Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Lázár még júniusban lezárná a vitás támogatások ügyét

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még a nyári szabadságok előtt, ebben a hónapban le szeretné zárni a felfüggesztett uniós támogatások többségével kapcsolatos egyeztetéseket az Európai Bizottsággal - tudatta kedden a miniszter, miután Brüsszelben egyeztetéseket folytatott Walter Deffaával, a testület regionális politikáért felelős főigazgatójával.
Lázár János emlékeztetett rá, hogy a bizottság 5 programban állította le a számlák kiegyenlítését, ebből az egyikben, az úgynevezett aszfaltügyben, amelyben az útépítés pályázati körülményeit kifogásolja a bizottság, a kormány nemzetközi szakértők bevonásával mérlegeli a bizottság korrekciós javaslatát, amelyet első körben nem fogadott el.

"Van reális esélye annak, hogy érdemi tárgyalások induljanak a korrekció mértékének csökkentéséről, vagy az egész helyzet kezeléséről" - értékelte a miniszter.

A nagyobb összeget, összesen mintegy 660 milliárd forintot érintő ügyben viszont Lázár János azt mondta, a kormány kész elfogadni a bizottság kiigazítási javaslatát, akkor is, ha ez saját javaslatának felülvizsgálatával kell járjon, hogy ez a pénz mielőbb beérkezhessen a magyar költségvetésbe. Az MTI kérdésére a miniszter hangsúlyozta, nem arról van szó, hogy a pénz nyomás alá helyezné a költségvetést, mert a büdzsének nincsenek likviditási nehézségei. A politikus azt is nyomatékosította, hogy a korrekcióval sem éri kár Magyarországot, mert a pénzeket meg lehet pályáztatni, ezeknek az operatív programoknak az esetében túlvállalás is volt, vagyis a forrásokat el lehet számolni más projektekre.

Lázár János arra is kitért, hogy a kormány november 1-jén szeretné bevezetni az új közbeszerzési törvényt, s hangsúlyozta, hogy a jogszabályt 3 körben is egyeztették Brüsszellel, a törvényjavaslat az uniós jog figyelembe vételével készült, az növelni fogja az átláthatóságot és javítani a transzparenciát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga: a jól hitelező bankok kaphatnak adókedvezményt

A kormány tervei szerint a bankok az általuk fizetett bankadó 30 százalékáig adókedvezményben… Tovább olvasom