Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Kríziskezelés: a kormány 25 és 50 ezer forint között segít

A támogatás összege minimum 20, maximum 50 ezer forint lehet, kivételes méltánylást igénylő esetekben a 100 ezer forintot is elérheti az egyszeri segítség.

Megnyitotta a kríziskezelő alap számláját szerdán a Magyar Államkincstár, erre várják az önkéntes felajánlásokat is - közölte a Pénzügyminisztérium az MTI-vel szerdán.

Hozzáteszik: szerdán döntött a kormány arról, hogy egymilliárd forinttal hozza létre a kríziskezelő alapot. Lehetőség nyílik azonban arra is, hogy az alap pénzeszközeinek bővítéséhez magánszemélyek, vállalkozások, anyagi helyzetük függvényében önkéntesen hozzájáruljanak.

Az alap vissza nem térítendő támogatást nyújt a világgazdasági válság miatt átmenetileg nehéz helyzetbe került családoknak.

A számla felett a Szociális és Munkaügyi Minisztérium rendelkezik.

A kormány tervei szerint akár 4 milliárd forint is összegyűlhet a krízisalapban, az áramszolgáltatók extraprofitjukból 2-2,5 milliárd forinttal járulnak hozzá az alaphoz, amelybe a kormány tagjai is fizetnek be pénzt. Bajnai Gordon miniszterelnök is ehhez az alaphoz utalja majd havonta a fizetését, és ide került az állami vállalatok vezetői fizetésének kétmillió forint feletti része is.

A felajánlásokat november 15-ig várja a kabinet, a program első üteme a tervek szerint november 30-ig tart.

A program egyszeri segítséget kínál a krízishelyzetbe került aktív korúaknak, akik nem részesülnek önkormányzati támogatásban, illetve azoknak a családoknak, amelyek jövedelme nem haladja meg nettó minimálbér összegét; az idén ez havi 57.817 forint. A kérelmek elbírálásánál elsődleges szempont lesz az is, hogy van-e kiskorú gyermek a családban.

Az érintettek augusztus 1-jétől fordulhatnak a jegyzőhöz, aki a szociális szolgálatokon keresztül azt állapítja meg, hogy a beérkezett kérelem megfelel-e jogszabályi feltételeknek. Ha igen, akkor azt a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság regionális szervezeteihez továbbítja, amely gyors eljárásban, 30 napon belül intézkedik a kiutalásról.

A támogatás összege minimum 20, maximum 50 ezer forint lehet, kivételes méltánylást igénylő esetekben a 100 ezer forintot is elérheti az egyszeri segítség.

A különös méltánylást igénylő eseteknél figyelembe veszik majd, hogy a családban mind a két felnőtt elveszítette-e munkahelyét, vagy hogy a családban a jövedelem legalább 30 százalékkal csökkent-e, illetve hogy a lakáshitel törlesztőrészletének növekedése elérte-e a 30 százalékot.
A segítséget a kormány méltányos segélynek minősíti, hogy ne kelljen utána adót fizetni.

Az alaphoz kapcsolódó számla száma: 10032000-00285575-50000067.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autót már nem veszünk - Felére esett vissza az eladás

A legnagyobb visszaesést a Chevrolet, a Skoda és az Opel szenvedte el, 75,8, 75,7, illetve 74,11… Tovább olvasom