Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

KSH: 12 ezerrel több a munkanélküli, mint egy éve

A munkanélküliek létszáma az év második negyedévében 472 ezer volt, ami az egy évvel korábbihoz hasonló, 10,9 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
Míg a férfiak munkanélküliségi rátája 0,6 százalékponttal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, addig a nőké 0,5 százalékponttal csökkent.

A munkanélküliek 472 ezres létszáma 12 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbit. A teljes megfigyelt sokaságra vonatkozó munkanélküliségi ráta 10,9 százalékos értéke 0,1 százalékponttal magasabb az egy évvel ezelőttinél, a változás a mintavételi hibahatáron belül maradt.

Az év második negyedévében a 15-74 éves férfi munkanélküliek száma 269 ezer volt, 19 ezerrel több, mint 2011 azonos időszakában. Így a munkanélküliségi rátájuk 0,6 százalékponttal emelkedve, 11,5 százalékon áll. A nőket a vizsgált időszakban 206 ezer fős, 10,3 százalékos munkanélküliség jellemezte, ami 0,5 százalékpontos csökkenésnek felelt meg.

A munkanélküliek 17,0 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelen lévő 15-24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 27,9 százalékos munkanélküliségi rátája 3,6 százalékponttal haladta meg az előző év azonos időszakit. A 25-54 évesek, az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 10,0 százalék volt, egy év alatt alig változott. A férfiak és nők munkanélkülisége azonban - a teljes megfigyelt sokasághoz hasonlóan - körükben is eltérően alakult.

A munkanélküliek 46,8 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,3 hónapra csökkent.

A munkanélküliség kezelésére szolgáló eszközrendszer működtetésére és értékelésére kialakított adminisztratív nyilvántartásból származó adatok szerint (http://www.munka.hu) az idén június végén 524 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők összlétszáma, ez 5,2 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Olvasóink írták

 • 9. kotorék 2012. augusztus 09. 20:28
  „Azonnal leváltani a KSH minden vezetőjét , még a takarítónőékét is.Micsoda kupi ahol a VEZÍRT és JOBBKEZÉT így meg lehet hazudtolni! Le velük!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 8. Dwatson 2012. augusztus 01. 10:13
  „Ne arra figyeljenek,mit mondok a megválasztásom érdekében,hanem arra amit majd teszek!
  A lényeg hogy a (szabadság)harc folytatódik,a hazudozás úgyszintén,nem számít mennyibe kerül!”
 • 7. mir 2012. augusztus 01. 08:31
  „4. Patriot 2012.07.31. 18:42

  http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/07/31/szocialis_katasztrofaba_kormanyoz_orban/”
 • 6. load 2012. július 31. 22:29
  „4.Patriot
  "A nemrégiben útnak indított munkahelyvédelmi akcióterv biztosítja, hogy a magyar gazdaság képes legyen fenntartani azokat a pozitív munkaerőpiaci tendenciákat, amelyek a kedvezőtlen külpiaci környezet negatív hatásai ellenére a kormányváltás óta folyamatosan érvényesülnek."
  A munkavédelmi akciótervnek egyszerűen nincs meg a fedezete a következő évi költségvetésben.
  Amennyiben az EBR elmeszeli az MNB által fizetendő tranzakciós adót - márpedig ez lesz - ez azonnal 100 milliárdos bevételi hiányt teremt a 2013-as büdzsében.
  A járulékcsökkentés - romló fogyasztási, beruházási és külpiaci eredmények esetén, egyébként sem elég a gazdaság felpörgetéséhez.
  A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye, miszerint a "munkahelyvédelmi akcióterv biztosítja, hogy a magyar gazdaság képes legyen fenntartani azokat a pozitív munkaerőpiaci tendenciákat, amelyek a kedvezőtlen külpiaci környezet negatív hatásai ellenére a kormányváltás óta folyamatosan érvényesülnek" sajnos nem igaz.
  Egyedül a közmunka programok hatása látszik meg a foglalkoztatási adatokon.
  Ami viszont GDP növelő hatást nem eredményez.”
 • 5. Ambar 2012. július 31. 19:48
  „Tapasztalom környezetemben hogy egyre több fiatal nem tud elhelyezkedni!Nem nagyon bízom a munkahelyvédelmi programban!De majd kiderül!Az ötlet nem rossz de nem hiszek a végrehajtásban!A szép szöveg le van írva de nem az a lényeg hanem hogy mi valósul meg belőle.Eddigi tapasztalat hogy semmi!”
 • 4. Patriot 2012. július 31. 18:42
  „A foglalkoztatottak létszáma 2012. április-júniusban 3 millió 876 ezer volt, 67 ezerrel több, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden. A nemrégiben útnak indított munkahelyvédelmi akcióterv biztosítja, hogy a magyar gazdaság képes legyen fenntartani azokat a pozitív munkaerőpiaci tendenciákat, amelyek a kedvezőtlen külpiaci környezet negatív hatásai ellenére a kormányváltás óta folyamatosan érvényesülnek - írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

