Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Lecsap a kormány az adókerülő gazdagokra

Lecsap a brit kormány azokra a gazdagokra, akik különböző trükkökkel igyekeznek kibújni a rájuk érvényes legmagasabb adókulcs hatálya alól.
Lecsap a brit kormány azokra a gazdagokra, akik különböző trükkökkel igyekeznek kibújni a rájuk érvényes legmagasabb adókulcs hatálya alól, és az ilyen esetek felderítésére több ezer új ellenőrt vesz fel az adóhivatal - közölte vasárnap a brit pénzügyminiszter-helyettes.

A Munkáspárt vezette korábbi brit kormány a tavaly áprilisban kezdődött előző pénzügyi évtől az addigi 20 és 40 százalékos adókulcsok mellé meghonosított egy új, 50 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot a 150 ezer fontnál (48 millió forintnál) nagyobb éves jövedelmekre.

A Munkáspárt a tavaly májusi parlamenti választásokon ellenzékbe került, de az 50 százalékos felső adókulcsot a konzervatív-liberális koalíció alkotta új brit kormány is érvényben hagyta. Danny Alexander pénzügyminiszter-helyettes - aki a Liberális Demokratákat képviseli a kormánykoalícióban - a The Independent on Sunday című liberális vasárnapi brit lapnak elmondta: a brit adó- és vámhivatal 2.250 új adóellenőrt vesz fel, kifejezetten annak felderítésére, hogy az 50 százalékos adósávba tartozó magas jövedelműek közül ki próbálja elkerülni a legmagasabb személyi jövedelemadó megfizetését.

Alexander szerint a csoporton belül lesz egy száztagú külön "mágnásosztag", amely a szupergazdagokra szakosodik - arra a 350 ezer britre, akiknek a magánvagyona meghaladja a 2,5 millió fontot (800 millió forint). A brit gazdagok leggazdagabbjai a legutóbbi kimutatások szerint lassan kiheverik a 2008-2009-es pénzügyi krach idején elszenvedett veszteségeiket.

A The Sunday Times című vezető vasárnapi konzervatív brit lap minden év tavaszán összeállítja listáját - Rich List - a leggazdagabb ezer brit becsült vagyonáról, összesítve és személyekre lebontva. A májusban megjelent 2011-es összesítés szerint a brit pénzarisztokrácia felső kasztjának összvagyona egy év alatt 60,2 milliárd fonttal 395,8 milliárd fontra (125 ezer milliárd forintra) emelkedett. Ez 18 százalékos bővülés egy év alatt, és a Rich List felső ezre immár látótávolságra van a pénzügyi válság előtt, 2008-ban mért 413 milliárd fontos eddigi vagyoncsúcstól. Vasárnapi nyilatkozatában Danny Alexander e rétegre utalva kijelentette: a kormány biztosítani akarja, hogy "a legszélesebb vállúak viseljék a legnagyobb részt a közterhekből".

Az 50 százalékos - eredetileg ideiglenesnek szánt - személyi jövedelemadó-kulcs sorsáról mindazonáltal éles politikai és szakmai vita folyik Nagy-Britanniában. A múlt héten húsz neves brit közgazdász - köztük a Bank of England, vagyis a brit jegybank monetáris tanácsának több volt tagja - a Financial Timesban közzétett nyílt levelében e legfelső adókulcs eltörlésére szólította fel a kormányt.

Az aláírók szerint az 50 százalékos adót sokan állítják be úgy, hogy az igazságos formája a gazdagok megadóztatásának, ám az ilyen mértékű adóztatás okozta gazdasági károk azt jelentik, hogy még azoknak a "hétköznapi munkavállalóknak" az érdekei is sérülnek, akik kisebb jövedelmük miatt nem esnek ebbe az adósávba. A felhívás szerint az 50 százalékos jövedelemadó-kulcs a brit adófizetők alig 1 százalékát érinti, ám ők eddig is a teljes személyi jövedelemadó-bevétel 24 százalékát fizették. Ha ennek "az igen mobil" adózó rétegnek csak a kis hányada máshová költözik az 50 százalékos adó miatt, az azt jelentené, hogy a pénzügyminisztérium "önmagára mért vereséget" ezzel az adókulccsal - állt a nyílt levélben.

Olvasóink írták

 • 5. onem 2011. szeptember 18. 16:34
  „ovi a nyugdíjasokra is lecsap: http://szoli.eu/a-100-ezer-forint-feletti-nyugdijak-csokkennek-2012-januartol/#more-1347”
 • 4. Madarász 2011. szeptember 18. 14:46
  „Viktor azért nem csap le az adókerülő gazdagokra, mert az Ogy. mehetne egyenesen a dutyiba.”
 • 3. imre1964 2011. szeptember 18. 13:48
  „Viktorunk is lecsap csak nem a gazdagokra.”
 • 2. BsBe 2011. szeptember 18. 13:41
  „Hát nálunk ezt már megoldották. A kormány a magas jövedelműek adóját több mint felére csökkentette. Az így jelentkező kieső bevételt pedig az alacsony jövedelemmel rendelkezőkkel fizetteti meg.
  Ebben az országban csak menő jól kereső polgárokra van szükség, a többiek meg húzzanak el.... lehetőleg minél több fiatalt kell elüldözni (hacsak nem keresnek 300 eFt felett, akkor talán maradhatnak) mert nincs szükséges ennek az országnak beosztottra, csak vezetőkre, menő vállalkozókra (melós nélkül- mert az nem is ember..)”
 • 1. pozdorja 2011. szeptember 18. 13:29
  „Majd megkérjük a brit kormányt hogy adjon tanácsokat ezügyben a magyar kormánynak is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Brent olajár csökkent, a forint gyengült a dollárhoz képest

A nyersolaj ára némileg csökkent, a dollár pedig szerényen erősödött a forinthoz képest egy hét… Tovább olvasom