Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kötelező kamarai tagság: érvek mellette és ellene

˝Kezdeményezzük a kötelező kamarai tagság bevezetését a jövő év elejétől. Az Orbán-kormánnyal a különféle gazdaságszervezési feladatok átvállalásáról is tárgyalunk.˝

˝Kezdeményezzük a kötelező kamarai tagság bevezetését a jövő év elejétől. Az Orbán-kormánnyal a különféle gazdaságszervezési feladatok átvállalásáról is tárgyalunk˝ – hangsúlyozta portálunk érdeklődésére Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. A szervezet országosan jelenleg 35 ezer aktív tagot számlál, ebből mintegy ezerháromszázan tevékenykednek megyénkben.

Január elsejétől kötelező lehet a vállalkozók számára a kereskedelmi és iparkamarai tagság. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a kötelező kamarai tagság erősítené a gazdaság szervezését és csökkentené a bürokráciát. Az Orbán-kormánnyal gőzerővel tárgyalnak emellett arról is, hogy a kamara milyen gazdaságszervezési feladatokat tudna átvállalni az államtól: kezdve a vendéglátóegységek osztályozásától egészen az autóbontók nyilvántartásáig.

Csalló Gábor: ˝A kamara több feladatot átvállalna a különböző hivataloktól, hogy a vállalkozók ügyintézését hatékonyabbá tegye.˝
Csalló Gábor: ˝A kamara több feladatot átvállalna a különböző hivataloktól, hogy a vállalkozók ügyintézését hatékonyabbá tegye.˝

Az osztrák példa lenne követendő

– A kötelező kamarai tagságot tíz éve szüntették meg egyrészt a vállalkozói szembenállás hatására, de erős nemzetközi nyomás miatt is – magyarázza a szakember, aki vázolta az egymástól eltérő modelleket is. Az angolszász modell – mint amilyen a skandináv országokban, Angliában vagy az Egyesült Államokban működik – esetében önkéntes a kamarai tagság. A kontinentális európai modell ennél szervezettebb, ezekben az országokban viszont kötelező.

– Azokban az országokban, melyek Magyarország fő piacait jelentik – Németország, Franciaország vagy Ausztria –, egyértelműen kötelező a tagság. Az osztrákok erős gazdasági önkormányzattal rendelkeznek. Ez a példa lenne követendő, bár ennek átültetésére nehéz lesz politikai akaratot megnyerni – fogalmazott az elnök. Elmondta: a vállalkozók részéről számtalan kritika megfogalmazódott. Így például: sok a kontár és gyengén felkészült vállalkozó, nem megfelelő szintűek a szakmai képzések, éppen ezért „nagyobb rendet kell a területen teremteni".

Parragh László becslései szerint ma mintegy másfél millió bejegyzett vállalkozás tevékenykedik Magyarországon, ebből 300–350 ezer vállalkozó él életvitelszerűen a cége bevételeiből. Miközben ma a kamarák országosan 35 ezer vállalkozót számlálnak, ebből 1300-an Győr-Moson-Sopron megyében működnek.

Csak ha közösek a gazdasági célok

– A kilencvenes években kötelező kamarai tagságot sok vállalkozó kedvezőtlennek ítélte. A cégeknek kötelező volt tagdíjat fizetniük, ezért cserébe nem kaptak megfelelő ellenszolgáltatást. Sokan erre mint fölösleges pénzkidobásra tekintettek – veszi át a szót Csalló Gábor, a megyei kereskedelmi és iparkamara alelnöke, Mosonmagyaróvár térségi alelnöke. Megerősítette: azon dolgoznak, hogy minél több feladatot tudjanak átvállalni a különböző hivataloktól azért, hogy vállalkozótársaik számára költséghatékonyabb, időtakarékosabb és gyorsabb szolgáltatásokat tudjanak nyújtani. A hatósági igazolványok egy részének kibocsátásától a kiszélesedett körű Széchenyi-kártya ügyintézéséig sok feladatot el tudnának látni.

– A kamarai érdekeket akkor lehet jól képviselni, ha érdekeink közösek a gazdaság célkitűzéseit illetően. Enélkül ez a munka csak a harcról szól, mint ahogy ezt tapasztalhattuk a rendszerváltást követően folyamatosan – tette hozzá Csalló Gábor.

Aki a szakmai érdekvédelemben hisz

– A kötelező kamarai tagdíjért korábban semmit nem kaptam. Ezzel szemben 15 éve olyan érdekvédő szervezeteknek vagyok tagja, melyek a szakmámbelieket tömörítik. Ők nemcsak a pénzt szedik be, hanem cserébe pluszszolgáltatásokat is nyújtanak a szakmai utaktól, továbbképzésektől a különféle megmérettetésekig, de a marketingben is segítenek – nyilatkozta Lobitz Ákos mosonmagyaróvári vállalkozó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kap büntetést Szlovákia a görög hitel elmaradásáért

Nem indít büntetőeljárást az Európai Unió Szlovákia ellen, amiért az euróövezeti tagország nem nyújt… Tovább olvasom