Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Külföldi lapok: Orbán saját bizalmasát teszi a jegybank élére

Matolcsy György jegybankelnöki kinevezéséről közöltek cikkeket a vezető osztrák és német lapok szombaton.
Matolcsy György jegybankelnöki kinevezéséről közöltek cikkeket a vezető osztrák és német lapok szombaton.

Matolcsy György kinevezésével egy olyan embert tett meg Orbán Viktor a pénzügyi stabilitás legfőbb őrévé, aki a pénzügyi szegmens üzleteit hókuszpókusznak, a rablás és lopás egy kedvesebb módjának minősíti - írta a Der Standard című liberális napilap. Noha az EU-ban a független központi bankok szentnek számítanak, Matolcsy gyakran taglalta, mi mindent tudna tenni a jegybank annak érdekében, hogy a kormánnyal közösen felélénkítse a növekedést - fogalmazott jegyzetében András Szigetvari.

Önmagában véve Orbán sok vitatott lépése jól alátámasztható - állt a cikkben. Példaként a banki különadót említette a szerző. Más lépések - írta - problémásak, nem különböznek azonban nyugat-európai eljárásoktól, ahol "szintén politikai színezet szerint választják ki a jegybankelnököt" - írta a Der Standard.

Orbán bizalmasát helyezi a jegybank élére - fogalmazott a Die Presse. Matolcsy György a névadója a "matolcsyzmus" kifejezésnek, amely "nemcsak féktelen öntömjénezést, nagyszabású bejelentéseket és fellengzős víziókat takar, hanem egy olyan gazdaságpolitikát is, amely unortodoxnak nevezi magát és Magyarország gazdasági szabadságharcát írta a zászlajára" - írta Peter Bognar, a konzervatív napilap budapesti tudósítója.

A távozó jegybankelnök, Simor András kezdettől szálka volt Orbán Viktor szemében, mégis vonakodott a jegybankot a kormány szolgálatába állítani - állt a cikkben. "Nyilvánvalóan éppen ezt fogja most tenni Matolcsy" - fűzte hozzá. Mint azt már kinevezése előtt sejteni engedte - írta a lap -, az új MNB-elnök az egyesült államokbeli Federal Reserve mintájára a kormány "stratégiai partnereként" akar hozzájárulni a magyar gazdaság akadozó motorjának felpörgetéséhez.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lapban az Orbán Viktor jobbkeze lesz Magyarország valutaőre című írás szerzője, Michaela Seiser kifejtette: Matolcsy miniszteri tevékenységét "kapkodó és antiliberális" gazdaságpolitika jellemezte, ami "felháborította a nemzetközi befektetőket". A felháborodást egyebek között az "újraállamosítási tervek" és a "rajtaütésszerűen bevezetett, bankokat és fontos ágazatokat terhelő válságadók" váltották ki.

A FAZ szerzője hozzátette: Matolcsy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) "is konfliktusban áll", és ellenezte az együttműködést a nemzetközi pénzügyi szervezettel.

A magyar kormány 15 oldalnyi alkotmánymódosítást készített elő a tavaly életbe lépett, 45 oldalas alaptörvényhez, amely "gyakorlatilag visszájára fordít minden olyan engedményt, amelyre a kormányt az elmúlt egy év során rákényszerítették" - írta az Alkotmányos bosszú címmel, pénteken megjelent újabb vendégpublikációjában Kim Lane Scheppele, a Princetoni Egyetem jogászprofesszora Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász The New York Times-blogján.

Scheppele szerint az alaptörvény tervezett módosítása "újabb bizonyítéka annak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem ismeri el hatalmának semmilyen korlátozását".


Olvasóink írták

 • 10. Valaki 2013. március 04. 06:40
  „Nem rokszána, azt írják le amit a népszaváék diktálnak nekik. A szokásos hazudozás megy.”
 • 9. oxana 2013. március 03. 19:15
  „8. Valaki Persze, bántják szegény Magyarországot, ugye? Mindig arra csapnak le, ami már a földön fekszik, így gondolod, kis okoska?”
 • 8. Valaki 2013. március 03. 10:26
  „A külföldi lapok mindíg hazudnak. :)”
 • 7. load 2013. március 03. 07:03
  „2. embertelen
  "...megszabadult Matolcsytól"
  Hát nem, mert Orbánnak Matolcsy a trójai faló, hogy a kezébe kaparintsa az MNB-t is.
  Varga meg nem lesz jobb gazdasági miniszter, mert a gazdasági ámokfutást Orbán maga vezényli, és a hülyeségei ellen Varga sem fog fellépni.
  Talán emlékszel még a kormányváltás utáni Nagy Csontvázkereső Akcióra. Azt Varga akkurátusan végigcsinálta, de mikor kíderült, hogy nincs eredménye, azt mondta hogy az egyetlen példánya Orbán fiókjában van, és az újságírók kérjék tőle, hátha odaadja.
  No, ez azóta sem került elő, de arra jó volt, hogy némi fogalmunk legyen Varga szervilizmusát, jellemét és képességeit illetően.”
 • 6. load 2013. március 03. 06:46
  „5. fleto.franci
  "A külföldi liberális újságok meg elmehetnek oda, ahova gondolom!"

  "A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lapban ....
  Orbán bizalmasát helyezi a jegybank élére - fogalmazott a Die Presse ...a konzervatív napilap budapesti tudósítója."

  Mondd, te olvasol is a kommentjeid előtt, vagy csak úgy írogatsz a magad megnyugtatására?”
 • 5. fleto.franci 2013. március 02. 20:21
  „A külföldi liberális újságok meg elmehetnek oda, ahova gondolom!”
 • 4. oxana 2013. március 02. 19:14
  „Nem lesz jó vége.”
 • 3. kotorék 2013. március 02. 18:24
  „2. embertelen 2013.03.02. 17:192.
  Igaz lehet amit mondasz , azért mégsem kellene kecskére bízni a káposztát!”
 • 2. embertelen 2013. március 02. 17:19
  „Nem tudom, mit kell erről annyit agyalni, Orbán ügyesen megszabadult koloncától, Matolcsytól, ezzel jelentősen növelte 2014-es újraválasztásának esélyét.”
 • 1. elemér 2013. március 02. 14:22
  „Szóval tökéletesen ismerik csutkót és kicsodát ámerikában.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az árcsökkentés és a közműadó veszteségessé teszi az Elműt

Marie-Theres Thiell, a vállalat igazgatóságának elnöke szerint a terhek aránytalan megosztása miatt… Tovább olvasom