, hogy az alapkamat
  emelését valójában a szoclib irányítás alatt lévő jegybank végzi, addig nem
  lesznek tiszták a fejek, teljesen rossz gondolatmenetet követnek. Én sem vagyok
  fanatikus Orbán hívő még ha ez annak is látszik néha, de amilyen változások érzékelhetőek,
  azok pár év múlva meghozzák a pozitív hozadékát a gazdaságnak. Mivel ezek nem megszokott
  lépések a kormány részéről, emiatt lázong a külföld, hiszen ott a nagytőkések uralkodnak
  minden szinten, a sajtó miatt pedig agymosásban részesülnek az ott élő emberek. Emiatt is nagy a
  lázongás az itteni médiaszabályzatok miatt, félnek hogy ez is átvételre kerül több országban,
  mint pl. a bankadó.”
 • 15. load 2010. december 25. 16:46
  „6. kolombela
  Remélem, azt azért érzed, hogy a te véleményedre a kutya sem kiváncsi, a Fitch Ratings-ére viszont az egész világon odafigyelnek.
  A dolgok ezzel a helyükre is kerültek.”
 • 14. Infamous 2010. december 25. 09:08
  „na a zsidók már megint...”
 • 13. elemér 2010. december 25. 09:01
  „Itt most egy olyan problémárol van szó, amit értelmes gazdaságszakértök a nagyvilágban már régóta vitatnak. Azok akik eladósodnak, nagyob kamatot fizetnek és igy jobban eladósodnak. Ezen keresnek a befektetök és bankárok. Ez nem segitti a világgazdaságot se a hazai gazdaságot. Ez egyik legfontosab tényezö amit a G20-nak megkell oldani, hogy megmentse a globalizmust. Mese itt nincs, a Németek által követelt gatyaszoritás nem müxik. Ezt már Ámerikai nobeldijas gazdaságszakértö elöre megjósolta. Ide vagy egy uj globalis egyezmény kell, vagy nagyob Német elkötelezettség az Euro övezetben.”
 • 12. elemér 2010. december 25. 08:31
  „Ahoz hogy a világgazdaság beinduljon és a globalizmus müködjön ugy ahogy kellene, lazittani kell a kamaton és a bankoknak meg multiknak kellene tisztességes adót fizetni. Ami most megy az nem más, mint ha itt nem tetszik akkor megyünk máshova és repül a töke. Oda pedig nem is megyünk ahol nem ugy van mint ahogy mi szeretnénk. Hát ezért drukkolt O.V.-nak a gazdasági értelmiség a nagyvilágban. Okosjózsi pedig ellenzékben van Mo.-n. Miért nem hagyja el az országot ? Nekem ne okoskodjon, tanuljon angolul.”
 • 11. Jandex 2010. december 25. 05:39
  „9. hozzászólás Igazamvan 2010.12.24. 17:26
  Az,hogy éjjel akarsz értük menni mindent elmond rólad! :))) /nem igazad van hanem "fejlövésed" :))) /”
 • 10. elemér 2010. december 25. 01:35
  „Szóval elég pesszimista társaság véleményét közli az ujság. Én kiegészitem hogy a bankadó célja az kártérités a válságbol amit ök csinálltak. A bankadó az nem valami tartalék az ujab bankcsödhöz. Tartalékot a bankoknak kell félretenni saját pénzükböl. Ez volt a bankreform programja. Okosjózsi ilyesmit nem ért. Ide már ingislegvidzs kell. Nehéz a szemét bankárok ellen küzdeni. Ök semilyen adót nem akarnak fizetni. Egyáltalán nincs szimpátiám az ö tevékenységükhöz Mo.-n.”
 • 9. Igazamvan 2010. december 24. 17:26
  „Nem vagyok "narancsos" de az elvakult komcsi és vágott t**ű bérencekért bármelyik éjjel szívessen elmegyek a lakására és begyüjtöm!!!
  Remélem eljön ez a szép pillanat.”
 • 8. Jandex 2010. december 24. 15:22
  „A mocskos Gyurcsány-Bajnai leküzdötte az alapkamatot 5.25 %-ra,végre láttak bennünk valami reményt ezek a "KICSINYES, PITIÁNER TÁRSASÁG!!!"-ék! /bükkfakolompbela szerint/(Merci-Audi stb) de most megmutatja királyunk,hogy igenis emelt fővel fog éhen dögleni a népe mert ő a hozzáértő uralkodó és neki a világpiac ne akarjon beleszólni az uralkodásába! Gratula mindenkinek aki trónra emelte!”
 • 7. kolombela 2010. december 24. 12:42
  „4. hozzászólás Mike-Mouse 2010.12.24. 07:20
  Ezzel a szar karácsonnyal csak az a baj, hogy ezek nem tartanak karácsonyt, ugyanis más a vallásuk.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állásajánlatok Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvári kirendeltség állásajánlatai. Tovább olvasom