Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Költségvetési Tanács: a fogatlan oroszlán

A testület "nemcsak fogatlan oroszlán, de inkább annak árnyéka lesz" - mondta Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke.

Ha a Parlament megszavazza a képviselői módosító javaslatot, és átalakítják a Költségvetési Tanácsot, illetve elvonják annak forrásait, akkor a testület "nemcsak fogatlan oroszlán, de inkább annak árnyéka lesz" - mondta Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke egy reggeli televíziós műsorban hétfőn.

A köztévé Ma reggel című műsorában Kopits György kifejtette: a tanács munkáját ért bírálatok akkor jelentkeztek, erősödtek fel, amikor a Költségvetési Tanács bemutatta véleményét a jövő évi költségvetési törvényjavaslatról, illetve az ahhoz beadott módosító indítványokról.

Ha a képviselői törvénymódosító javaslatot megszavazzák, és elvonják a Költségvetési Tanács 835 millió forintos büdzséjét, akkor a kormány deklarálja, hogy ezt a munkát nem tartja fontosnak.

A Költségvetési Tanács független intézmény, ezért hiteles - jelentette ki Kopits György.

A költségvetés elemzését és bírálatát nem képes olyan módon megoldani az Állami Számvevőszék, illetve a Magyar Nemzeti Bank, mint a Költségvetési Tanács, hiszen az előbbi "kórboncnoki munkát végez, az utóbbi pedig a monetáris szempontok szerintit", míg a tanács még a parlamenti döntés előtt vizsgálja a költségvetést és elemzi a módosító javaslatokat. Kopits György ezért nem tartja megfelelőnek azt az ötletet, hogy a Költségvetési Tanácsot alakítsák át, és annak az MNB illetve az ÁSZ elnöke mellett legyen egy harmadik tagja.

Arra a kérdésre, hogy mitől emelkedett az elmúlt napokban mintegy 100 bázisponttal a magyar állampapírok kockázati felára, Kopits azt felelte, hogy ebben szerepet játszott a magán-nyugdíjpénztári vagyon visszaterelése az állami pillérbe és a Költségvetési Tanács megszüntetésének híre is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi ajándék hitelből – ne érjen kellemetlen meglepetés

Fogyasztói hitel esetén minden esetben élhetünk az előtörlesztés lehetőségével is, ezzel is… Tovább olvasom