  A közlemény szerint a nők munkaerő-piaci pozíciója nagyobb mértékben javult. A vizsgált időszakban a foglalkoztatottak száma 1,8 százalékkal nőtt a múlt év április-júniushoz képest. Az 15-64 éves korcsoportban 63 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban. Ebben a korcsoportban 57,2 százalék volt a foglalkoztatottak aránya, 1,4 százalékponttal magasabb, mint 2011 azonos időszakában.

  A munkanélküliek létszáma az év második negyedévében 472 ezer volt, ami az egy évvel korábbihoz hasonló, 10,9 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Míg a férfiak munkanélküliségi rátája 0,6 százalékponttal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, addig a nőké 0,5 százalékponttal csökkent. A munkanélküliek 472 ezres létszáma 12 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbit. A teljes megfigyelt sokaságra vonatkozó munkanélküliségi ráta 10,9 százalékos értéke 0,1 százalékponttal magasabb az egy évvel ezelőttinél, a változás a mintavételi hibahatáron belül maradt.

  A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-nek eljuttatott közleményében jelzi, hogy a KSH legfrissebb munkaerőpiaci statisztikája szerint az iskolai végzettség szerinti aspektusból (15-74 évesek körében) az látszik, hogy míg az érettségivel nem rendelkezők létszáma stagnált, addig az érettségivel rendelkezők, illetve felsőfokú tanulmányokat végzettek létszáma éves összehasonlításban jelentősen emelkedett (2,4 százalék, illetve 4,4 százalékkal).

  A nemrégiben útnak indított munkahelyvédelmi akcióterv biztosítja, hogy a magyar gazdaság képes legyen fenntartani azokat a pozitív munkaerőpiaci tendenciákat, amelyek a kedvezőtlen külpiaci környezet negatív hatásai ellenére a kormányváltás óta folyamatosan érvényesülnek. Ráadásul az intézkedéssorozat pont azokat a korcsoportokat érinti, ahol a legnagyobb problémák vannak a foglalkoztatás terén - áll az NGM közleményében.”
 • 3. Túrabakancs 2012. július 31. 18:18
  „gte325! /2/
  És akkor ebben az adatban még nincsen is benne a sok Nokiás elküldött ember, akik papíron még
  munkaviszonyban vannak, akár 7-hónapig is. Így egyeztek meg velük az okosok. Persze nem jártak
  rosszul, csak a statisztika sántít így egy kicsit, bár ennyi munkanélkülinél nem oszt nem szoroz.
  Egyébként jöhetne ide az atyaúristen is, az sem tudna csodát tenni ez ügyben.”
 • 2. gte325 2012. július 31. 17:14
  „itta zidő, hajráviktor takarodj!”
 • 1. spiderz 2012. július 31. 11:55
  „1 millió új munkahely, mi?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre súlyosabb aszályok várnak ránk

Kanadai és amerikai tudósok azt jósolják, hogy a XXI. század hátralévő részében tovább fog súlyosbodni az aszály. Tovább olvasom