Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Lassult a tőkebeáramlás az alapokba

Novemberre visszatért az augusztusi pesszimizmus a tőkepiacokra, a hazai és nemzetközi részvénypiacok mellett a hazai állampapírpiac és a forint is jelentősen gyengült.

Nem meglepő tehát, hogy az év közepén tapasztalt lakossági tőkebeáramlás október óta tapasztalt elmaradása után novemberben az intézményi befektetők is inkább kivártak – derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentéséből.

„A befektetési alapok vagyonát a negatív tőkepiaci események ellenére is tovább növelték a hozamok, novemberre viszont gyakorlatilag elapadt a tőkebeáramlás mind az intézmények, mind a lakosság oldaláról. Ez nem meglepő, hiszen korábban is tapasztalható volt, hogy év végére a lakossági befektetések elmaradnak az év közbeni szintektől – ez az időszak inkább a fogyasztásról, mint a megtakarításról szól" – magyarázza Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összesen 1,3 milliárd forintot vonzottak novemberben, a vagyon a piaci teljesítmény hatására pedig 10,1 milliárd forinttal nőtt. A novemberi 0,3 százalékos bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 451 hazai befektetési alapban összesen 3 750 milliárd forintot kezeltek.

A nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok továbbra is az összvagyon többségét (mintegy 60 százalékát) adják, bár az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon novemberben 0,2 százalékkal csökkent. A vizsgált időszakban összesen 14,4 milliárd forintot vontak ki a befektetők az alapokból, a hozamok viszont összesen 9,4 milliárd forinttal növelték a befektetések értékét.

A hazai és nemzetközi részvénypiacok estek ugyan novemberben, a részvényalapok hozamaiban viszont a forintgyengülés pozitív hatása is megjelent, így összességében pozitívabb képet mutattak. A nyilvános részvényalapokba 350 millió forint friss befektetés érkezett, a piaci teljesítmények pedig összességében további 4,9 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát.

Ismét javult a kép a garantált alapok piacán, miután több új alap is elindult novemberben. A vagyon az új alapoknak köszönhetően novemberben már 1,1 százalékkal nőtt, mivel az alapokba összesen 7,1 milliárd forint érkezett, bár a piaci teljesítmények 2,6 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát. A nyilvános garantált alapok összvagyona a hónap végén 427 milliárd forint volt.

Továbbra is szépen gyarapodik az ingatlanalapok vagyona. Ezek a termékek novemberben 4,4 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és további 3,8 milliárd forint hozamot termeltek. A 22 ingatlanalap vagyona összességében két százalékkal nőtt, így az a hónap végén 423 milliárd forint volt, amely az alapok összvagyonának 11,3 százaléka.

A pénzpiaci alapok vagyona novemberben – a nagymértékű visszaváltások következtében – 0,1 százalékkal csökkent. Összesen több mint 12 milliárd forint távozott az alapokból, bár 11,3 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk, így a hónap végén a teljes vagyon 1 387 milliárd forint alá csökkent.

A zártkörű értékpapíralapok száma a hónapban egy új alappal nőtt, a 45 alap vagyona viszont 0,1 százalékkal csökkent. Novemberben 1,7 milliárd forint érkezett az alapokba, elsősorban a részvényalapokba. A piaci teljesítmények, elsősorban a részvényalapok teljesítménye ugyanakkor 2,2 milliárd forinttal csökkentette a vagyont. A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 568 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 15,2 százaléka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetés: készpénz helyett bankártya

A fiatalok egyre inkább szeretnek kártyával és más innovatív eszközzel fizetni - derül ki a… Tovább olvasom