Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Közel egy százalékkal gyengült a BUX egy hét alatt

Közel egy százalékkal, 0,95 százalékkal, 222,18 ponttal gyengült a Budapesti Értéktőzsde mutatója egy hét alatt.

A BUX 24 ezer pont alá kerülve 23.964,46 ponton zárta a hetet. A hét tulajdonképpen csak négy "normál" kereskedési napot jelentett, mert pénteken, nagypéntek lévén a nemzetközi tőzsdék zárva voltak, így a BÉT-en a részvénypiaci forgalom egymilliárd forint alatt maradt. Ennek is köszönhető, hogy a részvénypiac heti 73,79 milliárd forintos forgalma elmaradt az előző heti 85,69 milliárdtól.

Rosszul kezdte a hetet a tőzsde, hétfőn ugyanis komolyabb negatív korrekció söpört végig az európai és az amerikai piacokon, miután a Standard and Poorís (SandP) hitelminősítő intézet stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az Egyesült Államok hosszú távú adósbesorolásának kilátását. A korrekció mértéke Magyarországon kissé erőteljesebb volt hétfőn, így a BUX 24 ezer pont alá zuhant.

A pénteki záráshoz képest 908,59 pontot, 3,76 százalékot veszített értékéből, amit a szakértők azzal magyaráztak, hogy a vezető magyar részvények előzőleg jelentősen túlteljesítettek a régiós tőzsdékhez képest.

Kedden azután pozitív korrekció következett, miután volt mit ledolgoznia az árfolyamoknak a hétfői zuhanás után. A kedvező nemzetközi hangulatot az európai és amerikai makrogazdasági adatok is támogatták. Szerdán tovább emelkedtek az árfolyamok, bár kissé lemaradtak a nyugat-európaihoz képest.

Csütörtökön ugyan mérséklődött a lendület, de a mutató "felküzdötte" magát a 24 ezer pont fölé, és akkor 24.089,61 ponton fejezte be a kereskedést. Pénteken pedig távol maradtak a befektetők a BÉT-től, mert a nemzetközi tőzsdék nagypéntek miatt zárva voltak. Az árfolyamok enyhe csökkenését a szakértők a forint kismértékű gyengülésével magyarázták. Európában a magyar mellett csak a cseh, a török és az orosz tőzsdén folyt kereskedés a hét utolsó napján.

A hét nagy vesztese a Mol volt. A BUX-nál jóval nagyobb arányban, 3,87 százalékkal, 980 forinttal csökkent az árfolyama, és pénteken az utolsó kötés 24.320 forinton született az olajpapírra.

Az OTP mindössze egy forinttal lett olcsóbb, 6.239 forint volt az utolsó kötés ára pénteken. A bankpapír változatlanul a legnagyobb forgalmú részvény. A héten 47,23 milliárd forint értékben forgott, ami a részvénypiac forgalmának 64 százalékát jelentette.

A Magyar Telekom árfolyama 6 forinttal csökkent 608 forintra, így ára közel egy százalékkal volt alacsonyabb a hét utolsó kereskedési napján az előző hét véginél. A vezető részvények közül a gyógyszerpapírok voltak a nyertesek, igaz az előző héten lenyomták árfolyamukat a gyógyszerkasszával kapcsolatos hírek.

A múlt héten a Richter árfolyama 855 forinttal, 2,31 százalékkal emelkedett, a papír 37.855 forinton állt a pénteki záráskor. A másik gyógyszerrészvény is erősödött: az Egis hasonló mértékű, 2,14 százalékos, 415 forintos drágulással 19.815 forinton zárta a hetet. A kis- és közepes kapitalizációjú részvények indexe, a BUMIX a héten 0,14 százalékkal, 2,62 ponttal 1.941,83 pontra emelkedett, bár a hetet még 1.896,47 ponton kezdte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszorítás - Kevesebb lesz a fizetett szabadság is?

A kormány tervei között szerepel a könnyebb elbocsátás lehetősége, a bérpótlékok csökkentése,… Tovább olvasom