Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Költségvetés 2010: A politika közbeszól? - Elemzés

A kisalfold.hu által megkérdezett elemző szerint a 2010-es költségvetés legnagyobb ellensége a tavaszi országgyűlési választás.

A legfontosabb számokról annyit már tudni, hogy jövő évi költségvetés negyvenmilliárd forintot von el a közösségi közlekedéstől, körülbelül hetvenmilliárd forinttal csökkenti az önkormányzatok támogatását, ugyanakkor nem változik a gyermekétkeztetés jelenlegi mértéke és meglesz a fedezete annak, hogy az ötszázalékos általános forgalmi adókulcsba kerüljön a távhő.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház vezető elemzője portálunk kérdésére elmondta, a 2010-es költségvetést fokozott bizonytalanság övezi, amelyet az esetleges elfogadása sem biztos, hogy érdemben enyhítene. Tavaly már tapasztalhattuk, hogy a főbb számok változtatása az elfogadás után is lehetséges, akkor a pénzügyi-gazdasági válság nem várt mértékű és gyorsaságú begyűrűzésével magyarázták a korrekciókat.

"A 2010-es költségvetést egyik legnagyobb ellensége a tavasszal esedékes parlamenti választás. Ha a jelenleg a legvalószínűbb forgatókönyv következne be, akkor az új kormányt a Fidesz alakíthatja meg" - fogalmazott az elemző.

Török Bálint hozzátette, vezető gazdaságpolitikusaik, közgazdászaik nyilatkozatai szerint azonnal visszavonnák a költségvetést és a helyébe egy ma még ismeretlen számokat tartalmazó verzió kerülne, amit az ország állapotának felmérése után véglegesítenének. Az elsődleges információk lényegesen magasabb hiányról (a GDP 6-7%) és kevésbé az IMF, illetve az EU-nak tetsző tartalomról szólnak. Ez ronthatja az ország nemzetközi megítélését, ami a bizalomvesztés miatt ismét negatívan érintheti az állampapír és forint piacát, illetve a tőzsdét. Miután a tavaly ősszel kapott gigakölcsön futamideje a választások környékén jár le, annak esetleges meghosszabbítása csak a meghatározó nemzetközi szervezeteknek megfelelő költségvetéssel lehetséges.

Amit az ország többi meghatározó szakembere a témával kapcsolatban nyilatkozik az többségében a politikai hovatartozásuk függvénye.

Összességében kijelenthető, hogy a jövő tavaszi időszak fokozott kockázatokat jelent Magyarország számára, de remélhetőleg a felelős politikai döntésekkel gyorsan sikerül majd megnyugtatni a hazánk működésére jelentős hatással bíró külföldi befektetőket.

Olvasóink írták

 • 8. fortuna54 2009. december 03. 16:49
  „7-es.Te nem is vagy annyira reális.Hát nem brüsszelböl kapjátok az euro miliokat?Gondolkoztál már azon,hol álna m.ország az unio nélkül?”
 • 7. Reális 2009. december 02. 14:12
  „Szlovákia mindigis a saját érdekeit nézte,nem másokét!Ezért is tart jóval előttünk!Mi meg csak szolgáljuk telavivot,moszkvát,brüsszelt,newyorkot!”
 • 6. Goldmund 2009. december 01. 12:09
  „A) Igen, a korábban 7%-os gazdasági növekedés kb. 0-ra csöken idén Szlovákiában. Nálunk a korábbi 1% növekedésből 6% CSÖKKENÉS (!!!) lett.

  B) Nálunk a munkanélküliség 13% körül van.”
 • 5. Primax 2009. december 01. 09:12
  „Goldmund #4 !
  " Szlovákiában nem volt ekkora osztogatás, több jutott a gazdaságra és meg lehet nézni, most hol tartanak." - írod.
  A) " Idén viszont a világválság hatására a jegybank szerint Szlovákia visszaesik az unió 70,8 százalékára. ,,A felzárkózásunk lefékeződik" - mondta Ivan Sramko, a jegybank elnöke. Juraj Kotian, az osztrák Erste elemzője arra figyelmeztet: ,,Felejtsük el a krízis előtti gyors növekedést. A külföldi befektetők egy ideig nem pumpálnak annyi pénzt a régióba, mint korábban." ( Karpatinfo.net )
  B)" A munkaügyi minisztérium csütörtökön ismertetett adatai szerint a szeptemberi 12,45 százalékot követően októberben 12,40 százalék volt a munkanélküliség, miközben elemzők 12,60 százalékot vártak. Tavaly októberben 7,51 százalék volt a ráta." ( hvg.hu )
  Igen, meg lehet nézni.”
 • 4. Goldmund 2009. november 30. 22:55
  „Ez nem egészen így van. Persze, ha nincs választás, akkor egy érdekcsoport (bankárok) állandóan érvényesíthetik érdekeiket.
  Csakhogy így meg az van, hogy a választási kampány Mari néni és Józsi bácsi szavazatáért folyik, akik azt se tudják mi fán terem a makrogazdaság, de ha ígérnek nekik 13. havi nyugdíjat, meg ingyenes utazást 65 év felett, meg a távhő áfájának csökkentését és egyéb hasonló baromságokat, akkor az ígérgetőre szavaznak.

  Az ígéreteket jó esetben nem tartják be. Rossz esetben betartják, és úgy eladósodik az ország, hogy Bokros-csomagra, Bajnai-csomagra és egyéb gyönyörű, élvezetes intézkedésekre van szükség.
  Szlovákiában nem volt ekkora osztogatás, több jutott a gazdaságra és meg lehet nézni, most hol tartanak. Nálunk nyavalyogtak mindenen, ami áldozatvállalást követel, a kormány meg is hátrált (a népszavazások eredményét meg kötelező is volt figyelembe vennie), aztán meg lehet nézni, hol vagyunk Szlovákiától.
  Attól a Szlovákiától, amelyik 15 éve úgy nézett ki, mint nálunk a nehézipari válságövezetek!”
 • 3. jánosi 2009. november 30. 20:42
  „Ha a bankárok félnek, az csak jó jel ! ...........”
 • 2. uribe 2009. november 30. 16:47
  „Hát ebből egy magamfajta laikus marhának az derül ki, hogy a szakértő úr szigorúan szakmai szempontjai szerint legjobb lenne, ha nem is lenne választás. Istenem de szép is lenne ha csak bankárok vezethetnék az országot. Javuló nemzetközi megitélés, kockázatmentesség, duzzadó pénztárca a befektetőknél..
  A kétlábon járó igavonó barmok meg szépen csendben csak menjenek körbe, körbe, körbe....”
 • 1. tornacipő 2009. november 30. 13:44
  „akkor jó hogy jön a fidesz?, ne jöjjön”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A MAN-t 250 millió eurós bírság fenyegeti

A német MAN gép- és haszonjárműgyártó csoportot 250 millió eurós bírság fenyegeti, a Focus című… Tovább olvasom