Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Közel négyszázezren számoltak a nyugdíjkalkulátorral

Összesen 380.745 alkalommal használták 2011. január 25-én 12 óráig a magánpénztárak által kifejlesztett kalkulátort.

A www.tajekozodjon.com honlapon elérhető program nemcsak azt mutatja meg, hogy hány forint nyugdíjra számíthatunk az új nyugdíjszabályok alapján az állami rendszerben, de azt is, hogy a korábbi vegyes rendszerben mekkora lett volna a nyugdíj összege.

Az Országgyűlés 2010. december 13-án fogadta el a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló 2010. évi CLIV. törvényt. Ennek értelmében minden magánnyugdíjpénztári tagnak legkésőbb 2011. január 31-ig döntenie kell arról, hogy a magán- vagy az állami nyugdíjrendszer tagja kíván lenni a jövőben. Aki a magánnyugdíjpénztári rendszert választja, annak személyesen kell nyilatkoznia a területileg illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv irodáiban. Aki nem nyilatkozik, annak 2011. március 1-jével automatikusan megszűnik a tagsági jogviszonya a pénztárnál és számlaegyenlege átutalásra kerül az állami nyugdíjalapba.

A www.tajekozodjon.com internetes címen elérhető weboldal szerves része egy nyugdíjszámító kalkulátor, amelyet aktuárius szakemberek iránymutatása alapján fejlesztettek ki. Ez 15 kérdés megválaszolása után egyedileg mutatja meg, hogy mekkora összegű nyugdíjra lehet számítani az idei szabályok alapján az állami és magánnyugdíjrendszerben, valamint azt is, hogy mekkora lett volna a nyugdíj összege a 2010-es szabályok alapján a vegyes (állami és tőkefedezeti) rendszerben. A számításoknál egyaránt figyelembe vették az inflációs előrejelzéseket, az országos átlagbér, a minimálbér, a járulékplafon, nyugdíjminimum, a valorizációs szorzók várható emelkedését, a foglalkoztatási arány kormány által prognosztizált javulását.

A tájékoztató kampány elsődleges célja, hogy minden magánpénztári tag számára általános, korrekt tájékoztatást és támpontokat adjon a döntéshez. A kalkulátor nem a magánpénztári meggyőzés érdekében készült, hanem négy pénzügyi csoport (AXA, AEGON, Allianz, ING) támogatásával létrehozott közérdekű, hiánypótló eszköz, mivel jelenleg egyik állami intézmény weboldalán sem található hasonló számításokat végző program.

Hangsúlyozzuk, hogy a számlaegyenlegre vonatkozó egyedi kérdésekkel kapcsolatban minden pénztártagnak a saját magánnyugdíjpénztára tud felvilágosítást adni. Ezért azt javasoljuk, hogy egyedi kérdésekkel mindenki forduljon számlavezető pénztárához, melynek munkatársai részletesen tájékoztatnak a jogszabályi változásokról és ismertetik a döntés meghozatalához szükséges legfontosabb tudnivalókat.

Olvasóink írták

 • 14. Fürgeszarvas 2011. január 30. 12:55
  „3. Csetneky 2011.01.26. 20:01
  "Egyáltalán nem kell visszalépni. Csak akkor majd állami nyugdíjat sem kell kapni."

  .... meg a 24 %-kot sem kell levonni ill. az illetékes pénztárhoz kellene utalni,.meg
  .... az OTP-s pénztártagoknak illene kiküldeni az elszámolást ( de tudjuk,hogy a Csányi hová nyal !)
  .... tehát nem kellene diszkriminálni "demokratikusan" a pénztártagokat nácikám!”
 • 13. Goldmund 2011. január 28. 11:26
  „Adják a 24%-omat is a magánnyugdíjpénztáramnak, aztán tényleg egy fillért sem várok az államtól!”
 • 12. tudorka 2011. január 28. 07:46
  „Nem mondod?
  És a mi nyugdíjunkat hogy fogják kifizetni?
  Mert gondolom azt még nem sikerült ésszel felfognod, hogy mire mi leszünk nyugdíjasok az aktív dolgozók befizetéseiből vajmi kevés nyugdíjra futja.
  Ez eakkor is szarházi kormány.”
 • 11. Csetneky 2011. január 27. 21:03
  „tudorka

