Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Közép-Európa TOP 500: előkelő helyen az Audi Hungária

15.530 millió eurós tavalyi nettó árbevételével tartja második helyét a Mol, de a lista elején - a 12. helyen - szerepel az Audi Hungária is.
A Deloitte idei `Régiós 500` listája

A közép-európai cégek Deloitte által készített 500-as listáján 15.530 millió eurós tavalyi nettó árbevételével tartja második helyét a Mol, de a lista elején - a 12. helyen - szerepel az Audi Hungária is.

A Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég közleményéből kiderül, hogy az évente elkészített régiós 500-as lista élén a lengyel PKN Orlen olajipari vállalat áll.

Az idei 500-as listát is a lengyel cégek uralják: a vállalatok több mint egyharmadát Lengyelország adja, összesen 173 vállalattal, míg Csehországot 80, Magyarországot pedig 68 cég képviseli a rangsorban.
Az összesítésben harmadik - 8.698 millió eurós tavalyi nettó árbevétellel - a cseh Skoda, a negyedik helyen pedig az ukrán Naftogas áll.
A Deloitte hangsúlyozza: 2010-ben az egy évvel korábbi 16 százalék után a listán szereplő cégeknek már csaknem 80 százaléka növekvő bevételt könyvelhetett el.A közlemény idézi Seres Bélát, a Deloitte közép-európai pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnerét, aki szerint azonban a növekedés illékony. A válságból kilábaló országok - mint például Lengyelország, Csehország és Szlovákia - és a válságot lassabban leküzdő országok - Románia, Magyarország és Horvátország - idén ugyanazokkal a gondokkal szembesülnek: a fogyasztás fokozatos visszaesésével, szigorú költségmegszorítással a cégeknél, valamint az exportlehetőségek fenyegetettségével a nyugati gazdaságok lassulása miatt.

A korábbi évekhez hasonlóan a ranglistát továbbra is a régió energiaipari vállalatai dominálják, a legnagyobb számbeli növekedést mégis a gyáripar produkálta, mely jól tükrözi a 2010-es év exportorientált ipari termelésnövekedését - olvasható a közleményben.

A listán szereplő gyártó cégeknek 2010 során nem csupán a száma nőtt 16-tal (összesen 117-re) de az euróban mért 23 százalékos átlagos bevételnövekedésük is lényegesen nagyobb volt, mint a többi iparágé.
A listáról legnagyobb létszámban eltűnő iparági szereplők, a legnagyobb "vesztesek" a technológia, média és telekommunikáció (TMT) területén működő vállalatok (számuk a 2009-es 43-ról 39-re csökkent), illetve a fogyasztási cikkeket gyártó, a kereskedelmi és a szállítmányozó vállalatok, amelyeknek száma a korábbi 169-ről 157-re csökkent az 500 legnagyobb között.

Olvasóink írták

  • 2. Infamous 2011. szeptember 09. 10:53
    „#1: kell a pénz a sok ingyenélő politikusnak, miért sajnálod tőlük? ;-)”
  • 1. Beex 2011. szeptember 09. 08:36
    „Szeretnék gratulálni a MOL-nak, és ezáltal ösztönözni az üzemanyagok árának további növelésére! 800-ig meg se álljatok...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint csütörtök estére

Kissé gyengült a forint estére a vezető devizákkal szemben, kivéve a frankot, amellyel szemben némileg erősödött. Tovább olvasom