Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 20°C Még több cikk.

Lebuktak a mézhamisítók

A téli élelmiszer-ellenőrzéseken 21,6 millió forint bírságot szabtak ki az ellenőrök. 6,2 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, hamisítot mézrei is bukkantak.
Az ellenőrök 21,6 millió forint bírságot szabtak ki 145 esetben a decemberi országos szezonális élelmiszer-ellenőrzéseken - közölte a vizsgálatot koordináló Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint 5045 ellenőrzést végeztek, s 6,2 tonna terméket vontak ki a forgalomból.

Higiéniai hiányosságokat az ellenőrzések 4,2 százalékánál találtak, egy éve ez az arány 5,1 százalék volt. A termékek minősége 2 százalékos arányban nem volt megfelelő, a tavalyi 4,6 százalékkal szemben - írja a Nébih.

A vizsgált élelmiszerek 1,7 százalékánál volt valamilyen probléma a nyomonkövethetőséggel, egy éve ez az arány 2,5 százalék volt. A vizsgált 18 826 élelmiszertétel 1,5 százalékát kellett kivonni a forgalomból - olvasható a közleményben.

A fogyasztói szokásokat követve kiemelten ellenőrizték a friss húsokat, a hal és haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, a virslit, az édesipari termékeket, a mézet, a déli gyümölcsöket, valamint a borokat és a pezsgőket. A fokozott ellenőrzés érintette az élelmiszer előállító és forgalmazó létesítményeket, beleértve a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket és az állatszállításokat is - közölte a hivatal.

A kistermelői tevékenység vizsgálata során 17 regisztrációval nem rendelkező álkistermelővel szemben kellett eljárni. A laboratóriumi vizsgálatok négy mézminta esetében cukorral történt hamisítás gyanúját állapították meg, a megerősítő vizsgálatok folyamatban vannak - tájékoztatott a Nébih.

Hogyan?


A termelők úgy tudnak a legkönnyebben hamisítani, ha a méhekkel cukorszirupot etetnek fel, amit a méhek a mézbe kevernek, és enzimeikkel ugyan úgy lebontják és érlelik, mint a nektárt.

Ezzel a termelők megnövelik méztermésüket, szinte ugyan annyi munka ráfordítással több "mézet" tudnak előállítani. Bár a cukorszirup ára plusz költséget jelent a termelőnek, a méz árához viszonyítva ez jóval kevesebb.

Ha a termelő maga adja el a fogyasztónak a mézet, akkor a méz/cukorszirup arány több mint ötszörös, ha a felvásárlónak adja el a hamisított mézet, akkor is körülbelül 2-3 szoros az árarány. Így a termelőnek mindenképp megéri, hiszen az olcsó cukorból nagyon könnyen tud drága mézet előállítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a frankkal szemben gyengül tovább a forint

A tegnapi szabadesés után az euróval szemben nem csökken tovább a forint. A frank reggel hétkor… Tovább olvasom