Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Leginkább a szlovákok, legkevésbé a magyarok spórolnak nyugdíjas éveikre

Közép-Európában leginkább a szlovákok, legkevésbé a magyarok spórolnak nyugdíjas éveikre.
Közép-Európában leginkább a szlovákok, legkevésbé a magyarok spórolnak nyugdíjas éveikre - derült ki a prágai International Personal Finance (IPF) nemzetközi felméréséből, amelynek eredményét a Právo című cseh napilap ismertette pénteken.

A Provident Financial nemzetközi pénzügyi csoport részét képező IPF szerint Szlovákiában a megkérdezettek 44 százaléka, Csehországban 42 százaléka, Romániában 19 százaléka, Lengyelországban 11 százaléka, Magyarországon pedig 7 százaléka spórol nyugdíjas éveire.

"A magyarországi helyzetet alapvetően az ország rossz gazdasági helyzete és a félresikerült nyugdíjreform befolyásolja, amelynek végén a kormány gyakorlatilag államosította az emberek pénzét a magánnyugdíjalapokban" - olvasható az IPF elemzésében.

Az emberek 67 százaléka a takarékoskodásra elsősorban valamiféle bankszámlát használ. "A felmérésben résztvevők körében a megtakarításra elsősorban a bankszámlák, a lakástakarékosság különféle formái és a nyugdíjkiegészítő biztosítás a népszerű" - magyarázta a felmérést Ondrej Holoubek, a Providencial Financial prágai szakértője.

Nagyon eltérő az egyes országokban a biztosítások elterjedtsége is. Háztartását átlagban a lakosság kétötöde biztosítja, egészség- vagy balesetbiztosítása, vagy a munkahely elvesztése esetére kötött biztosítása azonban átlagban csak a megkérdezettek 15 százalékának van. Szlovákiában ez 31 százalék, Csehországban pedig 21 százalék. Ezen a téren is a legrosszabb a helyzet Magyarországon, ahol ilyen biztosítással a megkérdezettek 11 százaléka rendelkezik.

Szakértői vélemények szerint nagyon alacsony a közép-európai lakosság szükség esetén azonnal használható készpénztartaléka. A jövőre nézve kockázatokat rejt, hogy a megkérdezettek jelentős részének semmiféle készpénz-megtakarításai nincsenek. Csehországban ez az arány 43 százalék, Szlovákiában 48 százalék, Lengyelországban 50 százalék, Romániában 65 százalék, Magyarországon pedig 76 százalék.

Olvasóink írták

  • 2. tonybacsi 2012. december 09. 17:45
    „juj,de itt él a legtőbb idiota.”
  • 1. yenkiman 2012. december 09. 15:21
    „Ha lenne miből akkor mi is gondoskodnánk az öreg korra! Ami volt azt sajnos államosította a mostani kormány ráfogva a biztosítókra,hogy eltőzsdézték.Ha így lett volna akkor nem lett volna 3000 ezer milliárd eltaosolni,hanem lett volna nyugdíj az elért korosztálynak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig változott a forint árfolyama: 283 körül az euró

Pénteken fél hétkor az euró 282,98 forinton állt a csütörtök esti 282,90 forint után. Tovább olvasom