Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

KSH: áprilisban a fogyasztói árak 0,3 százalékkal csökkentek

Áprilisban a fogyasztói árak 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban, a márciusi szinthez képest pedig átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
A fogyasztói árak január-áprilisban átlagosan 0,9 százalékkal voltak alacsonyabban, mint az előző év azonos időszakában.

A maginfláció áprilisban szezonálisan kiigazítva 0,2 százalék volt havi, és 1,2 százalék éves összevetésben, egyformán 0,2 százalékponttal magasabb az előző havinál.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy főleg a szezonális, de más élelmiszereknél is emelkedést mértek a szeszesitalok, dohányáruk és szolgáltatások ára is nőtt. Szezonális hatások miatt a ruházati cikkeknél egy hónap alatt jelentősebb áremelkedés történt.

Hozzátette: a dohány jövedéki adójának április elsejei emelkedése kismértékben jelent meg az árakban, az a következő 4-5 hónapban fogja érzékeltetni hatását.

Áprilisban az élelmiszerek 0,6 százalékkal drágultak, de az idényáras termékek árváltozását nem számítva 0,4 százalékos havi árcsökkenést mért a KSH. A szokásos szezonváltás miatt egy hónap alatt 2,5 százalékkal drágultak a ruházati cikkek, de csak 0,1 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábban. A szeszes italok 0,4, a dohányáruk 0,2 százalékkal drágultak márciushoz képest. Az üzemanyagok ára 0,4 százalékkal csökkent, az egyéb cikkekkel együtt képzett árucsoportban 0,2 százalékos árcsökkenés volt áprilisban.

Éves összehasonlításban az élelmiszerek 0,4 százalékos áremelkedését az idényáras termékek, mint a zöldségek 9,7, a gyümölcsök 12,4 százalékos drágulása mellett a tojásárak 6,6, az étolajé 5,0, a cukor és méz árának 4,9 százalékos emelkedése táplálta. A dohányáruk 2,7, a szeszes italok 2,6 százalékkal kerültek többe, ezen belül azonban a tömény italok ára 9,8 százalékkal emelkedett.

A tartós fogyasztási cikkek 0,2 százalékos éves áremelkedését a járművek, különösen a szezonálisnak tekinthető motorkerékpárok és kerékpárok 4,1, illetve 4,6 százalékos drágulása okozta. A háztartási energia 5,1 százalékkal maradt olcsóbb, mint egy éve, miután a rezsicsökkentés fokozatosan belép a bázisba.

Az egyéb cikkek, üzemanyagok árucsoport 4,5 százalékos éves árcsökkenést mutatott, amiből az üzemanyagok 11,3 százalékos áresése meghatározó, de 2,0 százalékkal olcsóbbak lettek, például a sportszerek, és 3,0 százalékkal a kép- hang- és adathordozók.

A szolgáltatások díjai 2,3 százalékkal emelkedtek. A háztartási szolgáltatások költsége 4,1, ezen belül a szemétszállításé 4,9 százalékkal emelkedett, a postai szolgáltatások 3,7 százalékkal drágultak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágult a gázolaj

Emelte bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt., a 95-ös… Tovább olvasom