Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

KSH: áprilisban az import jobban nőtt az exportnál

Májusban 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene.
Áprilisban a kivitel 8,8, a behozatal euróban számolt értéke 9,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az exporttöbblet 497 millió euró volt, 16 millióval kevesebb a tavaly áprilisinál - jelentette a részletes adatok alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH június 8-án kiadott első becslése hajszállal nagyobb, 8,9 százalékos exportnövekedést és kisebb, 9,3 százalékos importélénkülést jelzett, így a kiviteli többlet 37 millió euróval nagyobbnak, 534 millió eurónak látszott.

A gépek és szállítóeszközök kivitele euróban 14,2 százalékkal, a feldolgozott termékeké 4,3, az élelmiszereké 2,2 százalékkal nőtt áprilisban. Mindhárom árufőcsoport növekedési üteme lassult a márciusi, 18,5, 7,9 és 6,0 százalékoshoz képest.

A gépek, szállítóeszközök importja 15,1, a feldolgozott termékeké 9,0, az élelmiszereké 1,8 százalékkal haladta meg a tavaly áprilisit, az energia behozatal értéke euróban 8,0 százalékkal volt kisebb, mint tavaly áprilisban.

A forint az euróhoz képest 2,5 százalékkal erősödött, a dollárral szemben viszont 24,9 százalékkal gyengült tavaly április óta. Az export és az import forintban mért árszínvonala lényegében párhuzamosan, 2,1, illetve 2,3 százalékkal csökkent. Az importban az energiahordozók árának 28,8 százalékos csökkenése volt meghatározó, ezzel szemben a gépimport árszintje 1,8 százalékkal emelkedett.

Az év első négy hónapjában az export 8,0, az import 6,7 százalékkal nőtt, a kiviteli többlet 2,984 milliárd euró volt, 515 millióval nagyobb az egy évvel korábbinál.

A gépexport 13,0 százalékos növekedése dominált, a feldolgozott termékek kivitele 4,8, az élelmiszereké csak 0,8 százalékkal nőtt euróban számolva.

Importban 12,5 százalékkal több gép és szállítóeszköz jött be az országba, 9,4 százalékkal több feldolgozott termék és 4,4 százalékkal több élelmiszer. Euróban 25,2 százalékkal kisebb volt az energia importszámla, jóllehet a mennyiség csak 3,5 százalékkal volt kevesebb, mint a tavalyi év első négy hónapjában.

Január-áprilisban 7,3 százalékkal nőtt az Európai Unió többi tagországában szállított export euróban, az amerikai kontinensre viszont 33,5 százalékkal nőtt az export, és Ázsiába is 11,6 százalékkal nőtt a kivitel.

A négyhavi import 8,8 százalékkal nőtt az EU-ból, 24,1 százalékkal Amerikából és 29,2 százalékkal az ázsiai országokból. Az Európai unióval lebonyolított forgalomban 68 millió euróval kisebb, 3,013 milliárd euró volt a négyhavi kiviteli többlet, a világ többi részével viszont 583 millió euróval, 29 millióra csökkent a deficit - derül ki a KSH adataiból.

Májusban 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a naptárhatással kiigazított és 4,2 százalékkal a kiigazítatlan nyers adat szerint - jelentette első becslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2013 közepe óta folyamatosan növekedést mutat a kiskereskedelmi forgalom.

A májusi forgalom 5,2 százalékos éves növekedése az ütem stabilizálódását jelzi az áprilisi 5,0 és a márciusi 5,1 százalék után.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,1 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,7 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az év első öt hónapjában a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A öthavi forgalmat is az üzemanyag-értékesítés és a nem élelmiszerjellegű termékek kereslete táplálta. Az élelmiszerek forgalma 3,1 százalékkal bővült, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,6 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 8,7 százalékkal emelkedett az értékesítés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nébih fokozottan ellenőrzi a dinnyeárusokat

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a szezon indulásával fokozottan ellenőrzi a… Tovább olvasom