Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Leleplezték az adókerülők trükkjeit

A személyi jövedelemadó-ellenőrzések során – még a visszaigényelt összegek kiutalása előtt – régiónkban hétszáz adózót vizsgált az APEH és több mint ötvenmillió forint kiutalását letiltotta.

De vannak kedvező tapasztalataik is a revizoroknak.

Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának első félévi ellenőrzési tapasztalatai alapján a bevallás benyújtását elmulasztók jelentős része már nem működteti vállalkozását. Akik mégis, azokat a revíziók könnyen kiszűrték, akárcsak azokat, akik a társasági adóbevallást ˝nulla adattartalommal˝ nyújtották be, az áfabevallás rubrikáit viszont megtöltötték.

Rejtélyes számlák

Az áfavizsgálatok kiderítették: nemritkán olyan számlák áfájának levonásával próbálkoznak többen, amelyek valós gazdasági eseményt nem takarnak. Továbbgyűrűző láncolatokat alkotnak az egymást ˝lefedő˝ számlázások, s gyakran az üzleti ˝expartnereket˝ megszüntették, felszámolták.

Kirívóan gyakori volt az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatás az előző két évben. A törvény betűjét ugyan betartották a munkát adók, de szellemével ellentétesen, a „normál" foglalkoztatás kiváltására alkalmazták e formát.
Az áfaminimalizáló vállalkozások ellenőrzésénél továbbra is általános, hogy cégcsoportjukban vagy tulajdonosaik között off-shore cég található és a székhelyüket is gyakran változtatják.

A cukorkereskedelem sem úszta meg

Az APEH ellenőrei ismerik ezeket a ˝trükköket˝ is, tapasztalataik szerint a fiktív számlákkal leginkább fertőzött tevékenységek közé tartozik az építőipar, a cukorkereskedelem és a számítástechnika forgalmazása.

Gépkocsik nyomott árakon

Az uniós ügyletek közt a legtöbb ˝lebuktatás˝ személygépkocsi-értékesítésekkel kapcsolatos. A tagállamokból behozott járműveket a különbözet szerinti adózás lehetőségeivel visszaélve nyomott árakon hozták Magyarországon forgalomba. Gyakran rájöttek arra is a revizorok, hogy az adómentes értékesítés feltételeit csak látszólag teljesítették az adózók, például a termék nem is lépte át a magyar határt vagy a vevő nem rendelkezett érvényes közösségi adószámmal.

Az ellenőrzéseknek az APEH szerint kedvező a hatásuk: jogkövetőbbek az adózók. Például a jövedelem-, nyereségminimum alatt valló egyéni vállalkozók körében tapasztalták, hogy bizonyítani tudják bevételeik jogosságát és hogy a vállalkozási tevékenység érdekében számolták el költségeiket.

Egyszerű helyett fix idejű foglalkoztatás

Kirívóan gyakori volt az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatás az előző két évben. A törvény betűjét ugyan betartották a munkát adók, de szellemével ellentétesen, a ˝normál˝ foglalkoztatás kiváltására alkalmazták e formát, hogy jelentős járulékmegtakarítást érjenek el. Idén viszont az egyszerűsített foglalkoztatással már egyre ritkábban találkoznak a revizorok. Az adózók inkább a határozott idejű (húsz-harminc órás) munkaviszonyt részesítik előnyben, egyszerűbb az adminisztrációja és ellenőrzési kockázatát kisebbnek ítélik.

Olvasóink írták

 • 7. gondolat1234 2010. augusztus 23. 22:58
  „Hiába ellenőrzik, megfoghatatlanok. Náluk kisebb, "piti" embereket sem tudnak megfogni, mert aki benne van a bizniszben, jól segítője könyvelője van, bármit meg tud tenni és bevédeni magát. Olyan trükkök vannak, egyszerűen vicc... Mi meg tisztességesen dolgozunk és közben éhen halunk, míg mások trükközéssel röhögnek az arcunkba.”
 • 6. Jánosi 2010. augusztus 23. 21:21
  „Azokat mikor fogják ellenőrizni akik segélyt kapnak, de kacsalábon forgó kastélyban élnek és több tízmilliós autókkal mászkálnak? (az már csak hab a tortán, hogy jogosítvány nélkül)”
 • 5. Jandex 2010. augusztus 21. 18:12
  „KAC-KAC ! Akkor most az adótanácsadók egyesülete megszűnt? :))) Vagy hogy is van ez?!:)))”
 • 4. elihu 2010. augusztus 19. 12:32
  „Ennyit tud az apeh. A könnyen elfogható szjasokat ellenőrzi, akiknek bejelentett munkahelyük és lakcímük van. Micsoda siker! Hol vannak a több milliós és milliárdos ÁFA csalók és az offshore tulajdonosok? Simor és Bajnai cégeit mikor vizsgálják át? Az a szép az egészbe, hogy az adóhatóság mindenkit kiszolgál, függetlenül a politikai helyzettől!”
 • 3. okostojas007 2010. augusztus 18. 21:24
  „nullás társaságiadó bevallás nem zárja ki az áfa nyomtatvány kitöltését.
  ( két különböző nyomtatvány )
  például május végén meghalt a könyveló és majd később valaki javítja....
  de még mindig nem értem hogy a személyi jövedelem ellenőrzésekor hoigyan lepleződtek le az általános forgalmi adót csalók........”
 • 2. okostojas007 2010. augusztus 18. 20:41
  „szja ellenőrzésekor mi jelentősége van a céges fiktív számláknak ami jogtalan áfa visszaigénylésről szól...
  a kisalföld összekeveri az áfát a gyufával...vagy az szja - val...
  akkor most ki lepleződött le ............”
 • 1. Primax 2010. augusztus 18. 16:33
  „" Leleplezték az adókerülők trükkjeit "
  Győzikéék 2009 óta rendszeres szereplői az APEH negyedévente kiadott, 180 napon túl tartozó, 10 millió forintot meghaladó csúcsadózók listájának. Jelenleg nyilvántartott tartozásuk a húszmillió forintot is meghaladja.
  Leleplezték,...osz´t akkor mi van ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinek mennyi órabér jár ma Magyarországon?

515 forintnál elvileg nem kaphatnak kevesebbet szakképzettséget igénylő munkakörben. Tovább olvasom