  Azt rosszul tudod. Az ő befizetéseiket már annak idején, illetve folyamatosan felélte, vagy feléli a rendszer. Tehát az utódok befizetéseiből kapja mindenki a nyugdíját. Nem kell elhinned, nézz utána és rájössz magad is.
  Akik az államiban vannak, azok a saját jövedelmük után is oda fizetik a nyugdíjjárulékot - abból lesz a nyugdíjuk - a munkáltatójuktól viszont ugyanúgy levonják a 24%-ot, mint például a te munkáltatódtól. Tehát az ő szüleik abból kapják.”
 • 10. tudorka 2011. január 27. 13:45
  „Csetneky

  Tudod a szüleim nyugdíját az ő befizetésükből fizetik. És aki az államiban van annak hogyan szerez a 24 %-is is jogosultságot?
  Nekik nincsenek szüleik?”
 • 9. Csetneky 2011. január 27. 13:06
  „tudorka

  Kapsz ellenszolgáltatást. Például abból fizetik a szüleid nyugdíját.

  targis

  Valamit félreértesz, én egyáltalán nem durcizok. Felőlem mindenki azt csinál, amit akar. Amíg a saját pénzével játszik valaki, semmi gond.”
 • 8. pozdorja 2011. január 27. 10:24
  „umbretto: Egy ideális társadalomban nem kényszerítenék az embereket ilyen helyzetbe.
  targis: 15-20 év múlva más sehol nem lesznek ezek a megmondóemberek.”
 • 7. targis 2011. január 27. 09:09
  „Csetneky! ezt nem úgy kellene neked sem, meg a kormánynak sem megélni, hogy durciztok, hogy ellen mer szegülni valaki. én 81-től fizetek járulékot. 98-ig teljeset, onnan mnyp-t is. de most azzal fenyegetnek, hogy az egész 30 évemre csak 75%-t kapok, holott 17 évig teljes járulékot fizettem, és ezentúl is fizetek 24%-t. az államkötvényeket meg majd megveszik a külföldi nyugdíjalapok, és a kamatot is nekik fizetjük. ez tényleg jobb lesz így! a legkönnyebben így lehet sok-sok milliárdot kijuttatni az országból. azért arra kíváncsi leszek, hogy 15-20 év múlva, mikor már jóval kevesebb járulékfizető lesz, ki mer-e állni a "szenátorasszony, és ártópetike győzködni a zembereket, hogy ez a tuti!”
 • 6. janika 2011. január 27. 07:25
  „Hát igen! Ki érti azt, hogy Magyarországon egy jóformán semmirekellő nyálverő politikus javadalmazása után a nyugdíja tízszer annyi mint azé a szakmunkásé , aki egész életében értékesíthető, árut termelt? No és ez abból amit ma mai értéket termelő adózó polgárok béréből fizetnek neki.”
 • 5. umberto 2011. január 26. 22:20
  „Tőlem ma kérdezték, hogy "hol kell nyilatkozni és kinek kell nyilatkozni, annak, aki marad, vagy annak, aki nem?"

  No comment. az átlagmagyar azt sem tudja, eszik-e vagy isszák a magánnyugdíjpénztárt. Végül is a nagy tömegek birkák, erre épít - helyesen - a kormány.

  Ebből is látszik, hogy kb. 10% gondolkozik felelősen ebben az országban. Egy ideális társadalomban mind a 3 millió pénztártagnak meg kellett volna néznie a kalkulátort, nem?”
 • 4. tudorka 2011. január 26. 20:11
  „Csetneky!

  Tudod becsületes helyen annak fizetnek ki, aki be is fizet, de a FIDESZ már rég kiírta magát a becsületből.
  Csak hogy egyértelmű legyen, ha az én jövedelmem után fizetnek az állami nyugdíjalapba, akkor joggal várok onnan ellenszolgáltatást is.
  Most a magánnyugdíj pénztári tagok után ugyan van befizetés, de nem lesz kifizetés azaz egyenlővé teszi őket a Nyugdíjtörvény a munkakerülőkkel bár ő utánuk tényleg nincs befizetés.”
 • 3. Csetneky 2011. január 26. 20:01
  „miracle

  Egyáltalán nem kell visszalépni. Csak akkor majd állami nyugdíjat sem kell kapni.”
 • 2. miracle 2011. január 26. 14:57
  „A maradék 2,6 millió nem kíváncsi rá, csak osztja az észt, hogy vissza kell lépni.”
 • 1. Vakegér 2011. január 26. 14:36
  „A 3 millió mnyp-i tagból...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az élelmiszerspekuláció megfékezését sürgeti a FAO

A határidős árupiacok működésének szabályozását sürgette a FAO főigazgatója egy japán lapinterjúban,… Tovább olvasom