Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Közgazdasági Nobel-díj - A piac megértéséért

Két amerikai tudós, Peter Diamond és Dale Mortensen, valamint a Cipruson született brit Christopher Piassarides kapta megosztva az idei közgazdaságtani Nobel-díjat.
Az indoklás szerint a tudósok a piaci folyamatok megértéséhez járultak hozzá kutatásaikkal. Egyebek mellett azt vizsgálták, hogy miért lehet egyszerre magas munkanélküliség és sok betöltetlen állás, és hogy miként befolyásolja a szociálpolitika a munkanélküliséget.

"A piac működéséről alkotott klasszikus felfogás szerint az eladók és a vásárlók azonnal, ráfordítás nélkül egymásra találnak és rendelkeznek minden fontos információval. A valóságban viszont ez nem így történik" - áll az indoklásban.

A díjazottak modellje, a Diamond-Mortensen-Pissarides-féle keresési modell (DMP-modell) hozzásegített annak megértéshez, hogy miként hat a politika - és benne a munkanélküli-ellátás rendszere - a munkanélküliségre, a betöltetlen állások számára és a fizetések nagyságára.

A díjazott tudósok elméletét a munkaerőpiacon kívül számos már területen is alkalmazni lehet, támpontot nyújt például az ingatlanpiac és a pénzpiacok működésének értő elemzéséhez - áll az indoklásban.

Peter Diamond 1940-ben született New Yorkban, jelenleg a Massachusetts Institute of Technology (MIT) amerikai kutatóegyetem professzora. Dale Mortensen 1939-ben született az Oregon állambeli Enterprise-ban, és az Illinois állambeli Evanstone-ben működő Northwestern egyetemen dolgozik. Christopher Pissarides 1948-ban született a ciprusi Nicosiában, jelenleg a London School of Economics and Political Science professzora.

A közgazdasági Nobel-díjat a svéd központi bank alapította fennállásának 300. évfordulóján 1968-ban. A kitüntetést a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda, elnevezése hivatalosan: a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíja. A díj összege 10 millió svéd korona.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simor András az év jegybankára

Simor Andrást, a Magyar Nemzeti Bank elnökét választotta az idén az év jegybankárának a felzárkózó… Tovább olvasom