Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Közel a kétmillió - 1,98 millió szélessávú internet-előfizetés

Az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 155,8 perc volt.

Májusban a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma 798 ezer volt, a legnagyobb kábelszolgáltatók előfizetései 774 ezret tettek ki, az FTTx, vagyis az optikai szálon nyújtott szolgáltatást 234 ezren vették igénybe, így összességében 2011 májusában az adatszolgáltatók vezetékes szélessávú internet-előfizetéseinek száma 1,807 millió, a teljes piacra vonatkozó becsült érték 1,98 millió volt - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gyorsjelentéséből. A hatóság adatai szerint a teljes piacra vonatkozóan - valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve - a Magyar Telekom piacvezető, piaci részesedése 34,5 százalék, második a UPC 20,7 százalékkal, a harmadik a sorban több száz kisebb szolgáltató együttes részesedése, amely 12,3 százalékot tesz ki.

Jelentős előfizetői tábora van még a Diginek és az Invitelnek. A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók által nyilvántartott vezetékes- és kábeltelevízió-hálózatos hangátviteli csatornák száma összességében tovább csökkent az áprilisi csaknem 2,939 millióról 2,926 millióra. A teljes hangcsatorna-számon belül a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban 2,18 millió (az előző hónapban 2,2 millió), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 638 ezer (áprilisban 633 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 108 ezer (az előző hónapban közel 107 ezer) volt. A teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke 2,986 millió volt május végén. Az NMHH gyorsjelentése szerint a vezetékes hangszolgáltatások esetében - a teljes piacot alapul véve - legnagyobb piaci részesedése a Magyar Telekomnak van, ez 63,2 százalékot jelent május végén.

Második helyen az Invitel áll 13,4 százalékkal, a UPC 10 százalékkal, majd a Digi 7,4 százalékkal következik a sorban. A piac fennmaradó 6 százalékán több tucat kis szolgáltató osztozik. Májusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,34 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 60,43 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 362 millió, IP-alapon pedig 94 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 155,8 perc volt. A májusi adatok szerint az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004. január óta összesen 624 ezer számot hordoztak - közölte az NMHH.

Olvasóink írták

  • 1. Lajosbá 2011. július 01. 10:33
    „Hozzátenném, hogy a szám lényegesen több lehetne, ha figyelembe vennék a szolgáltatók, hogy nemcsak kaszírozni, hanem fejleszteni is kéne, mert olyan nagy település, mint Mosonszolnok területén nem érhető el az ADSL szolgáltatás!
    Európa közepén élünk, de a viszonyok Balkániak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább lassult az export és az import növekedési üteme

Áprilisban tovább lassult az export és az import éves összevetésű növekedési üteme. Tovább olvasom