Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Külföldön melózol? - Mit tegyünk a magyar bankszámlánkkal?

Nagyobb jelentőséget kap például a netbank használat, hogy távolról is bármikor ránézhessünk a számlánkra.
A külföldön munkát vállalók számos olyan pénzügyi kötelezettséget hagynak itthon, amelyeket magyar bankszámláról kell intézni. Hosszabb külföldi tartózkodás előtt érdemes áttekinteni, milyen számlacsomagra, banki szolgáltatásokra van szükség ebben a speciális élethelyzetben. A K&H Bank szakértői a legfontosabb tudnivalókat gyűjtötték össze.

Több százezer azoknak a magyaroknak a száma, akik jelenleg külföldön vállalnak munkát. Amikor valaki új életet kezd külföldön, az itthonit, ha felszámolnia nem is kell, de számos dologról, közte a pénzügyekről, gondoskodnia kell.

Ha hosszabb időre külföldre utazunk, és az évnek csak kis részét töltjük Magyarországon, érdemes átnézni a bankszámla kínálatot, és olyan számlacsomagot és banki szolgáltatásokat választani, amely ehhez a speciális élethelyzethez igazodik. Nagyobb jelentőséget kap például a netbank használat, hogy távolról is bármikor ránézhessünk a számlánkra, megtakarított pénzünkre.

Hasznos az a szolgáltatás is, amely a számlamozgásról, kártyahasználatról sms üzenetet küld. Külföldi munkavégzésnél kevésbé fontos például a magyar bankkártyához kapcsolódó ingyenes készpénzfelvételi lehetőség. Érdemes megfontolnunk azt is, hogy mindenképp szükséges-e fenntartani egy forint alapú bankkártyát, amelynek -a bankok többségénél -külön éves díja is van.

Több mindent kell figyelembe vennie annak, aki például hitelt törleszt vagy egy ingatlan állandó költségeit fizeti be rendszeresen a bankszámlájáról. A lakásbiztosítás vagy a közös költség fizetésére érdemes állandó átutalási vagy csoportos beszedési megbízást adni, és nem árt legalább félévente átnézni a limiteket, ha valamelyik tételnél emelkedés volt, ne maradjon kifizetetlenül a számla.

Ügyelni kell arra is, hogy abban az időpontban, amikor a bank a hiteltörlesztést vonja le a számlánkról, legyen elegendő fedezet ennek kifizetésére. Ezt elkerülendő igényelhető folyószámla-hitelkeret is, így biztosan nem csúszik el a törlesztő részlet megfizetése, vagy bármely, nem tervezett kötelezettség kiegyenlítése.

Ha külföldi banknál vezetett számláról utalunk pénzt az itthoni bankszámlára, annak átfutási ideje 3- 4 munkanap is lehet. Aki a fizetését euróban kapja, és időszakosan forint költései is vannak, annak érdemes devizaszámlájáról a forintszámlára utalni egy akkora összeget, amellyel az időről-időre felmerülő kötelezettségeket ki lehet egyenlíteni. Így egy konverziós utalás költségét kell csak megfizetni. A forint számlák közötti utalás díja jóval kedvezőbb, mint a deviza és forintszámlák közötti, ezért az itthon esedékes fizetni valókat költséghatékonyabban intézhetjük.

Olvasóink írták

 • 3. bn 2013. november 13. 08:13
  „Szerintem aki kint dolgozik, abban fel sem merül, hogy magyar bankot használjon...”
 • 2. oPTiKa 2013. november 12. 19:45
  „Szerintem meg meg kell szüntetni az összes bankszámlát...
  A legtöbb magyar bank magyar mobiltelefonhoz köti a netbankolást, ami az eu törvények szerint aggályos, a külföldön dolgozóknak felesleges költségeket generál...”
 • 1. Bit-man 2013. november 12. 19:44
  „Véleményem szerint, ha külföldön melozol, akkor nyiss külföldi számlát, mert az utalásokra, konverziora akár 10-szer annyit is levonhatnak a kegyes magyar bankok (utalt összeg x %-a). A külföldi kártyahasználat is alkalmankánti 3-5EUR, szoval nem éri meg ezeket gazdagitani mégjobban ha kimegy az ember.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglepte az elemzőket a vártnál alacsonyabb infláció

Év végéig további csökkenést várnak, az éves átlagos fogyasztói árindex 1,8 százalék körül alakul,… Tovább olvasom